Kako su niške opštine dobile ime?

Dešavanja u Nišu

Kako su niške opštine dobile ime?

Niš je oduvek važio za kapiju između istoka i zapada, i raskrsnicu između Evrope i male Azije. Danas je Niš treći grad po broju stanovnika u Srbiji i privredni centar jugoistočne Srbije. Od 2004. godine, grad Niš je administrativno podeljen na pet gradskih opština, a imena ovih opština svedoče o bogatoj istoriji i kulturi ovih krajeva.

Medijana

Najveća niška opština po broju stanovnika i najmanja po površini u Srbiji, Medijana je ime dobila po rimskom kompleksu "Mediana", inače mestu rođena rimskog cara Konstantina Velikog. Razna arheološka nalazišta i istorijski podaci, dokaz su da je teritorija Niša, ali i sama opština Medijana nepresušan izvor kulturno-istorijskog nasleđa. U antičkom periodu, Medijana je bila najveće naselje u okolini Naisusa i važan vojno-politički i ekonomski centar za ovaj deo Balkana.

Palilula

Svako veće naselje u Srbiji ima svoju Palilulu, pa tako i Niš. Prema predanju, turske kasabe gradile su se od japija i drvenih greda, zbog čega je postojala opasnost od požara. Zato se na jednom mestu, današnjoj Paliluli, mogla pušiti lula. Inače, palilulsko naselje je bilo samostalno sve do oslobađanja od Turaka, nakon čega je 1878. godine postalo deo Niša.

Pantelej

Područje opštine Pantelej spada u najstariji deo Niša, a ime je dobilo po svetom velikomučeniku Pantelejmonu, kome je posvećena jedna od najznamenitijih crkava grada Niša. Sagrađena je na temeljima zadužbine Velikog župana Stefana Nemanje, na mestu njegovoj istorijskog susreta sa nemačkim carem Fridrihom Barbarosom 1189. godine. Na ovoj opštini nalazi se bogato kulturno-istorijsko nasleđe, koje datira još iz vremena Konstantina Velikog, potpisnika Milanskog edikta o verskoj toleranciji 313. godine i prvim rimskim carem koji je prihvatio hrišćanstvo.

Crveni Krst

Crveni krst je najveća niška opština po površini i mesto gde se nekada nalazio nacistički koncentracioni logor "Crveni krst", iz koga su hiljade zatočenika odvedeni na masovna streljanja na Bubnju.

Niška banja

U Niškoj banji uživao je još početkom 4. veka rimski car Konstantin Veliki, začetnik hrišćanstva i jedan od najznačajnijih rimskih vođa, da bi kasnije postala i omiljeno izletište Obrenovića, ali i Karađorđevića. Kada je srpska vojska pod komandom kralja Milana Obrenovića ušla u grad 1878. godine, Nišlije su ga slavile kao oslobodioca i "starog gospodina", a sličan ugled imao je i njegov sin Aleksandar, koga su zvali "mladi kralj". Koliko su srpski vladari voleli Nišku banju vidi se i po kralju  Aleksandru Karađorđeviću, koji je takođe uživao u čarima ove banje i koji je na svoje poslednje putovanje krenuo upravo iz Niške banje, ka Marseju gde je 6. oktobra 1934. ubijen. U čast vladara, kojima je Niška banja bila omiljeno mesto, meštani su podigli spomen česmu i nazvali je "Tri kralja".

Oglasite potpuno besplatno svoju nekretninu u Nišu

Povodom otvaranja kancelarije u Nišu, svim vlasnicima nekretnina omogućili smo da potpuno besplatno oglase svoju nekretninu na našem sajtu i lako i brzo dođu do kupaca, odnosno zakupaca. Od City Expert licenciranih agenata možete da očekujete i potpuno besplatnu procenu vrednosti nekretnine. Agenti su tu da vam pomognu u procesu prikupljanja dokumentacije za sastavljanje ugovora i  da vas vode kroz ceo kupoprodajni proces i to po najnižoj proviziji na tržištu. Na raspolaganju je i naš pravni tim koji će pružiti pravnu podršku.

Besplatna usluga za kupce i zakupce u Nišu

Ukoliko tražite stan za zakup ili kupovinu u Nišu, na našem sajtu dostupan je neograničen pristup multimedijalnoj prezentaciji nekretnina. Od profesionalne fotografije, video snimaka, pogleda od 360°, do interaktivne mape zbog kojeg ćete imati osećaj da ste zaista obišli željenu nekretninu.

Dodatna prednost je što je naša usluga potpuno besplatna za kupce i zakupce, što znači da nećete plaćati proviziju, niti dodatne, skrivene troškove, ukoliko se odlučite da zakupite ili kupite stan preko City Expert agencije,

Za sve dodatne informacije, City Expert tim iz Niša dostupan je svakog radnog dana od 10 do 18 časova na broj telefona&nbsp018 3 404 000 ili na e-mail [email protected]

Miljana Veselinović
Miljana Veselinović
PR menadžer
Uhvati dan, živi trenutak
Zaupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije
Kupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije