Banovo brdo - jedinstveni spoj prirode i gradskog života

Šta pruža Beograd?

Banovo brdo - jedinstveni spoj prirode i gradskog života

Beograd se prostire na čak 29 brda, ali kada neko kaže da ide na „Brdo“, svima je jasno o kom delu grada je reč!

Prostor iznad Makiša, još za vreme turske vlasti bio poznat pod nazivom Golo brdo, ili, kako su ga Turci nazivali - Ordija. Današnje ime dobilo je po Matiji Banu, dubrovačkom političaru i diplomati koji je ovde, sredinom 19. veka, podigao letnjikovac sa vinogradom, koji su okruživala polja. Na mestu nekadašnjih voćnjaka, pšenice i kukuruza danas su višespratnice, ali i kuće sa cvetnim baštama koje ispisuju novu urbanu istoriju ovog dela grada.

Naselje se nalazi na opštini Čukarica i ušuškano je između Čukaričke Padine, Ade Ciganlije, Košutnjaka, Topčidera i Žarkova. Čuvena Požeška ulica je jezgro Banovog brda, moderan korzo koji deli naselje na dva dela. Zbog okretnice i brojnih linija gradskog prevoza koje tuda saobraćaju, Banovo brdo je veza između centra i jugozapadnih gradskih naselja, poput Ceraka, Vidikovca i Labudovog brda. Takođe, na Požešku ulicu se nadovezuje Trgovačka, koja se nastavlja na Ibarsku magistralu, čineći putovanja jednostavnim.

Banovo brdo - jedinstveni spoj prirode i gradskog života

„Brđani“ na raspolaganju imaju praktično sve što je potrebno za svakodnevan život, ali i razonodu. Naselje funkcioniše kao grad unutar grada. U vremenu zapostavljanja kulture i zatvaranja bioskopa, Banovo brdo je jedno od retkih naselja koje ima svoje mesto za gledanje filmova, tačnije dva bioskopa koji odolevaju vremenu. Kulturni centar je takođe često mesto okupljanja za brojne žitelje, njihovo povezivanje i organizovanje brojnih manifestacija u kojima uživaju svi uzrasti.

Banovo brdo - jedinstveni spoj prirode i gradskog života

Na Banovom brdu nikada nije dosadno. Brojni kafići i restorani, tržni centri i prodavnice, samo su delić onoga što naselje ima da ponudi. Čak i besciljna večernja šetnja uvek može otkriti neko novo, skrovito mesto za uživanje.

Banovo brdo predstavlja idealan spoj urbanog gradskog života i prirode, i verovatno je to glavni razlog što oni koji tu žive kažu da naselje može da ne voli samo onaj ko nikada nije tu živeo. U svakoj ulici naići ćete na drveće i cveće, a za one koji požele da se sklone od buke i saobraćaja, na „Brdu“ postoji mnogo parkova i za opuštanje.

Čest prizor su ljudi koji se igraju sa decom ili kućnim ljubimcima, ali i stariji žitelji koji provode mirna popodneva u razgovorima na brojnim klupama raspoređenim između cvetnih površina. Najvoljeniji park na brdu je preko puta Osnovne škole „Josif Pančić“ koji je jedan od najvećih u Beogradu.

Uz mnogobrojne parkove i zelenilo, na samo nekoliko minuta od naselja nalazi se „beogradsko more“ Ada Ciganlija, koja ima prostrane plaže za letnje uživanje i duge šetnje, brojne sportske terene, kao i stazu za bicikliste.

Banovo brdo - jedinstveni spoj prirode i gradskog života

S druge strane, takođe u neposrednoj blizini, nalazi se i Košutnjak. Ovo izletište nudi brojna mesta za roštiljanje s društvom i porodične piknike u prirodi, ali i brojne sportske aktivnosti koje su često potpuno besplatne, te ga stanovnici Banovog brda rado posećuju i često odlaze tamo peške.

Ljubitelji sporta posećuju nedavno renovirani stadion na kojem FK Čukarički igra svoje utakmice. Ovaj klub je jedan od svetlih primera lokal-patriotizma, što pokazuje i ime navijačke grupe - „Brđani“, ali i porodična atmosfera na tribinama.

Naselje je idealno za porodice sa decom, koje ćete sresti u velikom broju prilikom šetnje kroz kraj, ali i studente iz cele Srbije. Na Banovom brdu nalaze se tri osnovne škole, jedna škola za decu sa posebnim potrebama, XIII beogradska gimnazija, Hemijsko-prehrambena tehnološka škola, Visoka hotelijerska škola, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja i Šumarski fakultet.

Banovo brdo - jedinstveni spoj prirode i gradskog života

Priroda, povezanost i dostupnost su samo mali deo onoga što Banovo brdo ima da ponudi, i uvek može iznenaditi čak i starosedeoce koji se iznova zaljubljuju u njega svaki dan.

Ukoliko vam sve ovo zvuči primamljivo i želite da iskusite život na Banovom brdu iz prve ruke, pogledajte našu ponudu kuća i stanova u ovom naselju, jer se možda baš tu nalazi vaš dom iz snova!