Simboli Beograda - grbovi opština

Opštine Beograda

Simboli Beograda - grbovi opština

Grb je simbolički znak jedne države, naroda, plemićke porodice ili pojedinca. Prikazuje se na istaknutim mestima ili zastavama, prema utvrđenim pravilima. Ali, da li ste znali kako izgledaju grbovi grada Beograda i nekih njegovih opština? Potražili smo za vas i izdvojili neke od grbova. Pročitajte zanimljive podatke o njima.

Grb BeogradaOsnovni grb grada Beograda projektovao je slikar i grafičar Đorđe Andrejević Kun i on je zvanično usvojen 1931. godine.  Za vreme SFRJ, iako bez ikakve odluke ili uredbe, grb je dopunjen crvenom zvezdom petokrakom koja se nalazila iznad osnovnog grba.  Osnovni grb grada Beograda je štit barokne forme, na plavom polju je srebrni, kamenom ozidani grad raskošnih zidina. Grad počiva na crvenom tlu iznad dve srebrne grede koje predstavljaju Savu i Dunav. U donjem delu udesno brodi antička triema sa razapetim jedrima.

Grb ZemunaGrb opštine Zemun nastao je 1884. godine. Ima štit plave boje. U podnožju štita je zeleni trobreg iz kog raste stablo.  S leve strane stabla leži (odmara) jelen u prirodnoj boji, okrenut prema stablu; s desne strane stabla stoji uspravan zlatan lav, koji u podignutoj desnici drži srebrnu sablju (krivošiju).

Grb VračaraGrb opštine Vračar je štit plave boje, oivičen zlatnom linijom. Krst koji dominira štitom je zapravo krst koji se nalazi na vrhu glavne kupole Hrama Svetog Save, koji dominira vračarskim brdom, na kom mestu je albanski paša (kao turski podanik) spalio mošti Svetog Save. Zanimljivo je i da opština Vračar, kao obeležje ima i svoju himnu koja se zove Pesma Vračara.

Grb ZvezdareNa teritoriji opštine Zvezdara 1932. godine je podignuta opservatorija, odnosno zvezdarnica, po kojoj je ovaj kraj i dobio ime. Na predlog  Srpskog heraldičkog društva 1993. godine usvojen je ovaj grb. Ovo je verovatno jedan od poetičnijih grbova beogradskih opština. Uski zlatni krst na plavom polju, osim opšteg simboličkog i religijskog značenja krsta, predstavlja i "krst konaca" okulara i kardinalne strane nebeske hemisfere. Kružno crno polje posuto zvezdama, opasano srebrom, predstavlja pogled kroz okular astronomskog teleskopa u dubinu noćnog neba. Sazvežđe Malog medveda je dominantno sazvežđe severne polulopte: u štitu je predstavljeno putem osnovnih sedam zvezda, u položaju u kome se ove zvezde vide na večernjem nebu u oktobru.

Na stegu ovo sazvežđe je prikazano na plavom polju, kao jutarnja pozicija zvezda u periodu od sredine juna do sredine avgusta. Zvezde su prikazane kao šestrokrake, jer osmokrake u velikom umanjenju gube prepoznatljivost, dok bi petokrake mogle biti shvaćene kao nosioci neastronomskih poruka. Sazvežđe, okular teleskopa i boje neba asociraju na astronomiju, pa otuda i opservatoriju ili "zvezdare".

Photo: © Alesandro Simić CC BY 2.0