Procedura za Srbe nerezidente prilikom kupovine stana u Srbiji

Saveti za dijasporu

Procedura za nerezidente prilikom kupovine stana u Srbiji

“Svuda pođi, kući dođi”. Iako zvuči kao floskula, mnogi koji jednom zakorače i pređu liniju koja odvaja njihovo rodno mesto od mesta boravka uvek sa sobom ponesu tu rečenicu. I mnogi joj se vrate kasnije u životu, kada čeznu za svojom domovinom i svojom zemljom. Ukoliko više od godinu dana ne živite u Srbiji već u inostranstvu gde imate boravište i centar životnih aktivnosti, ali ste se odlučili da kupite stan ili kuću u svojoj domovini, postoje određeni propisi kako je to moguće da ostvarite kao lice koje se vodi kao nerezident Republike Srbije.

Koja je procedura za kupovinu stana u Srbiji za nerezidente?

Ukoliko želite da investirate svoju ušteđevinu u kupovinu stana u Srbiji, licencirani agenti City Experta su tu da vas vode kroz proces, pomognu vam sa neophodnom dokumentacijom, pojašnjenjem i ubrzaju put do novog stana.

U ovom tekstu ćemo pojasniti šta vam je se potrebno od dokumentacije da kao nerezident kupite stan u Srbiji.

Procedura za nerezidente prilikom kupovine stana u Srbiji

Beli karton

Prvo što treba da uradite jeste da izvadite Beli karton, odnosno da prijavite boravak. Za prijavu u Beogradu nadležna je Policijska uprava za grad Beograd, Uprava za strance u Savskoj ulici 35 ili elektronskim putem, na portalu Euprava.

Otvaranje računa u banci

Nakon što ste prijavili policiji adresu stanovanja, na redu je otvaranje računa u srpskoj banci. Za otvaranje računa potreban je pasoš i beli karton.

Izvod iz matične knjige venčanih

Ako dolazite u Srbiju sa suprugom ili supružnikom, potrebna je potvrda o bračnom statusu, ili dokaz da niste u braku.

Predugovor za kreditne kupce

Predugovor nije obavezna stavka i odnosi se samo na kreditne kupce, ali se on može sačiniti i ukoliko ste keš kupac. Kreiranje predugovora služi kao osnov za prebacivanje novca iz strane banke.

Ukoliko ste na našem sajtu pronašli željenu nekretninu, naši agenti će vas sprovesti kroz čitavu proceduru, objasniti i otkloniti svaku nedoumicu, te pomoći oko pregovora i svega što je neophodno.

Kupovina stana preko našeg sajta je sigurna i proverena. Iako imamo preliminarnu dokumentaciju, od vlasnika stana tražimo i dodatnu, kako bi sa pravne strane sve bilo ispoštovano. Takođe, naši advokati prave i nacrt predugovora ili ugovora i to klijentu šaljemo na čitanje, kako bi otklonili sve eventualne nedoumice.

Naši agenti pratiće u stopu kupovinu nekretnine, kako se ne bi dogodilo nešto nepredviđeno.

Ugovor za keš kupce

Ukoliko želite da kupite nekretninu za keš, predugovor nije obavezan, već se ide odmah na ugovor.

Transfer novca

Najbolji način je da prebacite novac na svoj devizni račun u Srbiji i da onda u okviru srpske banke izvedete transfer novca. Takođe, moguće je plaćanje i u gotovini, ali do 9.999 evra, zbog Zakona o pranju novca i finansiranju terorizma koji to reguliše.

Overa ugovora

Nakon što sve proverimo, naši agenti dokumentaciju šalju notaru, na overu, a on može da zatraži dopunu dokumentacije. Kada notar kaže da je sve u redu, dogovaramo se oko termina overe i zakazujemo je kod notara.

Clausula intabulandi

Kada legne novac u srpskoj banci vrši se transfer novca na račun prodavca stana i on daje potvrdu clausula intabulandi (dozvola za upis u Katastar nepokretnosti koju potpisuje prodavac), a novi vlasnik uknjižuje u katastar, čime postaje vlasnik nekrenine u Srbiji.

Nema povraćaja PDV-a niti poreza na prenos apsolutnih prava 

Važno je da znate da nerezident nema pravo na povraćaj PDV-a niti Poreza na prenos apsolutnih prava.

Troškovi kupovine stana:

Na ove troškove možete da računate prilikom kupovine stana u Srbiji.

  • Taksa za overu ugovora (Zavisi od vrednosti nekretnine, ali obično do 500e)
  • Porez na prenos apsolutnih prava koji iznosi 2,5 odsto od vrednosti nekretnine i plaća se nakon što stigne rešenje iz nadležne poreske uprave (najveći trošak)
  • Troškovi banke i provizija

Želite da uložite, ali potreban vam je dodatan novac za stan?

Ako želite da kupite stan u mestu gde ste odrasli ili da investirate pametno i zaradite vremenom od investicije, ali nemate dovoljno novca za kupovinu stana, tu su kreditni savetnici koji u roku od 24 časa mogu da pronađu najpovoljnije ponude banaka za stambeni kredit, po specijalnim uslovima kreditiranja i uz najmanju kamatnu stopu. Ukoliko ste se zbog nedostatka sredstava dvoumili da li da uložite u nekretninu, sada je pravo vreme da napravite prvi korak.

Treba vam dodatno pojašnjenje?

Ukoliko vam je potrebno dodatno pojašnjenje popunite formular i očekujte odgovor City Expert agenata u roku od 24 časa.

Marko Radonjić
Marko Radonjić
Copywriter