Decembar u Beogradu

Dešavanja u Beogradu

Decembar u Beogradu

Decembar je pravo vreme za novogodišnje odluke, promene i planove za narednu godinu. Neka jedna od prvih promena bude da izdvajate više vremena za sebe i svoju porodicu. U mesecu davanja, darivanja i slavlja, vreme je da se opustite, ugrejete i da uživate u novogodišnjoj magiji. U Beogradu će to makar biti lako! Saznajte šta vam donosi decembar u Beogradu.

Beogradski novogodišnji festival 

Ovde godine pod imenom „Beogradska zima“ čeka nas praznična euforija na nekoliko lokacija u gradu. Za početak tu je događaj na Beogradskom sajmu, poznat kao „Novogodišnji vašar“ koji ove godine donosi još više zabave. I prethodnih godina je važilo pravilo da rolerkosteri i šareni slatkiši nisu samo za decu, ali ove godine ovaj „vašar“ i zvanično postaje prilagođen starijoj publici. Sada cela manifestacija ima novo ime - Beogradski novogodišnji festival. Na ovom festivalu posetioci će moći da se provozaju na ringišpilima i vrteškama, da uživaju u slatkišima i zimskim poslasticama, da se počaste nekim od prazničnih suvenira i da uživaju u duhu praznika. Zatim tu su i veliko klizalište, pozorišne predstave, koncerti i program za decu. Dođite na 58. Novogodišnji festival i pronađite svoju magiju u halama 1, 1a, 2 i 4 Beogradskog sajma. Ulaz je besplatan, a festival će biti otvoren 14. i trajaće do 30. decembra.

Trg Nikole Pašića 

Na Trgu Nikole Pašića, 15. decembra biće otvoreno veliko klizalište pod nazivom „Staza ljubavi“. Za razliku od prethodnih sezona, ove godine klizalište će biti smešteno oko fontane, a za pešake će biti postavljeni mostići preko klizačke staze. Uz novogodišnje osvetljenje, muziku i zabavan program ovo će biti pravo klizalište iz bajke. 

Magični tramvaj na Vračaru 

Ono što nas posebno raduje jeste što svake godine imamo sve više manifestacija na različitim beogradskim opštinama. Od 3. decembra pa sve do Nove godine na opštini Vračar organizuje se festival za decu gde će glavni program biti u tramvaju i trolejbusu. U tramvaju i trolejbusu će se održavati prestave za decu u trajanju od jednog sata, a vozila će se kretati svakog dana različitim rutama i u različitim terminima: 

Ruta tramvaja: stanica Hram Svetog Save – Gospodarska mehana – stanica Hram Svetog Save; 

Ruta trolejbusa: stanica Crveni krst – Studentski trg – stanica Crveni krst. 

Karte su besplatne i možete ih preuzeti u prostorijama gradske opštine Vračar, gde se takođe možete informisati o satnicama. Prostorije opštine Vračar se nalaze u Njegoševoj 77, a radno vreme je od 7:30 do 15:30. 

Trg bajki na Zvezdari 

Od 1. do 30. decembra svakog dana biće aktuelan Trg bajki ispred Ustanove kulture „Vuk Karadžić“. Na ovom trgu nastupaće dečija pozorišta koja će izvoditi narodne bajke, lutkarske predstave i interaktivne radionice. Deo ovog prazničnog festivala biće posvećen i sajmu rukotvorina, pa ćete ovde moći da kupite originalne poklone i da se zasladite i ugrejete. Nastupaće pozorišne trupe, akrobate, žongleri i umetnici koji će izvoditi opere za decu, a biće organizovan i inkluzivan program. Predstave su besplatne! Dobro se obucite i otkrijte maštoviti svet bajki zajedno sa vašim mališanima.  

Beogradska zima 2018-2019 

Kako su u toku radovi na Trgu republike, ove godine se Trg otvorenog srca premešta u Knez Mihailovu ulicu. Nedaleko od Obilićevog venca biće postavljena velika jelka i tradicionalne kućice, gde ćete moći da se ugrejete kuvanim vinom i zasladite slatkišima. Takođe, ovde ćete moći da kupite i originalne poklone. Već godinama se u drvenim kućicama prodaju ručno pravljeni predmeti, kozmetika i slatkiši. 

Dan posle dočeka Nove godine je rezervisan za oporavak, ali i za Ulicu otvorenog srca. Svetogorska ulica svake godine 1. januara postaje ulica radosti, osmeha i dobrog provoda. Ali, pored Svetogorske ulice, ova manifestacija će se održati i na desetak drugih lokacija u Beogradu. Ovakva proslava prvog dana nove godine započeta je 1969. godine, kada su glumci pozorišta „Atelje 212“ u „Srpskoj kafani“ počeli da služe ručak prolaznicima i da ih pozivaju na druženje i zajedničko slavlje. Nekoliko godina kasnije ovo je već postao običaj koji je zahtevao zatvaranje cele ulice za saobraćaj i celodnevno druženje u kojem učestvuje čak 10 000 posetilaca. 

Zimska magija na velikom ekranu 

Kako nas hladno vreme baš i ne motiviše na izlaske, mnogi se najčešće odlučuju da se ugreju u modernim bioskopskim salama. Zimi nam na repertoare dolaze praznični i bajkoviti filmovi koji definitivno nisu više rezervisani samo za decu, već i za odrasle. Trenutno je veoma popularan film „Krcko Oraščić“ koji se pored 3D prikazuje i u 4D tehnologiji. 4D tehnologa podrazumeva realistično iskustvo gledanja filma, gde će uz trodimenzionalne vizuelne efekte posetioci biti dodatno stimulisani pokretnim sedištima koja golicaju i vibriraju. Zatim su tu i dodatni efekti koji dočaravaju utisak okoline kao što su mirisi, vetar, svetlo, pokret i još mnogo toga što doprinosi neverovatnom iskustvu. 

Nadamo se da ćete iskoristiti ove praznične dane da uživate sa prijateljima i porodicom. Vreme je da pauzirate i predahnete, učinite nešto lepo za sebe i konačno donesete nove odluke. Možda vas sledeće godine čeka kupovina stana ili u kuće u Beogradu, preseljenje i novo poglavlje u životu. Novogodišnja magija je tu da vas inspiriše, a City Expert je tu da vas podrži u kupovini novog doma.