Cena kvadrata u Beogradu - Prosečne cene kvadrata po opštinama

Saveti za vlasnike

Cena kvadrata u Beogradu - Prosečne cene kvadrata po opštinama

Cene kvadrata u Beogradu zadržale su stabilan trend rasta kao i prethodnih godina, a stručnjaci predviđaju nastavak ovog trenda i u budućnosti. Iako je ovaj porast zabeležen na teritoriji cele zemlje, ipak je najizraženiji u glavnom gradu.

Sa porastom ponude stanova, ali i tražnje za istim, Beograd je postao najtraženije mesto za stanovanje čije su cene kvadrata veoma raznolike i variraju od opštine ili naselja za koje se odlučite.

Ukoliko planirate prodaju stana, ovo je pravi trenutak da oglasite svoju nekretninu na City Expert-u, i da na najefikasniji i najsigurniji način dođete do željenih kupaca! 

Informišite se o aktuelnim cenama kvadrata po beogradskim opštinama, a ukoliko planirate kupovinu, saznajte koliko košta stan u Beogradu u odnosu na to na kojoj lokaciji se nalazi. 

Koliko košta stan u Beogradu?

Iako je prosečna cena kvadrata u Beogradu od februara ove godine veća od 2.000 evra, ovaj podatak znatno varira u zavisnosti od toga koja je opština i naselje u pitanju, kao i da li je u pitanju starogradnja ili novogradnja na teritoriji Beograda.

  • Prosečna cena kvadrata u starogradnji iznosi 1.773 €. Ova cena je porasla za 18% u odnosu na isti period 2021. godine

  • Prosečna cena u kvadrata u novogradnji iznosi 2.304 €. Ova cena je porasla za 16% u odnosu na isti period 2021. godine

  • Najveći rast cena kvadrata u Beogradu zabeležile su opštine Palilula i Rakovica sa porastom prosečne cene u novogradnji od 24%

U nastavku teksta pročitajte koje su prosečne cene kvadrata u različitim opštinama i koje su to opštine zabeležile najveći rast ili pad cena u odnosu na isti period prethodne godine.

Koliko košta stan u Beogradu?

Cena kvadrata Stari Grad - prosečne cene u centru grada

Prosečna cena kvadrata u opštini Stari Grad u odnosu na isti period prošle godine za starogradnju porasla je za preko 250 evra i sada iznosi 2.514 evra, dok je skoro duplo veći porast zabeležen kada je u pitanju novogradnja - cena je skočila sa 2.658 evra u drugom kvartalu 2021. godine na neverovatnih 3.122 evra u 2022. godini.

Stambeni kompleks Novi Dorćol ima prosečnu cenu kvadrata od 3.513 evra, a kada je u pitanju K district cena stanova je u proseku 3.002 evra po metru kvadratnom.

Cena kvadrata na Vračaru - mala razlika između starogradnje i novogradnje

Kada je u pitaju prosečna cena kvadrata na Vračaru potražnja za starogradnjom i novogradnjom se značajno povećala. Cena kvadrata u starogradnji se povećala za skoro 250 evra po metru kvadratnom, dok se u novogradnji povećala za čak 270 evra po metru kvadratnom i iznosi 2.398 evra.

Primetna je mala razlika u ceni između metra kvadratnog starogradnje i novogradnje, a ono što je iznenađujuće je da je prosečna cena kvadrata u starogradnji pretekla cenu u novogradnji i sada iznosi 2.430 evra.

Opština Savski Venac - veliki raspon cena kvadrata

Cena kvadrata u opštini Savski Venac se znatno razlikuje između starogradnje i novogradnje. Dok je prosečna cena starogradnje 2.220 evra, što je za 347 evra više nego 2021. godine, cena novogradnje je porasla za neverovatnih 530 evra i sada je 3.650 evra po metru kvadratnom.

Ono što se još može primetiti jeste veliki raspon cena novogradnje gde je minimalna cena 888 evra a maksimalna čak 9545 evra. Ova maksimalna cena je cena kvadrata u Beogradu na vodi. Kada je u pitanju Beograd na vodi cena kvadrata se kreće od 2.735 do 9.545 evra, a u proseku je 3.762 evra po kvadratu.

Cena kvadrata Novi Beograd - porast cene stanova u novogradnji i starogradnji 

Kada je u pitanju opština Novi Beograd cena kvadrata je takođe doživela porast u odnosu na prethodnu godinu. Starogradnja je imala skok od nešto više od 300 evra po kvadratu i prosečna cena je sada 2.030 evra, dok je novogradnja porasla za 266 evra po kvadratu i iznosi 2.568 evra.

Prosečna cena kvadrata u stambenom kompleksu Kennedy Residence je 2.828 evra, u kompleksu Petica je 2.850, dok je u kompleksu Wellport 2.828 evra.

Opština Palilula - cena kvadrata u različitim delovima opštine

S obzirom na to da je Palilula najveća opština grada Beograda cene kvadrata značajno zavise od toga koji deo opštine je u pitanju. Pa tako cena kvadrata u Borči će se značajno razlikovati od cene kvadrata u samom centru Palilule.

Kada je u pitanju starogradnja primećen je porast cena u odnosu na isti period prošle godine preko 250 evra i sada iznosi 1.785 evra, dok je kod novogradnje primećen neverovatan porast od čak 478 evra što iznosi 2.447 evra. Ovaj rast cene kvadrata od 24% predstavlja najveći porast u svim beogradskim opštinama.

Opština Zvezdara - rast minimalne i maksimalne cene novogradnje

Kada je u pitanju opština Zvezdara minimalna cena kvadrata starogradnje je opala za 233 evra ali je prosečna cena ipak u porastu i za razliku od 2021. godine kada je u drugom kvartalu iznosila 1.644 evra, sada je 1.975 evra. Drugačiji slučaj zabeležen je u novogradnji - minimalna cena kvadrata porasla je za 24 evra, maksimalna cena porasla je za 453 evra, dok je prosečna cena u porastu za preko 200 evra i iznosi 2.012 evra.

Cena kvadrata Voždovac - veći porast cena u starogradnji

Veći porast starogradnje u odnosu na novogradnju zabeležen je u opštini Voždovac. Ona je porasla sa 1.439 evra u proseku na 1.710 evra po kvadratnom metru. Ono što je zanimljivo je da je minimalna cena starogradnje opala za više od 100 evra po kvadratu i sada iznosi 635 evra po kvadratnom metru.

Blagi porast zabeležen je i kod novogradnje - sa 2.043 evra na 2.095 evra po metru kvadratnom. Kada je u pitanju stambeni kompleks Park vila residence cena kvadrata je između 1.752 i 3.022 evra, dok je cena u kompleksu Voždove kapije između 1.825 i 2.495 evra.

Opština Čukarica - veliki raspon cena starogradnje i novogradnje

Kako se približavamo najmanjoj prosečnoj ceni po kvadratu možemo primetiti sve veći raspon cena starogradnje i novogradnje. Dok je prosečna cena starogradnje porasla za više od 150 evra i sad iznosi 1.588 evra po kvadratu, minimalna cena je porasla za 25 evra, dok je maksimalna cena porasla za čak 400 evra.

Kada je u pitanju novogradnja raspon cena se takođe povećao. Minimalna cena novogradnje povećala se za 110 evra, a maksimalna porasla za 238 evra, što rezultira povećanjem prosečne cene novogradnje u opštini Čukarica sa 1.750 na 1.930 evra u druga četiri meseca 2022. godine u odnosu na isti period prethodne godine.

Cena kvadrata Zemun - najmanja promena cene kvadrata

Opština Zemun zabeležila je porast prosečne cene starogradnje sa 1.542 na 1.830 evra po metru kvadratnom dok se prosečna cena novogradnje povećala za 11% i sada iznosi 2.034 evra. Ovo je najstabilnija opština kada je u pitanju cena kvadrata u Beogradu.

Opština Rakovica - najniža prosečna cena kvadrata u Beogradu

Dolazimo i do opštine sa najnižom prosečnom cenom po metru kvadratnom u starogradnji iako je i ona porasla za 19% u odnosu na prošlu godinu. Prosečna cena u starogradnji iznosi 1.360 evra, uz veći porast maksimalne cene i blagi porast minimalne cene kvadratnog metra.

Kada je u pitanju novogradnja porast cene kvadrata je čak 24% i iznosi 1.695 evra po metru kvadratnom. Minimalna cena kvadrata u novogradnji je porasla za 143 evra dok je maksimalna cena porasla za 361 evro i iznosi 2.090 evra. 

Cena kvadrata u Beogradu - Prosečne cene kvadrata po opštinama

Šta to znači za Beograd?

Iako su ovi podaci po beogradskim opštinama raznovrsni postavlja se pitanje kako se statistika promenila na nivou celog Beograda. Po podacima RGZ (Republički geodetski zavod), prosečna cena kvadrata u starogradnji na nivou Beograda se povećala sa 1.504 evra na 1.773 evra što predstavlja povećanje za 18%, dok se cena u novogradnji povećala sa 1.982 evra na 2.304 evra što je povećanje od 16%.

Podaci za drugi kvartal 2022. godine, pokazuju da je prodaja stanova u Beogradu, u odnosu na isti period prošle godine, porasla za nešto manje od 1%.

Zahvaljujući svojoj bazi podataka, City Expert je u mogućnosti da vlasnicima stanova ponudi najbolje savete za formiranje cene stana i na taj način omogući brzu prodaju vaše nekretnine.

Ukoliko planirate kupovinu stana, tu smo da zajedno pronađemo najbolje i najpovoljnije opcije za vas!

City Expert
Najniža provizija na tržištu za vlasnike stanova
Prodajem stan u Beogradu