Pravni saveti

Pravni saveti
Ko je upravnik zgrade i šta mu je posao?
Poslednjih decenija porastom gradnje i broja stanovnika u prestonici, značajno su se se uvećale potrebe za organizovanjem svih aspekata stanovanja u stambenim zgradama, kao što su redovno održavanje, upravljanje troškovima i popravka kvarova. Za sva pitanja stambene zajednice ranije su bili zaduženi predsednici skupštine stanara koji su najčešće i sami bili vlasnici stanova, a poslednjih godina se ova odgovornost sve više prenosi na profesionalnu upravu. Štaviše, postoji podatak da preko 50% stambenih zajednica u Beogradu angažuje profesionalne upravnike.
Pravni saveti
Pravni saveti
Ostavinski postupak (zakonski termin glasi postupak raspravljanja zaostavštine) je postupak kojim se reguliše prenos imovine preminule osobe (odnosno zaostavštine) na njegove naslednike. Ovaj postupak je od suštinskog značaja jer omogućava pravičnu i zakonitu raspodelu imovine preminulog, u skladu sa njegovom voljom ili zakonskim odredbama o nasleđivanju.
Pravni saveti
Pravni izazovi i moguća rešenja u procesu legalizacije objekata u Srbiji

Legalizacija objekata je postupak kojim se nezakonito izgrađeni objekti, odnosno objekti izgrađeni bez građevinske dozvole ili odobrenja za izgradnju, dovode u sklad sa zakonom i priznaju kao legalni. Ova tema je od velike važnosti u Srbiji, gde se broj nelegalno izgrađenih objekata procenjuje na oko pet miliona.

Pravni saveti
Bitni i obavezni elementi ugovora o zakupu nepokretnosti

Bitni i obavezni elementi ugovora o zakupu nepokretnosti su ključni za uspostavljanje jasnih pravnih odnosa između zakupodavca i zakupca. U ovom blogu istražujemo osnovne definicije i pravne uslove u vezi sa zakupom o nepokretnosti.

Pravni saveti
Zakonski aspekti kupovine nekretnina od strane stranih državljana u Srbiji

Tržište nekretnina može biti lavirint složenih pravila i propisa, posebno za strane državljane koji traže da investiraju van svoje matične zemlje. Srbija, kao atraktivna destinacija sa rastućim tržištem nekretnina, privlači sve veći broj stranih državljana. Međutim, pre nego što se upustite u ovaj proces, važno je da razumete zakonske aspekte kupovine nekretnina u Srbiji.

Pravni saveti
Vanbračna zajednica – ljubav u kojoj prava nisu ista

Institut vanbračne zajednice je primer kako pravne norme u zakonskoj regulativi u Republici Srbiji nisu ujednačene.

Ustavom Republike Srbije i Porodičnim zakonom, vanbračna zajednica je izjednačena sa bračnom zajednicom. Vanbračni partneri uživaju ista prava kao i supružnici. Porodičnim zakonom je propisano da se vanbračnom zajednicom smatra trajnija zajednica života žene i muškarca, među kojima nema bračnih smetnji. Dakle, akcenat je na nepostojanju smetnji da se zaključi brak, da se radi o zajednici muškarca i žene, jer naš pravni sistem ne dozvoljava istopolne brakove, i njenoj trajnosti koja se ceni u svakom konkretnom slučaju.

Pravni saveti
Legalizacija objekata - uslovi, proces i cena legalizacije
Ukoliko posedujete neku nekretninu ili ste se upustili u traženje i kupovinu iste, legalizacija je obaveza na koju morate računati.
Pravni saveti
Ugovor o poklonu - šta je, ko ga može zaključiti i ko plaća porez na poklon?
Ugovor o poklonu je dvostrani pravni posao koji proizvodi pravno dejstvo za života ugovornih strana. On je posebno neophodan ako je poklon za koji se formira ugovor nepokretnost, odnosno nekretnina.
Pravni saveti
Kako uknjižiti stan?

Pravo svojine na nepokretnosti stiče se upisom u katastar nepokretnosti. Ugovor o kupovini stana predstavlja samo osnov sticanja (iustus titulus) a neophodan je i način sticanja (modus acquirendi) - a to je upis u katastar nepokretnosti. Problem može nastati kada stan koji je predmet prodaje nije uknjižen u katastru nepokretnosti.

Pravni saveti
Kako izbeći porez na kapitalnu dobit?

Saznajte više o tome kako izbeći plaćanje poreza na kapitalnu dobit i prema Zakonu ostvariti svoje pravo nakon prodaje stana. Informišite se na vreme!

Pravni saveti
Šta je upotrebna dozvola?

Upotrebna dozvola je rešenje nadležnog organa kojim se utvrđuje da je objekat izgrađen u skladu sa građevinskom dozvolom i kojim se odobrava upotreba izvedenih radova. Upotrebna dozvola garantuje da su ispoštovana sva neophodna i obavezna pravila gradnje, da je oprema proverena i funkcionalna, da je objekat priključen na celokupnu infrastrukturnu mrežu i da poseduje saglasnosti nadležnih organa i institucija.

Pravni saveti
Maloletnici u ulozi kupaca i prodavaca stanova

Porodični zakon jasno je propisao koje pravne poslove može da preduzima lice koje nema potpunu poslovnu sposobnost koja se stiče sa navršenih 18 godina života a isti zakon pravi razliku između mlađih i starijih maloletnika.

Nove zgrade i projekti / Pravni saveti
Osnovni pojmovi koje treba da razumete ukoliko kupujete stan u novogradnji

Prilikom kupovine stana u novogradnji potrebno je da imate znanje o osnovnoj dokumentaciji sa kojom ćete se susresti. U ovom tekstu pojašnjavamo šta svaki dokument znači, kako bismo vam olakšali proces kupovine novogradnje.

Pravni saveti
Porez na imovinu - kada se plaća i ko je obveznik poreza?

Naš narod je iznedrio izreku, “mora samo da se umre i da se plati porez”. Da li ste znali da se porez na imovinu u Srbiji može platiti čak iz 4 puta u toku godine? Porez na imovinu se utvrđuje na godišnjem nivou u ukupnom iznosu, ali je omogućeno da se tako utvrđen iznos plaća tromesečno, dakle četiri puta godišnje i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja. Međutim, to ne sprečava poreskog obveznika da ga isplati i jednokratno.

Pravni saveti
Ugovor o zakupu stana - šta je i koji su njegovi elementi?
Kada ste pronašli zakupca kom ćete dati u zakup svoj stan, prelazi se na najvažniji deo – dogovaranje sa njim oko uslova zakupa i zaključenje samog ugovora.

Pages