Plan za kupovinu stana – razmislite unapred o svemu što vam je potrebno!

Novo iz City Experta

Plan za kupovinu stana – razmislite unapred o svemu što vam je potrebno!

Svi mi sanjamo da ćemo jednog dana naći fantastičan stan u koji ćemo se zaljubiti na prvi pogled. Istina je da u realnosti ne postoji nešto kao savršen stan i da je uvek potrebno napraviti određeni kompromis. Uvek ćete naići na nešto što nije savršeno, ali što pre shvatite da ne mora baš sve da bude kao što ste vi zamislili, pre ćete naći idealan stan.

#1 Izaberite dobar deo grada

Proverite da li se vaš stan nalazi u blizini prodavnica, parkova, škola, teretana i svih ostalih ustanova i objekata koji su vama lično važni. Nije potrebno da tražite stan blizu posla, jer se poslovi menjaju, a stan ipak kupujete jednom ili dva puta u životu. Jedino što je važno kod odlaska na posao jeste da imate pristup javnom prevozu.

#2 Proverite da li vam i koliko smeta buka

Nivo buke sa kojom živimo svakodnevno je i više nego previsok. Zato gledajte da kupujete stan u delu grada u kojem će vam biti prijatno i tiho za život. Da biste videli koliko je zapravo bučno u tom stanu, obavezno ga posetite popodne u toku radnog dana da biste videli koliko je zaista bučno tu.

#3 Parking

Ako imate auto, jednostavno znate koliko je problematično parkirati se u gradu i koliko je naporno tražiti parking svakog dana. Raspitajte se da li je moguće kupiti parking mesto, da li postoji slobodan parking zgrade gde se možete parkirati i da li se uz stan prodaje garaža.

#4 Detaljno ispitajte svaki deo zgrade

Da li se vaš stan nalazi u staroj zgradi? Koliko koštaju troškovi održavanja? Da li je zgrada kvalitetna i da li su za nju korišćeni kvalitetni materijali? Kakav je kvalitet zvučne izolacije između stanova? Ovo su sve pitanja koja morate postaviti prodavcu ili investitoru, kako biste bili sigurni da ćete imati kvalitet stan koji će držati vrednost i gde će vam biti udobno za stanovanje.

Ako kupujete stan u staroj zgradi, obavezno pitajte da vidite podrum, a ako je u pitanju poslednji sprat pitajte da vidite tavan ili čak krovnu terasu. Proverite da li stan ima tragove vlage, curenja i prokišnjavanja. Ako je u pitanju novogradnja pitajte investitora da vam dostavi specifikaciju materijala koji su korišćeni za gradnju i onda konsultujte stručno lice koje može da vam objasni da li su ti materijali kvalitetni ili ne.

Takođe, čuvajte se kozmetičkog renoviranja i proverite da li možda spušteni plafoni kriju neke fleke od vode i prokišnjavanja i da li je novi reljefni zid u stvari postavljen kako bi prikrio neke veće pukotine.

#5 Postarajte se da uvek imate 20% za učešće

Ako stan kupujete u kešu onda ne morate da brinete u vezi sa učešćem i hipotekom.
Ali, kako većina kupaca kupuje stan preko hipotekarnog kredita, onda moramo da pričamo o učešću. Učešće minimalno iznosi 20% od ukupne cene nekretnine. Pored toga što finansijski obezbeđuje deo stana, učešće je takođe važan pokazatelj da ste mogli i imali da uštedite, da ste spremni da se posvetite štednji i da ste ozbiljni kupac.

#6 Ostanite u okviru budžeta

Kada počnete da tražite stan na City Expert sajtu, počnite sa biranjem filtera koji će suziti vašu pretragu. Za početak izaberite cenovni rang i gledajte samo one stanove koji se uklapaju u vaš budžet. Bolje je da počnete od manjih i jeftinijih stanova, pa da nastavite da povećavate cenu, nego da krenete obrnutim putem. U tom slučaju ćete gledati samo one stanove koji su mnogo preko vašeg budžeta i osećaćete neku odbojnost prema svemu što nije toliko savršeno.

#7 Sačuvajte nešto novca u kešu

Znamo da ste u iskušenju da opremite ceo stan, da kupite sve novo i da novi stan opremite kao iz kataloga. Ali, savetujemo da ipak ostavite jedan deo novca sa strane kako biste mogli da pokrijete troškove selidbe.

Naravno da će vam biti potreban novi nameštaj, ali uvek možete početi od kupovine najvažnijih komada kao što su kauč i krevet, pa onda nastaviti dalje sa ostalim stvarima.

#8 Renoviranja su skupa

Ako kupujete stariji stan u Beogradu ili Novom Sadu, moraćete potpuno da ga renovirate. I to renoviranje će puno da košta. U starijim stanovima ćete verovatno morati da promenite sve, od poda do instalacija i naravno stolarije. Ti radovi su skupi, ali zahvaljujući tome imaćete prelep dom u kome ćete zaista uživati. Takođe, ti radovi i će povećati vrednost vašeg stana.

Kod renoviranja je važno da zapamtite da je bolje da zamenite električne i vodovodne instalacije nego da kupite skup dizajnerski nameštaj.

#9 Ignorišite trenutni dizajn enterijera

Ovaj scenario smo videli nekoliko puta: kupci pronađu stan, ali ih odbije trenutni enterijer, jer ne vole možda isuviše hladne tonove, jarke boje ili starinski nameštaj. Obično tada kupci kažu da im se ne sviđa „energija“ i da ih nešto prosto odbija. Ali to zaista ne bi trebalo da bude tako, jer prodavac će svakako izneti svoj nameštaj i stvari i vi ćete imati prilike da sve opremite od nule.

Bilo bi idealno da unajmite arhitektu koji može da nacrta ceo plan vašeg enterijera, ali i da pogleda tlocrt na našem sajtu i da vam predloži šta možete da uradite u stanu.

#10 Obratite pažnju na dokumentaciju

Zahvaljujući našem modelu poslovanja mi proveramo dokumentaciju za svaki stan koji postavimo na sajt. Ali, isto tako vi morate da proverite vašu kreditnu sposobnost i da budete spremni da brzo kupite stan. Naš pravni tim će pomoći u sastavljanju predugovora i ugovora i pomoći vam da ceo proces protekne dobro od samog početka do kraja.