Opština Palilula

cityexpert Opštine Beograda

Opština Palilula

Najveća gradska opština predstavlja neobičan spoj urbanog dela, smeštenog u samom centru prestonice i prigradskih i seoskih celina, što joj daje poseban šarm. Ako se tome dodaju i duh i istorija vezani za ovaj deo grada, nije neobično da se veliki broj Beograđana odlučio da živi baš na Paliluli. 

PRAKTIČNE INFORMACIJE

Opština Palilula zauzima površinu od 44.661 ha, na kojoj živi oko 155.000 stanovnika. Smeštena je u severnom delu Beograda, uz samo levu obalu Dunava. Ograničena je dvema rekama Dunavom sa zapada i juga i Tamišom sa istoka, dok se severna granica prostire do kanala Karaš.  Teritoriju opštine Palilula čine 24 mesne zajednice podeljene na osnovu toga da li se nalaze sa leve ili desne strane Dunava i da su naselja ili gradske četvrti. Opština raspolaže velikim potencijalima u raznim privrednim oblastima, od poljoprivrede i prehrambene industrije, do turizma.

Gradska opština Palilula
Takovska 12, Beograd,  
+381 (0)11 3236-221 do 225
3247-060 do 069
http://www.palilula.org.rs

Dom zdravlja Palilula
Knez Danilova 16,
tel: 3224-320
www.dzpalilula.org.rs

Pošte opština Palilula

 • Takovska 2, tel. 3238-417 (pon-sub. 08-19)
 • Patrisa Lumumbe 50, tel. 2771-505
 • Bulevar despota Stefana 68a, tel. 2761-776
 • Ruzveltova 21, tel. 2752-133
 • Kraljice Marije 3, tel. 3376-818
 • Višnjička Banja, Slobodana Jovanovića 2, tel. 2758-222

ZANIMLJIVO NA PALILULI

Palilula pod ovim nazivom prvi put se spominje početkom 19. veka i odnosila se na „selo smešteno na četvrt sata hoda“ od gradskih zidina. Oko njenog imena, postojale su brojne špekulacije, ali na kraju je prihvaćena ona po kojoj je ime dobila jer je bila jedino mesto gde su ljudi u to vreme smeli da zapale svoje lule, jer je pušenje u okviru gradskih zidina bilo zabranjeno, iz straha od požara. Kada je Beograd 1860. podeljen na šest kvartova, palilulski kvart je bio jedan od njih, a već krajem 19. veka bio je najveći na teritoriji tadašnjeg Beograda.

Titulu najveće beogradske gradske opštine, Palilula je zadržala i do danas, dok je po broju stanovnika na četvrtom mestu. Najznačajnije arhitektonske znamenitosti na Paliluli su svakako zgrada Glavne pošte u Takovskoj ulici, Crkva Svetog Marka, Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" i Arhiv Srbije. U neposrednoj blizini nalazi se i zgrada Radio-televizije Srbije, Dečji kulturni centar Beograd kao i jedino palilulsko pozorište - Malo pozorište "Duško Radović", namenjeno najmlađim sugrađanima. Ipak, ono po čemu je Palilula prepoznatljiva kako kod Beograđana, tako i kod gostiju grada je centralni gradski park Tašmajdan, koji je poznat po svojoj istoriji, ali i po mnogim sadržajima za decu i mlade. Ono što svakako ne treba propustiti ukoliko živite ili se nalazite na Paliluli je i poseta Adi Huji na kojoj je nalaze uređeni kej uz Dunav i pristanište.

Opština Palilula

INFRASTRUKTURA

Kroz Palilulu saobraćaju brojne linije gradskog prevoza. Prigradska naselja povezana su linijama 101, 102, 104, 105, 106, 107, 109, 110 i 202. Okretnica većine ovih autobusa je Omladinski stadion. Takođe, 95 i 96 voze od Borče do Novog Beograda, odnosno Trga republike, a na Trgu se okreću i 43 i 32E, a 32 ide do Vukovog spomenika. Karaburma je povezana linijama 16, 23, 25 i 25P. Tu su i tramvaji 3, 6, 7L koji se okreću na Tašmajdanu i dodatno olakšavaju dostupnost drugih delova grada sa palilulske opštine.

OBRAZOVANJE

Na opštini Novi Beograd nalazi se 18 osnovnih i 6 srednjih škola i veliki broj predškolskih ustanova. Pored toga na palilulskoj opštini nalazi se tri visoke škole, kao i neke od najstarijih fakultetskih ustanova: Arhitektonski, Elektrotehnički, Građevinski, Mašinski, Pravni, Rudarsko-geološki, Tehnološko-metalurški i Pravoslavni bogoslovski fakultet. Uz  to, za najmlađe je dostupno čak 35 vrtića, jaslica i predškolskih ustanova.

Opština Palilula

SPORT

Centar sportskih aktivnosti na Paliluli je Sportsko-rekreativni centar "Tašmajdan", u koji spadaju bazeni „Tašmajdan“, hala „Aleksandar Nikolić“, kao i Ledena dvorana. Bazeni Tašmajdan pružaju mogućnost rekreacije na bazenima, stadionu i u teretani i spa centru.

Hala „Aleksandar Nikolić“ je posle Beogradske arene najveća sportska dvorana u Beogradu. Poznata je pod nazivom „Hala Pionir“, a sadašnji naziv dobila je 23. februara 2016. godine. U njoj je odigran veliki broj košarkaških, odbojkaških i rukometnih utakmica. Takođe, u njoj treniraju košarkaši Partizana, Crvene zvezde i OKK Beograda. Hala pored sportskih dešavanja, često je domaćin i brojnim kulturnim i muzičkim dešavanjima.

Ledena dvorana je najmlađi sportski objekat u sklopu SRC Tašmajdan i namenjena je sportovima na ledu. Omladinski stadion OFK Beograda, poznatih „Romantičara“ jedan je od simbola Palilule, i stanovnici ove opštine, posebno su ponosni na klub sa „Bogoslovije“, okretnice koja predstavlja jednu od glavnih orijentacionih tački na Paliluli. Još jedno mesto za rekreaciju Palilulaca je BG Sportski centar u Kovilovu.

Sajt: www.tasmajdan.rs

ŠOPING I ODMOR

Ukoliko poželite odmor ili odlazak u prirodu, Palilula je prava adresa za to. Tašmajdan je sigurno prvi izbor za lagane večernje šetnje, džoging, ili igiru najmlađih.

Opština Palilula

Ukoliko poželite odmor ili odlazak u prirodu, Palilula je prava adresa za to. Tašmajdan je sigurno prvi izbor za lagane večernje šetnje, džoging, ili igiru najmlađih.

Ali ne treba zaboraviti na činjenicu da Palilula jedni velikim delom leži na obali Dunava, tako da je mnogim Palilulcima, odmor na keju svakodnevna aktivnost. Uređen kej, tereni za odbojku na pesku kao i najveća karting staza na Balkanu pružiće vam nezaboravne trenutke druženja sa porodicom i prijateljima.

Ljubitelje ribolova i lova iz svih delova Beograda možete naći upravo na palilulskim obalama Dunava odnosno na lovnim terenima Pančevačkog rita i Malog ratnog ostrva. Ono što je sigurno, to je da Palilula ljubitelje odmora i prirodi neće ostaviti ravnodušnima. Ukoliko poželite da slobodno vreme provedete drugačije ulice između Takovske i Ruzveltove ponudiće vam brojne kafiće, barove i restorane. Šoping u ovom delu grada baziran je prvenstveno u ulicama najbližim gradskom centru. Najpoznatiji šoping centar na Paliluli je Zira Centar izgrađen po uzoru na najpoznatije tržne centre, koji svojim sadržajem ispunjava sve potrebe savremenog tržišta i stanovanja.

DODATNE INFORMACIJE:

 • Naseljenost: oko 155.000 stanovnika
 • Prosečna cena po m2  za kupovinu: oko 1218 €
 • Prosečna cena po m2 za izdavanje: oko 5.63 €
 • Škola:  24 (18 osnovnih, 6 srednjih)
 • Vrtića: 35
 • Zdravlje: 1 dom zdravlja (5 ogranaka), 2 poliklinike, 25 lekarskih ordinacija
 • Parkovi: 1
 • Shopping centri: Zira Shopping Center, Metro Cash & Carry, Tržni centar Takovo
 • Parking zone – Žuta (120 min.), zelena (180 min.), slobodna zona
 • Mesto za parkiranje – Ima prostora, ponegde gužva

Ako smatrate da će vam Palilula pružiti sve što vam je potrebno za savršen dom i život, ukoliko možete sebe da zamislite u šetnjama pored Dunava ili ulicama u neposrednom centru grada, City Expert vam nudi veliku ponudu nekretnina u ovoj gradskoj opštini. Pogledajte celu ponudu ovde.