Da li znate kako su pojedine opštine i krajevi u Beogradu dobili ime?

cityexpert Opštine Beograda

Da li znate kako su pojedine opštine i krajevi u Beogradu dobili ime?

Postoje mnoge priče od kojih su neke samo pretpostavke, ali se svakome desilo da se zapita zašto je njegov kraj dobio baš to ime.

Palilula je naselje koje se u tursko doba nalazilo izvan glavnog dela Beograda i tu je bilo dozvoljeno pušenje. U centru je bilo zabranjeno zbog velike opasnosti od požara. Jako brzo, naselje je dobilo svoj današnji naziv. Postoji još verzija. Jedna od njih je da je Knez Mihajlo naredio da se puškarski i ostali zanati koji su mogli izazvati požar izmeste. Prema tećoj verziji, tako se zove zbog dimnjaka visokih peći u kojima se pekla glina.

Banjica nosi ovaj naziv zbog velikog broja termalnio-mineralnih podzemnih voda i puno česama koje je ranije imala. Kada se izgrađivao najveći deo onog što danas poznajemo kao Banjicu, većina česama je uništena i malo od tog prirodnog bogatstva je danas sačuvano.

Vračar je u 16. i 17. veku bio hrišćanska mahala izvan grada, a muslimani su za hršćane verovali da "vračaju".

Na Zvezdari se nalazila prva opservatorija u Srbiji, pošto je bila na uzvišenju i malo izvan grada. Dakle, po opservatoriji (zvezdari) mi danas imamo romantičan naziv ove opštine.

Banovo Brdo je dobilo ime po Matiji Banu, diplomati i književniku, koji je prvi napravio letnjikovac sa vinogradom na tom prostoru. Srbi su ga pre toga zvali i Golo brdo.

Konjarnik je najverovatnije dobio ime jer je ovaj deo grada bio u potpunosti izvan samog naseljenog mesta i bio je sav u pašnjacima i livadama. Tu su ljudi dovodili svoje konje na ispašu.

Zanimljivo je da je Rakovica dobila ime po rakovičkom potoku koji je, kako kaže legenda, bio pun rakova!