Prodajem stan - Odakle počinjem i koji su moji koraci?

Saveti za vlasnike

Prodajem stan - Odakle počinjem i koji su moji koraci?

Prodajem stan, ali kako da kompletnu proceduru obavim najefikasnije?

Ovo je jedno od najčešćih pitanja koje vlasnici stanova postavljaju sebi, svojim prijateljima i saradnicima. A kako i ne bi, kada je proces prodaje poprilično zahtevan za nekoga ko nije dovoljno upoznat sa tematikom.

One koji još uvek nisu sigurni da li žele da prodaju svoju nekretninu, želimo da upoznamo sa sledećim podatkom - potražnja za nekretninama je sve veća!

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, broj kupoprodajnih ugovora je u prvom kvartalu 2022. godine bio za 6,7% veći nego za isti period iz 2021. godine. Veća potražnja trenutno izaziva i porast cena usled nedovoljne ponude, pa se smatra da je ovo dobar trenutak da se za prodaju stana odredi dobra cena.

  • Prodajem stan vlasnik sam istog i želim da me detaljnije informišete kako da to i uradim?

U tom slučaju nastavite sa čitanjem teksta.

Prodaja stanova preko agencije ili prodaja stana bez agencije?

Ovo je jedna od najčešćih nedoumica koja se javlja kod vlasnika stanova, te smo rešili da vam predstavimo prednosti prodaje stanova preko agencije.

Jedna od glavnih prednosti unajmljivanja usluga City Expert agencije za nekretnine jeste besplatna procena vrednosti nekretnine, jer upravo je ovo jedan od najtežih poslova, koji ćete sami teško uraditi dovoljno precizno.

Sve što je potrebno jeste da popunite formular, dok ćemo mi obaviti kompletan posao procene tržišne vrednosti vašeg stana.

Pored procene vednosti, agencija City Expert pruža i dodatne pogodnosti za svoje klijente tokom procesa prodaje stana, a to su:

  • u najkraćem mogućem roku ćete dobiti prve pozive od strane kupaca;
  • imaćete na raspolaganju pravni tim za sve potrebne informacije kada je u pitanju dokumentacija za prodaju stana;
  • niska cena provizije;
  • profesionalni i licencirani agenti biće vam na usluzi tokom celog procesa kupoprodaje.

Ponudite nekretninu i uvidite sve prednosti prodaje stanova preko naše agencije. Naši agenti će uslikati vaš stan, te napraviti interaktivnu prezentaciju, koja će se naći na našoj platformi.

Virtualni obilazak kupcima olakšava proces pregledanja stanova i tako se približavaju jedan korak više ka kupovini. Online model poslovanja i nama poprilično pomaže i ubrzava nas, tako da tokom dana možemo obraditi više zahteva, što vodi smanjenju troškova i nižoj proviziji.

Prodajem stan - koliko novca mogu dobiti za njega i kako se dobija ta vrednost?

Izračunavanje tržišne vrednosti nekretnine je tokom procesa kupovine najbolje prepustiti neutralnoj strani, što je u ovom slučaju agencija za kupovinu i prodaju nekretnina.

Agenti za nekretnine će veoma lako uspeti da procene vrednost, dok će im za celu proceduru biti potreban jedan obilazak stana.

Želeli smo da prikažemo i nekoliko parametara na osnovu kojih se obavlja određivanje vrednosti stana:

  • lokacija nekretnine - dva tipa lokacije, od čega se prvi odnosi na lokaciju zgrade u kojoj se stan nalazi (grad, opština, naselje), dok se kod drugog tipa lokacije misli na poziciju stana u samoj zgradi (spratnost, položaj);
  • struktura stana - najskuplje su garsonjere (zbog velike potražnje - pitanje da li da prodajem garsonjeru sada ima jasan odgovor, zar ne?) i stanovi od preko 120 kvadrata (klijentela spremna da plati potrebnu količinu novca);
  • terase, veranda ili balkon povećavaju cenu;
  • sistem grejanja - sve popularniji stanovi sa opcijom kontrole količine grejanja i samim tim troškova;
  • lift u zgradi.

Prodaja stanova preko agencije omogućava vam da se ovim i mnogim drugim parametrima pozabave profesionalni agenti, dok ćete vi kao prodavac dobiti realnu cenu po kojoj se stan može precizno kotirati na tržištu nekretnina.

Prodajem stan - Odakle počinjem i koji su moji koraci?

Potrebna dokumentacija za prodaju stana

  • Sada je već dosta izvesnije da stan prodajem preko agencije, ali koja mi je papirologija potrebna?

Pre nego što agenti i fotografi dođu do vašeg stana, kako bi pripremili materijal za prezentaciju koja će se naći na web platformi, neophodno je da kao prodavac dostavite dokumenta za prodaju stana, a to su:

  • vlasnički list;
  • kupoprodajni ugovor;
  • ugovor o poklonu;
  • ugovor o doživotnom izdržavanju;
  • rešenje o nasleđivanju.

Ovo je potrebna dokumentacija za prodaju stana, dok se za dodatne informacije možete obratiti i našim agentima, koji će biti na raspolaganju za sva pitanja.

Agencija City Expert se bavi proverom upisa u katastar nepokretnosti, ko je vlasnik nekretnine ili se traži pravni sled od upisanog vlasnika, kao i svim ostalim propratnim pravnim obavezama vas kao prodavca.

Prodajem stan - želim da mi za kraj sumirate proceduru?

Prvi korak uspešne prodaje stana jeste popunjavanje forme na OVOJ stranici, nakon čega će vas naš tim kontaktirati i uputiti detaljnije u naredne korake.

Sledi prikupljanje dokumentacije, procena vrednosti nekretnine i postavljanje prezentacije na našu platformu, a ubrzo ćete dobiti i prve pozive kupaca. Nakon toga sledi upoznavanje sa njima, gde ćete imati prilike da porazgovarate oko detalja.

Kako bi kupoprodaja bila finalizovana, neophodno je sastaviti predugovor i ugovor o prodaji nepokretnosti. Kada se kreira ugovor, potpišu ga obe strane, i overi se kod notara.

Nakon toga ste i formalno završili sa kompletnom procedurom, i to veoma efikasno uz pomoć agencije za nekretnine. I sami ste imali prilike da vidite kako prodaja stanova ne mora nužno biti komplikovan i prezahtevan posao, kada uz sebe imate tim profesionalaca.

  • Prodajem dvosoban stan, prodajem trosoban stan ili garsonjeru - da li je procedura ista?  

Ukoliko imate više stanova različite strukture za prodaju, potrebno je da znate da se procedura prodaje ne razlikuje.

Naš tim iz agencije za kupovinu i prodaju nekretnine City Expert je spreman da vam bude na raspolaganju tokom celog procesa prodaje. Na našu pomoć možete računati od momenta vašeg poziva, do zaključenja prodaje.

Nadamo se da vam je tekst bio koristan, te da smo približili proceduru prodaje stanova. Srećno!

City Expert
Najniža provizija na tržištu za vlasnike stanova
Prodajem stan u Beogradu