Da li znate kako su pojedine opštine i krajevi u Beogradu dobili ime?

Opštine Beograda

Da li znate kako su pojedine opštine i krajevi u Beogradu dobili ime?

Postoje mnoge priče od kojih su neke samo pretpostavke, ali se svakome desilo da se zapita zašto je njegov kraj dobio baš to ime. Upravo zato, bavili smo se temom zašto su pojedine beogradske opštine dobile ime koje i danas nose.

Vračar je u 16. i 17. veku bio hrišćanska mahala izvan grada, a muslimani su za hršćane verovali da "vračaju". Upravo zato ova opština nosi današnje ime.

Savski venac jedna od najstarijih i najmanjih gradskih opština sama po sebi je simbol grada u kome se nalazi. Predstavlja saobraćajno, turističko i poslovno središte Beograda, a ime je dobila po svom  geografskom položaju koji podseća na venac oko reke Save.

Banjica nosi ovaj naziv zbog velikog broja termalno-mineralnih podzemnih voda i puno česama koje je ranije imala. Kada se izgrađivao najveći deo onog što danas poznajemo kao Banjicu, većina česama je uništena i malo od tog prirodnog bogatstva je danas sačuvano.

Mesto današnje opštine Voždovac je mesto sa kojeg je vožd Karađorđe poveo svoje ustanike i 1806. prvi put oslobodio Beograd od Turaka. Upravo po njemu, vođi Prvog srpskog ustanka Đorđu Petroviću Karađorđu, prvom voždu srpskog naroda, ova opština dobija ime Voždovac.

Brdovita opština Čukarica dobila je ime po mehani, kafani Stojka “Čukara” Jankovića, podignutoj u podnožju brega Kamenjak gde se spajaju Topčiderska reka i Sava, preko puta današnje Ade Ciganlije. I dalje nije sigurno da li je mehandžija nadimak “Čukar” imao pre nego što je kafanu uzeo u zakup ili je taj nadimak dobio kasnije na osnovu položaja kafane ispod brda-čuke. Svakako, po njemu ili obližnjem brdu, mehana je nazvana „Čukarova", da bi kasnije, ona i ceo kraj oko nje bio prozvan Čukarica.

Banovo Brdo je dobilo ime po Dubrovčaninu Matiji Banu, diplomati i književniku, koji je prvi napravio letnjikovac sa vinogradom na tom prostoru u kome se okupljala intelektualna elita tog doba. Izgrađeno u šumadijskom stilu, letnjikovac su krasili voćnjak, vinogradi, cvećnjaci pa je imanje Matije Bana, po kome ceo kraj Banovo brdo danas nosi ime, bilo nadaleko poznato po svojoj lepoti, kažu istorijski izvori. Srbi su ga pre izgradnje letnjikovca zvali Golo brdo.

Palilula je naselje koje se u tursko doba nalazilo izvan glavnog dela Beograda i tu je bilo dozvoljeno pušenje, dok je u centru bilo zabranjeno zbog velike opasnosti od požara. Jako brzo, naselje je dobilo svoj današnji naziv. Međutim, postoji još verzija, a jedna od njih je da je Knez Mihajlo naredio da se puškarski i ostali zanati koji su mogli izazvati požar izmeste. Prema trećoj verziji, Palilula je svoj naziv dobila zbog dimnjaka visokih peći u kojima se pekla glina.

Cela teritorija Zvezdare je u prošlosti bila poznata pod nazivom Veliki Vračar, a prvi zapisi o tome datiraju još od 16. veka. Daleke 1887. na brdu Veliki Vračar, otvorena je Astronomska opservatorija sa zvezdarnicom. Ubrzo potom, brdo je postalo poznato pod imenom Zvezdara, po čemu će biti nazvana i cela teritorija opštine.

Zemun je prvobitno nazvan Taurunum, a najstariji pisani tragovi o današnjem imenu grada datiraju iz XII veka. Taurunum je svoje slovensko ime Zemun dobio po reči zemlin, koja je označavala zemljani grad i po zemunicama koje su tu bile izgrađene.

Konjarnik je najverovatnije dobio ime jer je ovaj deo grada bio u potpunosti izvan samog naseljenog mesta i bio je sav u pašnjacima i livadama. Tu su ljudi dovodili svoje konje na ispašu.

Zanimljivo je da je Rakovica dobila ime po rakovičkom potoku koji je, kako kaže legenda, bio pun rakova!

Ukoliko ste u potrazi za nekretninom u Beogradu, Agencija za nekretnine City Expert je tu da vam ceo proces kupovine nekretnine ili prodaje nekretnine olakša i učini što jednostavnijim.

Miljana Veselinović
Miljana Veselinović
PR menadžer
Uhvati dan, živi trenutak
Najniža provizija na tržištu za vlasnike stanova