Da li Beograd na vodi brine o kulturnom nasleđu grada?

Dešavanja u Beogradu

Da li Beograd na vodi brine o kulturnom nasleđu grada?

Beograd na vodi izazvao je veliku pažnju i kontroverze u Srbiji i šire. Jedan od aspekata ovog projekta jeste i obnova starih zgrada poput Železničke stanice, Geozavoda, Hotela Bristol, Ložionice i Pošte, što je prouzrokovalo različite reakcije i stavove u javnosti.

Potrebno je istaći da Beograd na vodi kao urbanistički projekat podrazumeva revitalizaciju šireg područja Savskog amfiteatra u Beogradu. Ono je decenijama bilo neuređeno i sastojalo se od napuštenih industrijskih postrojenja i zgrada. U okviru projekta, planirana je izgradnja novih stambenih, poslovnih i rekreativnih objekata, ali i obnova starih, koje imaju kulturno-istorijski značaj.

Obnove su uključivale restauraciju fasada, unutrašnjih prostora, ali i adaptaciju prostora za nove namene poput muzeja, galerija, restorana ili hotela.

Zgrada Železničke stanice - vremeplov kroz stari Beograd

Zgrada Železničke stanice

Osvrnućemo se na zgradu stare železničke stanice, izgrađene u 19. veku po planovima arhitekte Dragutina Milutinovića, čiji je klasicistički stil karakterističan za to doba. Ova stanica, smeštena uz obalu reke Save, postala je ne samo važna transportna tačka već i simbol grada. Tokom vremena, prolazeći kroz razne faze obnove, bila je svedok brojnih promena.

Danas je zgrada stare železničke stanice obnovljena sa posebnim naglaskom na očuvanje kulturnog i istorijskog značaja. Originalni elementi fasade i unutrašnjosti, kao što su dekorativni stubovi i lukovi, pažljivo su sačuvani kako bi se zadržao autentični izgled građevine, dok je unutrašnjost modernizovana i prilagođena savremenim standardima.

Zgrada beogradske zadruge - Geozavod

Geozavod

Zgrada Geozavoda predstavlja još jedan primer kulturnog nasleđa Beograda koji je doživeo obnovu u okviru projekta Beograd na vodi. Ovo arhitektonsko delo sa početka 20. veka, nastalo u saradnji arhitekata Andre Stevanovića i Nikole Nestorovića, predstavlja spoj akademske elegancije i tadašnje savremene secesijske arhitekture.

Danas, zgrada Geozavoda nosi status spomenika kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju. Restauracija i očuvanje ove zgrade označava veliki doprinos u očuvanju kulturnog nasleđa Beograda i promociji arhitektonskih vrednosti iz prošlosti.

Zgrada Hotela Bristol - simbol beogradske secesije

Hotel Bristol

Hotel Bristol u Beogradu, podignut 1912. godine i projektovan od strane čuvenog arhitekte Nikole Nestorovića, manifestuje izuzetan primer secesijske arhitekture. Sa svojim bogatim ornamentima, vitkim linijama i sofisticiranim detaljima na fasadi i u unutrašnjosti, ova zgrada se ističe kao jedno od najlepših arhitektonskih dela u gradu. Stilski, Hotel Bristol kombinuje estetiku secesije sa funkcionalnošću savremenih hotelskih objekata, čineći ga simbolom prestiža i luksuza.

S obzirom na planiranu rekonstrukciju kao deo modernizacije Beograda na vodi, Hotel Bristol će dobiti novi sjaj i unapređene sadržaje. Očekuje se da će rekonstrukcija doneti savremeni dizajn i tehnološke inovacije, čime će hotel postati još privlačnije odredište za poslovne putnike i turiste.

Zgrada Ložionice - budući kreativni centar

Ložionica

Zgrada ložionice i vodotornja u Beogradu, blizu Mostarske petlje, projektovana je kao moderan kompleks pod vođstvom inženjera Nikole Raičkovića i otvorena je 1926. godine. Ovaj arhitektonski kompleks uključivao je halu ložionice, radionice za popravku vagona, kovačnicu, livnicu, strugaru i vodotoranj. Ložionica je nekada bila centralno mesto za pripremu lokomotiva, dok je vodotoranj bio važan za snabdevanje parnih lokomotiva vodom.

Nakon obnove, ova zgrada će postati kreativni centar za kulturne događaje i edukativne programe pod okriljem Beograda na vodi, čuvajući kulturnu baštinu železnice i stvarajući prostor koji će privući buduće generacije ali istovremeno očuvati priču o prošlosti.

Zgrade Pošte u novom izdanju

Stara pošta

Stara pošta u Beogradu, poznata i kao Zgrada pošte na Savskom trgu, projektovana je u srpsko-vizantijskom stilu 1929. godine po planovima arhitekte Momira Korunovića. Fasada zgrade koncipirana je sa ekspresionističkom plastičnom dekoracijom koja je retka u Beogradu.

Iako su postojale najave o obnovi stare fasade, krajem 2023. godine objavljeno je da će zgrada biti srušena. Ideja je da se ponovo sagradi po prvobitnim planovima arhitekte, zadržavajući autentični duh i karakteristične elemente izvorne strukture. Planiranje njenog rušenja izaziva određene dileme, premda je rekonstrukcija i modernizacija neophodna za revitalizaciju ovog dela grada i u skladu je sa širim urbanističkim planom Beograda na vodi, postoji argument da bi očuvanje starih građevina trebalo biti prioritet.

Balans između očuvanja i modernizacije

Stare građevine poput zgrade Pošte imaju značajnu kulturnu i istorijsku vrednost koja se ne može zanemariti. Međutim, uvođenje novih sadržaja i modernizacija prostora takođe su važni za razvoj grada i stvaranje funkcionalnih i efikasnih urbanih okruženja.

Stoga, dok se razmatraju planovi za rušenje i izgradnju novih objekata, važno je uzeti u obzir sve aspekte i pronaći balans između očuvanja kulturnog nasleđa i potrebe za modernizacijom i razvojem grada.

Obnova starih zgrada arhitekture Beograda kroz projekat Beograd na vodi doprinela je revitalizaciji kulturnog nasleđa grada i stvaranju novih funkcionalnih prostora koji spajaju prošlost i savremene potrebe. Ipak, njegov celokupan uticaj i vrednost će se procenjivati dugoročno, uzimajući u obzir sve aspekte i implikacije ovog velikog urbanističkog projekta.

Ako je život u Beogradu na vodi nešto o čemu ste razmišljali, pozovite nas za više informacija radi kupovine i iznajmljivanja nekretnina

Sara Mirković
Sara Mirković
Kreativni urednik
Prodaja stanova Beograd
Kupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije