Ekskluzivni saveti i cake iz City Experta za pronalaženje idealnog stana

Saveti / Novo iz City Experta / Naši gosti

Ekskluzivni saveti i cake iz City Experta za pronalaženje idealnog stana

Iako nova akademska godina počinje za nekoliko nedelja, mnogi studenti još uvek traže stan u Beogradu. Ako ste među njima, poslušajte savete naše menadžerke Gordane Jović o tome kako da uštedite vreme, sačuvate živce i jednostavno saznate koja nekretnina je dobra, a koju treba da preskočite.

1. Šta bi prvo student trebalo da uradi kada traži stan?

Prvi korak pri traženju stana je pretraga našeg sajta koji ima najprofesionalnije i najsadržajnije predstavljanje nekretnina za izdavanje na tržištu. Podesite filtere prema vašim željama, izaberite delove grada koji vam odgovaraju, strukturu stana, cenu... i dobićete trenutne rezultate. Svaka nekretnina je podrobno opisana i predstavljena profesionalnim fotografijama, videom i 360 fotografijama. To značajno ubrzava proces jer ne morate da idete u obilazak svih stanova, već samo onih koji vam zaista odgovaraju. 

2. Šta je sledeći korak?

Sledeće što bi trebalo da uradite je da kliknete na dugme “Zakažite gledanje” na strani gde je stan koji vas interesuje. Sami predlažete vreme i datum gledanja, a vaše “zakazivanje” dobija direktno vlasnik stana, koji će vam potvrditi viđanje ili vam predložiti drugi termin. Takođe bi bilo korisno da tokom prvog gledanja stana na sajtu pripremite spisak pitanja za vlasnika. Pitajte šta god vas interesuje – Kada je rok za plaćanje; Da li sme neki nameštaj da se iznese ili da se unese; Ko je zadužen za veće popravke u stanu... I sve ostalo što vam nije jasno.

3. Zakazali smo termin i odlazimo da se nađemo sa vlasnikom, kako treba da se ponaša potencijalni zakupac?

Za početak ponesite svoj spisak pitanja, bilo na papiru ili u glavi. Predstavite se, objasnite da ste student, šta studirate i koji je vaš izvor finansiranja, da li su to roditelji ili se izdržavate sami. Vlasnici su ponekad skeptični prema studentima, iako su po mom iskustvu, studenti odlični zakupci stanova. Takođe je veoma važno, da ukoliko planirate život sa cimerom, i on pođe sa vama, tako da zajedno pogledate stan i upoznate se sa vlasnikom.

4. Na šta prvo treba potencijalni zakupac da obrati pažnju pri razgledanju stana?

Prva stvar je da pri ulasku u stan obratite pažnju da li se oseća vlaga. Ukoliko primetite taj miris, štagod rekao vlasnik i šta god vi uradili, taj miris ne može da se izgubi. Takođe proverite i strujomer, koji se obično nalazi iznad ulaznih vrata stana, ukoliko je onaj staromodni sa osiguračima, a ne prekidačima, slobodno pitajte vlasnika da li je sve u redu sa strujom. Jer koliko god delovalo banalno, menjanje osigurača koji stalno iskaču ume da bude zamorno i nezgodno.

5. Koji sprat savetujete studentima kao najbolji izbor?

Ono što studentima nikako ne preporučujem su potkrovlje i suteren. Potkrovlje nije praktično, jer leti može biti previše toplo, a zimi previše hladno, ukoliko stan nije dobro izolovan. Takođe ne bih studentu preporučila ni suteren. Nije lako navići se na život u stanu tako nisko, a i poslednje što student treba  je da brine oko vlage.

6. Koja vrsta grejanja je najbolja za studenta?

Po mom mišljenju, najbolje rešenje za studenta je etažno grejanje, na struju. Student često kući dolazi samo da prespava, po ceo dan je na fakultetu. Zato mu centralno grejanje, koje greje preko celog dana a gasi se noću, i koje je skupo, ne treba. Dovoljna mu je peć, koja se puni noću kada je struja jeftinija.

7. Da li su stanovi iz novogradnje zaista bolji od starogradnje?

Ne, to zaista nije uvek pravilo. Često su čak stanovi iz starogradnje urađeni bolje, jer se ranije drugačije gradilo, sporije, pa je zgrada mogla, kako se to kaže, da se “slegne”. Danas se dešava da nove zgrade budu izgrađene za nekoliko meseci pa se propusti da se neke stvari urade dobro. Čast izuzecima, naravno. 

8. Znamo da i lokacija nekretnine utiče na cenu, šta savetujete studentima, da nađu jeftiniji, a udaljeniji stan ili da plate više za stan u centru?

Sve zavisi od obaveza koje student ima na fakultetu, da li su svakodnevne, celodnevne ili ne. Druga stvar koja je veoma bitna u izboru lokacije jeste prevoz. Ukoliko se stan i nalazi malo dalje od fakulteta, a dobro je povezan sa gradom, onda je u redu da ode i malo dalje i malo uštedi.

Gordana Jović

9. I na kraju, kada su se vlasnik i potencijalni zakupac lepo upoznali, studentu se dopada sve u vezi sa stanom, osim cene, da li preporučujete da se predloži korekcija cene?

Apsolutno. Često nam se dešavalo upravo to, da zakupac pita i da cena bude korigovana. I vlasnik i zakupac, pre svega moraju da shvate da je izdavanje stana zapravo posao, a u sklapanju posla obe strane treba da pokažu dobru volju. Važno je samo da se to uradi na početku, kada se dogovara o svim ostalim stvarima. I preporučila bih studentima da traže da se popuni Ugovoru o zakupu u kojem će sve da se precizira.  

I to je otprilike to. Preporučujemo vam da se bacite na posao traženja stana koji se uklapa u vaš studentski život. Uz našu celokupnu ponudu stanova za izdavanje i uz Gordanine savete, sigurno ćete da ga i naći u rekordnom vremenu.