Upoznajte Cvetni Trg od njegovog nastanka do danas

Šta pruža Beograd?

Upoznajte Cvetni Trg od njegovog nastanka do danas

 Cvetnim Trgom ste sigurno prošli nebrojeno puta, ali da li ste se zapitali kakva je njegova istorija? Ukoliko vas interesuje kako je nastao i menjao se i da li je baš ovde otvoren prvi supermarket u Srbiji, nastavite da čitate tekst, otkrićemo vam mnoge tajne, ali ćemo vas i podsetiti zašto je ovo naselje idealno mesto za život.

Naselje Cvetni Trg je najzapadniji deo opštine Vračar i graniči se sa Savskim vencem i Starim gradom. Danas se pod njim podrazumeva donji deo Njegoševe ulice, koji je pretvoren u pešačku zonu. Naseljavanje ovog dela grada počinje 1863. i od tada ne prestaje da se razvija i menja.

Cvetni Trg pripada opštini Vračar, koja važi za najmanju (292 ha), ali najgušće naseljenu opštinu (60 000 stanovnika) u Beogradu. Ovo naselje je zapravo slika malog Vračara, zauzima malu površinu, ali joj stanovnika nikako ne nedostaje.

Današnji Cvetni Trg, nekadašnja Cvetna Pijaca, zapravo je u početku bio plac pokriven hrastovom šumom koja se prostirala sve do konjičkih štala i vežbališta kavalerijskog eskadrona. U sećanje na tu šumu, a u čast kneza Miloša, sačuvan je jedan hrast, koji ima više od 200 godina.

Upoznajte Cvetni Trg od njegovog nastanka do danas

Da bi Trg postao ono što je danas, morao je da prođe kroz niz promena. Za početak, 1864. godine, isplanirano je da tu nikne pijaca, kako meštani ne bi morali da idu čak do Zelenog Venca da bi obavili kupovinu. Prostor za pijacu postavljen je preko puta susedne jahačnice, danas poznatoj kao park Manjež.

Nakon toga, naselje nastavlja da se razvija. Pre Drugog svetskog rata, podignut je niz zgrada, koje su na spratu bile stambeni prostor, a u prizemlju obično zanatske radnje. I ne samo da su bile funkcionalne, bile su i lepe, pa se zbog toga veoma malo njih promenilo nakon rata, kada je počeo novi talas promena u gradu. Danas stanovnici ovog naselja mogu da uživaju u predratnim zgradama i kućama, čime se mali broj Beograđana može pohvaliti.

Najskorije promene na Trgu desile su se u februaru 2016. godine kada je književniku Borislavu Pekiću podignut spomenik. A nešto ranije, se njegov izgled od rustičnog trgića pretvorio u pravo umetničko delo moderne arhitekture. Popločan je, iznikle su tribine i klupe, na kojima prolaznici mogu da uživaju u pogledu, ali i besplatnom internetu. Zbog toga, ali i činjenice da se tu nalazi veliki Maxi koji radi 24 časa dnevno, a gde je nekada bila prva samousluga ikada otvorena u Srbiji, je ovo mesto destinacija za odmor mladih kako noću, tako i danju.

Upoznajte Cvetni Trg od njegovog nastanka do danas

Treba napomenuti i da se ovde nalazi niz kafića, koji su dovoljno  udaljeni od ulice da se može uživati u miru, ali i dovoljno blizu Slavije, kao i centru grada. U bilo koje doba godine, bilo koje doba dana, ovde se može videti pravi mravinjak ljudi koji uživa u svojoj kafi preko dana, a u svom piću tokom noći. Cvetni trg možda nije idealan za one koji traže skrovito i tiho mesto, ali je pravi izbor ukoliko želite da budete deo urbane sredine i uključeni u svakodnevna gradska dešavanja.

Upoznajte Cvetni Trg od njegovog nastanka do danas

Upoznajte Cvetni Trg od njegovog nastanka do danas

Pored parka Manjež, nalazi se Jugoslovensko dramsko pozorište koje je svoja vrata publici otvorilo davne 1948. godine predstavom „Kralj Betajnove“. Danas se na repertoaru mogu pronaći sve vrste predstava, od tragedija starih Grka do modernih ostvarenja 21. veka.

Upoznajte Cvetni Trg od njegovog nastanka do danas

Sa druge strane pozorišta, sa ulazom iz parka nalazi se Muzička škola Stanković, koja postoji već više od sto godina. Ova srednja muzička škola, nije posebna samo zbog kvalitetnih profesora, poznatih muzičara koji su prošli kroz nju i mladih virtuoza koji se tu školuju, već i po jedinstvenoj ponudi predmeta. Od 1993. uveden je odsek za džez muziku, tada jedini u jugoistočnoj Evropi, a uvedeni su i večernji kursevi za odrasle.

Upoznajte Cvetni Trg od njegovog nastanka do danas

Takođe se u blizini naselja nalazi više osnovnih škola, Treća beogradska gimnazija, Pravni Fakultet, Elektrotehnički Fakultet, Mašinski i Viša Poslovna Škola. Ovaj deo grada dobro je povezan sa celim Beogradom, pa nije teško stići do bilo kog odredišta. Nadomak Cvetnog trga nalaze se stajališta autobuskih linija 24, 31, 33, trolejbusa 19, 21, 22, 22L i 29, kao i tramvaja 3, 7 i 7L. Takođe, u blizini se nalaze Slavija i Zeleni venac, pa vam ništa neće biti daleko. Za one koji vole da izbegnu gradski prevoz, na Slaviji se nalazi i taksi stanica.

Pošto je Cvetni trg prometan, pronalaženje parking mesta može biti malo teži zadatak. Ipak, blizu naselja smeštena je garaža „Masarikova”, koja je otvorena 00-24 časa 365 dana u godini, što je će biti veoma važno vozačima.

Deo Cvetnog Trga, jedna od najpoznatijih zgrada našeg grada, je Beograđanka tj. Palata Beograda, poslovni oblakoder koji ima 24 sprata. U vreme kada je izrađena 1974. godine, predstavljala je najvišu zgradu u Beogradu. Poslednji sprat ovog solitera zakupio je Studio B, tako da je svojim Beograđanima Duško Radović upravo odavde želeo „Dobro jutro“.  

Upoznajte Cvetni Trg od njegovog nastanka do danas

Na odmet nije ni napomenuti da se Knez Mihajlova nalazi na samo dve stanice trolom ili 15-ak minuta laganamo šetnjom  od naselja.

Ukoliko vam se dopalo ono što ste pročitali, verovatno će vas interesovati i kako se kreću cene nekretnina. Cena m² za izdavanje je otprilike 8.23 €, dok je cena za kupovinu stanova oko 1 897 € po m².

A šta još ovaj kraj krije, ostaje kao domaći za vas. Ukoliko je ovo bilo dovoljno da pomislite da je Cvetni Trg idealno mesto za vas. Pogledajte našu celokupnu ponudu stanova. Očekujemo da nam javite čim otkrijete novi biser ovog grada.