Ekskluzivni saveti i cake iz City Experta za pronalaženje idealnog stana

cityexpert Cityexpert / Naši gosti / Saveti

Ekskluzivni saveti i cake iz City Experta za pronalaženje idealnog stana

Završeni su ispitni rokovi i počinju brucošijade... Jesen je definitivno jedan od perioda kad je studentu do svega osim do traženja stana, iako mu baš sada treba. Naša menadžerka Gordana Jović otkriva kako da uz malo utrošenog vremena otkrijete koja nekretnina je dobra, a koju treba preskočiti.

1. Šta bi prvo student trebalo da uradi kada traži stan?

Prvi korak pri traženju stana bi trebalo da bude pretraga našeg sajta koji je tako napravljen da već sve informacije o stanu koji vas interesuje možete naći tamo. U pretrazi možete podesiti filtere prema vašim željama, možete pogledati strukturu stana, troškove i nameštaj. To značajno ubrzava proces odabira jer ne morate da gledate sve stanove, već samo one koji vama odgovaraju. Takođe bi trebalo i da istraži lokaciju, kao i strukturu stana, što takođe može na našem sajtu, i odluči se samo za gledanje stana koji odgovara svim njegovim uslovima. To mu dođe kao neka vrsta biranja stana iz fotelje.

2. Šta je sledeći korak?

Sledeće što bi trebalo da uradite je da pozovete naš call centar i zakažete gledanje stana. Takođe bi bilo korisno da tokom prvog gledanja stana na sajtu pripremite spisak pitanja koja biste postavili vlasniku. Što se toga tiče, apsolutno ste slobodni da pitate šta god vas interesuje – Da li je moguće korigovanje cene; Da li sme neki nameštaj da se iznese ili da se unese; Kada je rok za plaćanje; Ko je zadužen za veće popravke u stanu... I sve ostalo što vam nije jasno, ili nije pisalo na sajtu.

Gordana Jović

3. Zakazali smo termin, nalazimo se sa predstavnikom City Experta i odlazimo da se nađemo sa vlasnikom, kako treba da se ponaša potencijalni zakupac?

Za početak ponesite svoj spisak pitanja, bilo na papiru ili u glavi. Iako naš predstavnik ide sa vama kako bi se našao na usluzi i vama i vlasniku i kako bi započeo razgovor sa vama, prvo što bi trebalo da uradite i što nalaže bonton jeste da se predstavite. Nema potreba da vam bude neprijatno da mu objasnite da ste student, šta studirate i koji je vaš izvor finansiranja. Vlasnici su malo skeptični prema studentima, jer zaboravljaju da njih uglavnom finansiraju roditelji. Zato bi bilo najbolje, ako ste u mogućnosti, da sa sobom povedete roditelje, a ako baš ne mogu da krenu sa vama, možete ih pozvati telefonom i tako upoznati vlasnika sa njima. Takođe je veoma važno, da ukoliko planirate život sa cimerom, i on pođe sa vama, tako da zajedno pogledate stan i upoznate se sa vlasnikom.

4. Na šta prvo treba potencijalni zakupac da obrati pažnju pri razgledanju stana?

Prva stvar koju vidite kad odete u razgledanje stana jeste ulaz zgrade. Obratite pažnju da li je sređen, čist i osvetljen. Iako postoje slučajevi i da ulaz zgrade nije baš najsređeniji, a stan veoma lep, ipak obratite pažnju i na to. Druga stvar je da pri ulasku u stan obratite pažnju da li se oseća vlaga. Ukoliko primetite taj miris, štagod rekao vlasnik, taj miris se ne može izgubiti štagod vi uradili. Takođe proverite i strujomer, koji se obično nalazi iznad ulaznih vrata stana, ukoliko je onaj staromodni sa osiguračima, a ne prekidačima, slobodno pitajte vlasnika da li je sve u redu sa strujom. Jer koliko god delovalo banalno, menjanje osigurača koji stalno iskaču ume da bude zamorno i nezgodno.

5. Kako struktura stana utiče na cenu?

Treba unapred znati da kao što lokacija umnogome određuje cenu rente, tako i struktura stana tu ima veliku ulogu. Struktura je jedan od faktora koji određuje i visinu režijskih troškova.  Narod lepo kaže, “Prostri se koliki ti je guber “. Nemojte gledati stan sa više soba od onoga što vam je neophodno, ali detaljno pregledajte da li nekretnina poseduje sve ono što želite , određen broj zasebnih soba, dnevni boravak, trpezariju , kuhinju, terasu, jedan ili dva toaleta. Takođe treba biti racionalan i praktičan. Naš sajt vam omogućava da vidite tačan raspored i broj prostorija. Pogledajte obavezno i video snimak na sajtu jer on odaje utisak šetnje kroz nekretninu, a ono što je dobro je da tu šetnju kada ponoviti uživo možete uočiti neke detalje koji su vam bitni. Imajte na umu da strukturu nekretnine možete menjati samo u dogovoru sa vlasnikom, ali se uvek postavlja pitanje da li treba ulagati u nekretninu koja nije vaše vlasništvo.

6. Koji sprat savetujete studentima kao najbolji izbor?

Ono što studentima nikako ne preporučujem su potkrovlje i suteren. Potkrovlje nije praktično, jer leti može biti previše toplo, a zimi previše hladno, ukoliko stan nije dobro izolovan, što iziskuje dogrevanje, što košta. Takođe ne bih studentu preporučila ni suteren. Nije lako navići se na život u stanu tako nisko, a i poslednje što student treba  je da brine oko vlage.

7. Koja vrsta grejanja je najbolja za studenta?

Po mom mišljenju, najbolje rešenje za studenta je etažno grejanje. Student često kući dolazi samo da prespava, po ceo dan je na fakultetu. Zato mu centralno grejanje, koje greje preko celog dana, i koje je skupo, ne treba. Dovoljna mu je peć, koja se puni noću kada je struja jeftinija.

8. Da li su stanovi iz novogradnje zaista bolji od starogradnje?

Ne, to zaista nije uvek pravilo. Često su čak stanovi iz starogradnje urađeni bolje, jer se ranije drugačije gradilo, sporije, pa je zgrada mogla, kako se to kaže, da se “slegne”. Danas se dešava da nove zgrade budu izgrađene za nekoliko meseci pa se propusti da se neke stvari urade dobro.

9. Znamo da i lokacija nekretnine utiče na cenu, šta savetujete studentima, da nađu jeftiniji, a udaljeniji stan ili da plate više za stan u centru?

Kao prvo, student bi trebalo da bude najbitnije da bude blizu fakulteta, jer će tamo provoditi najviše vremena. Tako da bi prvo trebalo da razjasni sebi koji su njegovi prioriteti. Druga stvar koja je veoma bitna u izboru lokacije jeste prevoz. Ukoliko se stan i nalazi malo dalje od fakulteta, a dobro je povezan sa gradom onda je u redu da ode i malo dalje i malo uštedi.

10. I na kraju, kada su se vlasnik i potencijalni zakupac lepo upoznali, studentu se dopada sve u vezi sa stanom, osim cene, da li preporučujete da se predloži korekcija cene?

Apsolutno. Često nam se dešavalo upravo to, da zakupac pita i da cena bude korigovana. I vlasnik i zakupac, pre svega moraju da shvate da je izdavanje stana zapravo posao, a u sklapanju posla razne korekcije su dozvoljene. Bitno je samo da se to uradi na početku, kada se dogovara o svim ostalim stvarima. Ukoliko nastup potencijalnog zakupca bude učtiv, ne vidim razlog da se cena malo ne spusti.

Ukoliko još uvek nisi pronašao stan, pogledaj našu celokupnu ponudu stanova za izdavanje, poslušaj Gordanine savete, skući se u rekordnom vremenu, i uživaj u svojim studentskim aktivnostima.