Priča o detetu, domu, putovanju i radosti

Naši gosti

Priča o detetu, domu, putovanju i radosti

Šta je ono što tvoju kuću čini domom?

Komfor, detalji, bašta, kamin, kuhinja prepuna cveća, radni prostor i još ne zaboravimo špajz pun džemova, mmm... Sve što smo sagradili i dogradili. Sve što možemo da održavamo, negujemo i brinemo o tome. Sve što nas čini srećnim i zadovoljnim...

Na primer, založen kamin uz večeru, bašta sa paradajzom, rane kruške u dvorištu, baškarenje na terasama, bazen, dvorište ispunjeno dečijim smehom. Ono što vas asocira na dom i što se obradujete svaki put kada se vratite sa puta.

Šta je to na šta ti obraćaš pažnju u stanu od kada imaš devojčicu? Kako si je prilagodila da bude bezbedna i zabavna za dinamično dete?

Najviše na vrelu peglu i oštre noževe. Najvažnije je pričati sa detetom i objašnjavati šta i zašto ne sme da se pipa, pričati o posledicama uporno i strpljivo. To je najbitnije, jer dete tako postaje svesno okoline. Najlakše je kupiti i staviti gumirane ćoškove na ivicu stolova ili zaštitu od vrele peći, ali to nije rešenje, jer će dete uspeti i to da nadmudri.

Mnoge mame ne znaju da to što su deca nemirna ne mora da znači haos u kući. Ali, čini se da ti imaš rešenje za to... Kako u isto vreme zabaviti dete i stvoriti nešto za svoj dom?

Nemojte se previše opterećivati kućom. Svakako je lepo imati čistu i urednu kuhinju, ispeglan veš, čiste fugne na pločicama, ali ja uvek biram zabavu sa detetom pre nego čistu kuću do detalja. Mnoge žene se opterećuju svakim detaljem umesto da urade nešto drugačije i posebno za sebe i svoje. Od prvog dana sam sa njom kuvala, čistila i raspremala tako da sam za par meseci videla nju kako izvlači veš iz mašine i briše metlom.

Da li pre biraš stan ili kuću za stanovanje?

Uvek kuću. Odrasla sam u kući i navikla sam na slobodu, spuštanje niz gelender (i danas to radim:), na spratove, na to da odmah izađem u dvorište. Kada sam se porodila pojam kuće sam još više zavolela i videla da je lakše gajiti dete u kući nego u stanu. Mogu da spremam ručak u kuhinji i da vidim dete u dvorištu. Imamo stalni prostor ispred nosa za svoje piknike, leti za bazen, zimi za celu vojsku Sneška. Pravimo roštilj napolju, drugari iz ulice su često kod nas u dvorištu gde se igramo u potpuno bezbednoj i slobodnoj okolini. Imate svoj prostor i njega uređujete kako želite, po svom stilu i ukusu.

Živela sam u stanu 2 godine. I dan danas se pitam kako sam to uspela.

Koje su stvari u vezi sa Zemunom te, koje čine da je on zanimljiv za život i dobar za odrastanje deteta?

Naša omiljena poslastičarnica na Keju, kafana na trgu gde imaju odlične sarmice, labudovi na Keju koje redovno hranimo, šetnja po Gardošu, stare ulice i jos starije fasade, radnje i zgrade. Mirnije i srdačnije mesto za decu, igru i zabavu. Sve ima, a dosta je opušteniji i čistiji od centra Beograda. Ima divnu istoriju koju retko ko zna.  Zemun se ili voli ili se ne poznaje.

Ti puno putuješ. Stalno naglašavaš da treba putovati sa detetom. Šta je to što odluči da ćete odabrati određeni hotel ili sobu? Da li postoje neke posebne stvari o kojima razmišljate prilikom putovanja sa detetom?

Uvek kažem da pre svakog dužeg i ozbiljnijeg puta, ozbiljno pripremimo tako da putujemo sigurnije i kvalitetnije. Izdvojimo nekada i do mesec, dva da čekiramo hotele, organizjuemo gde i kako idemo, šta ćemo da posetimo i ostalo. Pošto putujemo uglavnom kolima prvo što gledamo je da li hotel ima garažu ili je u blizini zatvorena garaža. Dete obožava da se vozi metroom, tako da je poželjno da ima u blizini mreža metro stanica. Hotele čekiramo na osnovu kvaliteta. Muž zbog posla često ima povlastice tako da smo nekada u luksuznim hotelima od 5 zvezdica a nekada smo u buget (povoljnijim) hotelima. Zavisi i od mesta gde smo. Na primer ako smo u planinskim delovima, gde je više priroda zastupljena onda se uvek opredeljujemo za manje apartmane. Uvek preporučujem manje hotele, sa manje soba ako želite mir i da se naspavate. Dete ne navikavamo na luksuze, rum servise i bazene ali ponekad što da ne. Za početak su nam dovoljni čisti peškiri i topla voda. S obzirom da smo skoro po ceo dan napolju ostalo je manje-više nebitno. Imate u Evropi super hotele koji imaju i igraonice za decu. Možete da pijete kafu i gledate kruzere kako se ukrcavaju dok dete se igra sa Englezima i ostalom decom.

Koje je najbolje mesto za dan u prirodi u blizini Beograda?

Prvo što mi pada na pamet je Bojčinska suma. Blizu je, ima šume, jelte :) Ima trim stazu, pešačku stazu, dobru klopu i super je za decu i za druženje sa porodicom. Ima možda i lepših i kvalitetnijih mesta, ali nisam se slučajno opredelila za ovo. Bitno je cirkulisati, pa ne mora biti sve u vidu 5 zvezdica i raskoši Evrope. Ima i Srbija šta da ponudi.

Uvek postoji prostor za to da učinimo da nam grad više prija i da svima bude bolje. Koji su tvoji predlozi za to? Kako možemo učiniti mnogo ako uradimo malo za svoju blisku okolinu?

Naša zemlja ima potencijale koji su slabo iskorišćeni. Lepo što ste postavili ovo pitanje, jer nažalost godinama unazad ne radimo mnogo na okolini oko sebe. Putevi mnogi su u lošem stanju, vode su zagađene, Ibarska magistrala je velikm delom puna đubreta. Na te stvari niko ne obraća pažnju, a ruše nam imidž. Stranci su uglavnom oduševljeni hranom, jer nemaju šta da vide.

Zasadite drvo u svojoj ulici, ispred kuće ili na decijem igralištu! To nije skupa investicija. Jako je lep primer za decu, pre svega, a značiće generacijama unapred. Mi uskoro organizujemo akciju čišćenja dečjih površina. Moramo biti aktivniji i svesni da priroda može bez nas, ali ne i mi bez nje.

foto: Mina Milenković

Prodaja stanova Beograd
Izdavanje stanova Beograd