Opština Zvezdara

cityexpert Opštine Beograda

Opština Zvezdara

Gradska opština Zvezdara ima bogatu i zanimljivu istoriju i još zanimljiviju sadašnjost. Ona predstavlja grad unutar grada i urbanu oazu koja svakom stanovniku nudi sve što mu treba.

PRAKTIČNE INFORMACIJE

Teritorija Opštine se prostire na površini od 3.064 ha, od čega uži gradski deo zauzima 726 ha. Opštinu Zvezdara čini naselje pod istim imeno.m, ali takođe i Veliki Mokri Lug, Mali Mokri Lug i Mirijevo.  

Gradska opština Zvezdara
Bulevar kralja Aleksandra 77, tel: 2422-122, 3405-100, 3405-600
www.zvezdara.org.rs

Kancelarija za mlade GO Zvezdara
Nerodimska 2, tel. 011/6759-533
http://kzm-zvezdara.org.rs/

Dom zdravlja Zvezdara
Olge Jovanović br. 11, tel. 011 3041 400
http://www.dzzvezdara.rs/

Pošte opštine Zvezdara:

Adresa:  Ustanička 182, radno vreme: 08.00-19.00 Subotom: 08.00-14.00, telefon: 011 321 0086
Adresa:  Veljka Dugoševića 19, radno vreme: 08.00-15.00, telefon 011 329 3928
Adresa:  Bulevar kralja Aleksandra 77, radno vreme: 08.00-19.00 Subotom: 08.00-14.00, telefon:  011 240 2025
Adresa:  Mirijevski venac 22a, radno vreme: 08.00-19.00 Subotom: 08.00-14.00, telefon: 011 364 3143
Adresa: Kraljice Marije 3, radno vreme: 08.00-19.00 Subotom: 08.00-14.00, telefon: 011 337 6818

ZANIMLJIVO NA ZVEZDARI

Daleke 1887. na brdu Veliki Vračar, kako se tada zvalo, otvorena je Astronomska opservatorija sa zvezdarnicom. Ubrzo potom, brdo je postalo poznato pod imenom Zvezdara, po čemu će biti nazvana i cela teritorija opštine.

U prošlosti je zapravo cela ova teritorija bila poznata pod nazivom Veliki Vračar, a prvi zapisi o tome datiraju još od 16. veka. Na opštini Zvezdara nalazi se najduža i najstarija aktivna ulica u Srbiji, Bulevar kralja Aleksandra. Ova ulica je nekoliko puta menjala ime, nekada znana i kao Carigradski drum bila je najvažnija saobraćajnica balkanskog poluostrva, spajajući Singidunum sa Carigradom.

U podnožju današnje Zvezdarske šume, u vreme Turaka, nalazio se ekmekluk – prelepo izletište sa uređenim kućama i zasađenim cvećem. Taj kraj stanovnicima bio je poznat kako „Baba Ružin kraj“.

Teritorija opštine Zvezdara pre Drugog svetskog rata izgledala je znatno drugačije. Tada je ovaj kraj smatran periferijom. Međutim, ovo je bilo najveselije naselje, jer su ga pretežno naseljavali pored srpskog stanovništva, Česi – uglavnom muzičari, koji su zabavljali kako Beograđane tako i svoje komšije, među kojima je bilo nemačkih i mađarskih porodica, Jevreja i Rusa.

Ovaj etnički prošaran kraj imao je, pored veselja, i još prednosti. Naime, ovde je prolazila čuvena „šestica“ - tramvaj koji je stanovnicima Zvezdare bio brza veza sa Terazijama. Iako su živeli na „periferiji“ za tili čas su svojom omiljenom šesticom stizali do centra.

Danas se za Zvezdaru svakako ne može reči da je periferija. Ona je jedan od razvijenih delova grada koji je i dalje zadržao veselost i otvorenost prema svim namernicima. Kao svoje lepote nudi Zvezdarsku šumu, prelep pogled na ostatak grada, škole, fakultete, pozorišta...

Opština Zvezdara

INFRASTRUKTURA

Vezu između Zvezdare i ostatka grada pružaju brojne linije gradskog prevoza. Kako se na Zvezdari delom nalazi druga najduža beogradska ulica Bulevar kralja Aleksandra, linije tramvaja pod brojevima 2, 5, 6, 7 i 14, kao i trolejbusi 28, 40 i 40L najbolji su načini za put do drugih beogradskih opština. Takođe, autobusi 20, 25P, 27, 27E, 46, 74 i 79 saobraćaju od Mirijeva ka centru grada, dok linije 32, 55, 65, 66, 75 i 77 osiguravaju odličnu povezanost Zvezdare. Takođe, tu je i novitete, prva linija elektronskog autobusa EKO 1.

OBRAZOVANJE

Obazovanje na Zvezdari usmereno je ka srednjoškolskom i osnovnom obrazovanju. Zvezdara ima i 14 osnovnih i 10 srednjih škola, što ovaj kraj čini odličnim mestom za porodični život. Međutim, iako na samoj opštini ne postoje fakultetske ustanove, ukoliko izaberete da živite u blizini Vukovog spomenika, većina fakulteta biće vam na dohvat ruke. A u blizini, baš pored „Vuka“ nalazi se i najlepši dom i omiljena menza svih studenata - Lola. Ako ste student, velike su šanse da smeštaj obezbedite i u drugom studentskom domu na Zvezdari „Patris Lumumba“. Specifičnost doma čini to što svake godine primi najviše brucoša, kao i položaj koji omogućava studentima da lako stignu do svojih fakulteta.

Pored obrazovnih, stanovnici opštine su ponosni i na svoje kulturne ustanove, jer se tamo nalazi jedno od najpoznatijih beogradskih pozorišta - Zvezdara teatar. Na opštini se nalazi i Ustanova kulture "Vuk Karadžić", kao i „Pan teatar“, a posebno mesto na karti zanimljivosti pripada Astronomskoj opservatoriji.

SPORT

Najznačajniji sportski centar na opštini Zvezdara je JP SC Olimp, jedan od najuređenijih sportskih centara u gradu. Nalazi se iznad Cvetkove pijace, u blizini zvezdarske šume, a poseduje zatvorene i otvorene terene kao i kompleks bazena. Pored bazena, terena za rukomet, odbojku, košarku i fudbal, u sportskom centru ćete naći četiri atletske staze, kao i teniske terene koji su poklon Novaka Đokovića.

JP SC "Olimp-Zvezdara" 
Vjekoslava Kovača 11
www.scolimp.rs

Pored Olimpa, značajno je spomenuti da dugu tradiciju zvezdarskog sporta održavaju i Fudbalski klub „Hajduk“ sa Liona i Sportsko društvo „Radnički“.

ŠOPING I ODMOR

Centar šopinga i ugostiteljstva na opštini Zvezdara svakako je Bulevar kralja Aleksandra. Duž cele ulice su raznorazne zanatske radnje, kafići, restorani, butici i radnje sa najrazličitijom ponudom. U blizini Istočne kapije Beograda i na par minuta peške od raskrsnice Ustaničke ulice i Bulevara kralja Aleksandra, 2015. godine otvoren je moderan, ritejl park „Aviv park Zvezdara“, koji je ubrzo postao centar okupljanja Zvezdaraca.

Na Zvezdari se nalazi mnoštvo restorana i kafana, a kultno mesto je čuvena kafana Pavle Korčagin, koja vas svojim enterijerom vraća u doba komunizma., kao i restorani poput Tabora, Zlatnika i Sinđelića za one željne domaće kuhinje. Kafane "Ona moja" ili "Limun žut", takođe su nezaobilazne stanice noćnog života mnogih Beograđana.

Ipak, za one koji biraju dan, pre nego noć, šetnja Zvezdarskom šumom sa uređenim parkom u severno-centralnom delu ili severnim delom Stepinog luga, koji predstavlja memorijalni kompleks u kojem nema kuća niti stambenih zgrada, predstavljaće pravi odmor. Ljubitelji prirode neće odoleti Zvezdari.  

DODATNE INFORMACIJE O OPŠTINI:

  • Naseljenost: oko 150.000 stanovnika
  • Cena po m2  za kupovinu : oko 1 100 €
  • Cena po m2  za za izdavanje: oko 6.90 €
  • Škola: 24 (14 osnovnih, 10 srednjih)
  • Vrtića: 35
  • Zdravlje: 1 dom zdravlja, 1 ambulanta, 2 klinike, 4 poliklinike, 5 bolnica, 36 ordinacija
  • Parkovi: 2 parka
  • Shopping centri: Tržni centar Mirijevo, Tržni centar Mirijevo I, Tržni centar Mirijevo II, Tržni centar Okretnica
  • Parking zone – zelena (180 min.), slobodna zona
  • Mesto za parkiranje – u nekim delovima gužve, na periferiji je lakše pronaći parking

Ako ste se i vi zaljubili u Zvezdaru na prvi pogled, pogledajte stanove na Zvezdari! Možda baš danas nađete dom u svojoj omiljenoj opštini.