Jeftina struja - Kada je jeftinija struja i kako to iskoristiti?

Saveti

Jeftina struja - Kada je jeftinija struja i kako to iskoristiti?

U doba sve veće globalne energetske neizvesnosti i rasta cena energenata, štednja je jedan od mehanizama prevazilaženja krize, a jeftina struja i njeno korišćenje je način da računi za električnu energiju budu manji.

Kada je struja jeftinija?

U zavisnosti da li živite u Vojvodini, Beogradu ili u centralnoj Srbiji, zavisi i kada možete da računate na jeftinije kilovate. Jeftinija struja za ljude koji žive u centralnoj Srbiji je od 22 do 6 sati ujutru, za potrošače u Vojvodini od 23 do 7 sati, a za građane Beograda je jeftina struja od ponoći do 8 časova. Važno je da znate da jeftina struja obezbeđuje niže troškove u odnosu na "regularnu" za tri do četiri puta.

Nagrada za ljude koji štede

Uredba o umanjenju računa za struju koju je Vlada Srbije donela krajem septembra 2022. godine omogućila je da domaćinstva kroz smanjenje potrošnje električne energije uštede novac. Elektroprivreda Srbije umanjuje račune za period od oktobra 2022. do marta 2023. godine, u odnosu na isti mesec prethodne godine. U zavisnosti od procenta uštede, zavisi i koliki popust će ostvariti jedno domaćinstvo.

Za uštedu između pet i 20 odsto, popust iznosi 15 odsto, od 20 do 30 odsto, popust je 20 odsto, a za uštedu veću od 30 odsto, domaćinstva dobijaju popust od 30 odsto. Popust se odnosi na tri stavke na računu, obračunske snage, trošak garantovanog snabdevača i utrošena energija.

Jeftina struja - bolja cena na računu

Racionalnim korišćenjem električnih uređaja u vreme kada je jeftina struja, možete račun za struju značajno umanjiti. To se posebno odnosi na velike potrošače poput bojlera, frižidera, šporeta, zamrzivača, veš mašine i mašine za pranje sudova.

Veliki potrošači

Ukoliko imate mogućnosti, najbolje je da mašina za veš ili sudove bude puna i da perete isključivo noću, kada je jeftinija struja. Jedna od opcija, za stvari koje nisu previše prljave jeste i da smanjite jačinu temperature, jer hladnija može biti dovoljna da se opere, a vi ćete uštedeti.

Bojler je najbolje puniti kada je jeftina struja, jer će vam tako i računi biti manji. Takođe, ukoliko se grejete na struju, preko peći, najbolje je da je punite noću.

Spremanje hrane noću može biti jedna od opcija, ukoliko je potrebno nekoliko sati da se ona skuva. Ukoliko je frižider podešen da hladi na recimo 4, na skali od 1 do 5, možete smanjiti na optimalnu temperaturu od 3, i na taj način ćete svakako sačuvati hranu, a račun će biti manji. Manji broj otvaranja frizidera takođe štedi struju, jer svaki put kada ga otvorite, temperatura u njemu se smanji za nekoliko stepeni.

Mali potrošači

Važno je i da uređaje koje ne koristite isključite iz struje, jer iako, na primer, ruteri, punjači za telefon ili lap top troše malo, ipak troše i mogu bespotrebno uvećati račun za struju.

Kada otputujete, isključite televizore, kompjutere i ostale uređaje koje nećete koristiti. Ukoliko usisavate svaki dan, razmislite o tome da to radite svaki drugi jer će na taj način kuća biti jednako čista.

Takođe, sklonite sve stvari pre usisavanja, da ne biste to radili dok je usisivač uključen. Kada je jeftina struja možete opeglati stvari i to dok su još vlažne, jer se bolje i lakše peglaju.

Za razliku od "običnih" sijalica, LED sijalice znatno manje troše električnu energiju.

Dobra izolacija zidova i kvalitetna stolarija, jedan je od načina na koji možete da smanjite rasipanje energije. Država je prepoznala važnost energetske efikasnosti u Srbiji zbog čega daje subvencije za zamenu stolarije, izolacije, krovova i toplotnih uređaje, kao i za postavljanje solarnih panela.

Miljana Veselinović
Miljana Veselinović
PR menadžer
Uhvati dan, živi trenutak
Prodajem stan u Beogradu
Prodaja stanova Beograd