Konjarnik - spoj prirode i gradskog života

Šta pruža Beograd?

Konjarnik - spoj prirode i gradskog života

Konjarnik i njegovi neboderi koji seku oblake, već decenijama žele dobrodošlicu i srećan put svim namernicima koji dolaze da ostanu, ali i onima koji svoj put nastavljaju dalje. On je kapija i čuvar Beograda.

Konjarnik na prvi pogleda izgleda kao još jedno od brojnih naselja Beograda. Nalazi se na jugoistočnoj periferiji grada, kod auto-puta Zagreb-Beogra-Niš, živi svojim povučenim životom dalje od centra grada, i sve naizgled ide svojim sporim i jednoličnim tokom. Međutim, Konjarnik dobro čuva svoja tajna mesta i svoja vrata otvara samo onima koji su spremni da odvoje malo više vremena za istraživanje, jer se se dobre stvari u životu teško otkrivaju.

Mi smo odlučila da vam neka od tih vrata raja odškrinemo, a na vama je da, ukoliko budete zaintrigirani onim što ćete pročitati, sami zađete dublje u ovu oazu, i ko zn, možda i nađete svoj novi dom.

Od 1977. godine kada je snimljen pa sve do danas, verovatno ne postoji tinejdžer koji nije gledao kultni film „Ljubavni život Budimira Trajkovića“, i sa njim proživljavao sve nedaće koje jedna mladost nosi. Ako ste se ikada zapitali gledajući Budinu borbu sa životom, gde se radnja filma održava, i koja je to zgrada u kojoj se dešava ona prelepa ljubavna scena iz lifta, možemo vam dati odgovor. Sporednu, ali itekako zapaženu ulogu, u ovom filmu igraju upravo soliteri sa Konjarnika poznati kao Rudo neboderi.

Soliteri sa početka ovog teksta, oni koji pozdravljaju i dočekuju namernike, poznati su i kao Istočna kapija Beograda, ali njihov službeni naziv jeste Rudo. Kumovao im je arhitekta koji je zaslužan za njihovo rođenje 1976. godine, Dragoljub Mićović, koji je rodom iz naselja istog imena u Republici Srpskoj. Ješ jedna zanimljiva stvar u vezi sa ovim gorostasima je činjenica da samo u njima živi oko 1.500 ljudi!

Konjarnik - spoj prirode i gradskog života

Prednost ovog naselja, a karakteristika koja mnogim drugim mestima u Beogradu nedostaje, jesu zelene površine, utočište za odmor i relaksaciju. Parkovi, drvoredi i trava se oduvek vezuju za konjarnik. Čak se i ime naselja vezuje za nepregledne livade, na kojima su prvi stanovnici ovog mesta napasali svoje konje.

Konjarnik - spoj prirode i gradskog života

Konjarnik - spoj prirode i gradskog života

Da je Konjarnik pravi izbor za sve ljude, nezavisno od profesije, starosti, pola, čak i nacionalnosti, svedoči podatak da je baš ovde podignut prvi budistički hram u Evropi.

Kalmici, mongolski narod sa obala Kaspijskog jezera, su bežeći od građanskog rata, koji je 1920-ih besneo u njihovoj domovini, svoje utočište našli baš na Konjarniku. Da su ovde bili prihvaćeni kao domaći i da su živeli u prijateljstvu sa komšijama, svedoči činjenica da su zahvaljujući Beograđaninu Milošu Jaćinoviću, 1929. godine dobili svetilište.

Stanovnici Konjarnika su takođe veoma ponosni na svoje istorijsko nasleđe. Jedinstvena ove vrste, u celom naselju nalazi se galerija grafita koja prikazuje velike istorijske događaje i čuva uspomenu na pale, velike borce. Grupa mladića je samoinicijalno i bez ikakve naknade, svoj talenat iskoristila za edukaciju svojih sugrađana. Tako da šetajući krajem, možete u svakom trenutku najmlađim stanovnicima održati i čas istorije, ili se jednostavno prisetiti velike hrabrosti vaših predaka.

Konjarnik - spoj prirode i gradskog života

Konjarnik je takođe i zbog velikog broja parkova, igrališta, vrtića, onovnih i srednjih škola, čest izbor porodica. Ovde vladaju mir i sigurnost, kakve je skoro nemoguće naći bilo gde drugo u Beogradu. Takođe se u blizini nalazi i moderni tržni centar Aviv, koji u svojoj ponudi ima sve od zabave do osnovnih kućnih proizvoda.

Konjarnik - spoj prirode i gradskog života

Ukoliko vam se dopalo ono što ste pročitali, i odškrinuta vrata vam nisu dovoljna, pozivamo vas da ih širom otvorite, a ovde možete pogledati našu celokupnu ponudu stanova.