Kako smo postali prva agencija u Beogradu po prometu nekretnina?

Tržište nekretnina / Novo iz City Experta

Kako smo postali prva agencija u Beogradu po prometu nekretnina?

City Expert beleži rast iz godine u godinu, a podaci APR-a pokazuju da smo u 2020. godini zauzeli prvo mesto po prometu nekretnina kao agencija koja posreduje u tom procesu u odnosu na sve ostale domaće agencije na teritoriji Beograda.

"Ako posmatramo domaće kompanije koje posreduju u prometu nekretnina na teritoriji Beograda, City Expert Global se nalazi na prvom mestu sa prometom od  753.494 evra, zatim ide West properties sa 297.882 evra, Eurostan 267.000 evra, Beligrad 173.000 evra, Cvetkovic-Roskov 136.324 evra, Nekretnine Obradovic 128,678 evra i ostali", naglašava operativni direktor City Experta Miloš Mitić.

Kako smo postali prva agencija u Beogradu po prometu nekretnina?

Broj 1 agencija za nekretnine

Govoreći o tome kako je City Expert uspeo da ostvari ovakav promet u periodu korone i prošlogodišnjeg zatvaranja tržišta, Mitić ističe da je najviše doprineo digitalizovan, online model poslovanja koji je postojao i pre korone i uvođenja mera, a koji je doprineo da se City Expert bolje pozicionira na tržištu nekretnina.

“Sagledavši tržište, digitalizacija City Experta koja je krenula pre korone je naše poslovanje pogurala kao kompaniju koja se pozicionirala dalje od konkurencije. Razlika između nas kao online agencije za nekretnine i tradicionalnih agencija se mnogo više prepoznala. Ako bismo posmatrali period korone gde je cela privreda bila u padu, City Expert je iz meseca u mesec rastao po broju vlasnika i korisnika koji su nam davali poverenje u prodaji same nekretnine i po broju dogovorenih kupoprodaja”, objašnjava Mitić. 

Dodaje da statistički podaci pokazuju da kako je na tržištu broj kupoprodajnih ugovora na teritoriji Beograda padao, tako je City Expert ostvarivao troduplo bolji rezultat u odnosu na 2020. godinu.

“Ako se porede rezultati iz 2020. naspram 2021. godine poslovanje je poraslo za više od 100%. Broj zaposlenih je značajno porastao jer se povećao obim posla”, kaže on.

Novogradnja i Kreditni savetnik dva nova profitna centra pokrenuta u jeku korone

Mitić ističe da je u samom jeku korone odlučeno da se pokrenu dva nova profitna centra.  Novogradnja je pokrenuta jer je prepoznato da se taj segment tržišta razvija, a sada više od 50 investitora iz svih delova Srbije sarađuje sa City Expertom.

Dodaje da kupci stanova u novogradnji imaju veliko nepoverenje u investitore, ali da je City Expert stao iza svojih partnera, investitora i projekata koje radi i ponudio potpunu transparentnost čime je poraslo poverenje kupaca u ovaj sektor i investitore sa kojima sarađuju.

Takođe je otvoren i sektor Kreditnog savetnika koji posluje na teritoriji cele Srbije i nudi besplatne savete za sve koji traže kredit. Ovaj sektor ima svoju uzlaznu putanju rasta i ostvaruje prihod iako je usluga počela sa radom ove godine.

Rast iz meseca u mesec

Ako poredimo 2020. sa 2021. godinom i tržište sa City Expertom, tržište u starogradnji je tokom ove godine u junu imalo rast od 20 odsto, a City Expert raste više od 100 odsto. U julu je rast 10 odsto, a City Expert za više od 70 odsto raste. Ako poredimo  prethodna dva meseca, avgust i septembar, tu tržište starogradnje pokazuje izuzetan pad zbog povećanja broja zaraženih, ali City nastavlja da raste za nekih 30 do 45 odsto.

Ključ je da svoje korisnike naviknete na online model poslovanja

Govoreći o tome kako je počeo proces digitalizacije, Mitić ističe da je City Expert nastao sa idejom digitalizacije tržišta nekretnina i promenom tradicionalnih postulata.

“Pre svih ovih dešavanja oko korone , mi smo radili na digitalizaciji i ceo naš sistem je već bio prilagođen na online model poslovanja, koji je postao obavezan u vreme pandemije i zatvaranja. Korona nije drastično poremetila naše poslovanje jer kada je nastupilo zatvaranje, mi smo vrlo brzo i lako prebacili zaposlene na rad od kuće. U trenutku potpunog zatvaranja, smanjila se tražnja, ali nakon otvaranja tržišta u maju naše poslovanje se oporavlja u vidu V krive čime City Expert kreće rapidno da raste sa brojem korisnika, kupaca i količinom tražnje u prodaji i izdavanju”, objašnjava Mitić.

On ističe da je City Expert već navikao svoje korisnike na digitalni proces poslovanja koji je potpuno transparentan i pruža sve informacije, pa im ne smeta da agent nije na terenu kada se gleda nekretnina, jer znaju da nema negativnih iznenađenja.

“Zato možemo da naglasimo da iako je bila smanjena tražnja na nivou tržišta nekretnina, veći broj novih i starih korisnika se odlučio za našu uslugu što pokazuju i rezultati. Mi smo nastavili da rastemo i taj svoj trend rasta održavamo i dan danas”, kaže on.

Važna digitalizacija svih učesnika na tržištu

Mitić naglašava da je jako važno da su svi učesnici u procesu digitalizovani kako bi za krajnjeg korisnika ceo proces potražnje, kupovine ili prodaje stana bio brz, lak, jednostavan i transparentan.

Kao primer dobre prekse digitalizacije Mitić navodi situaciju sa listom nepokretnosti na koji se ranije čekalo po par dana, gubilo se vreme odlaska do katastra, pošte ili banke i mnogo je koštao, a danas se list nepokretnosti vadi online, traje nekoliko sekundi i cena je manja.

Digitalizacija nužna za opstanak na tržištu

Za kraj, operativni direktor City Experta naglašava da je digitalizacija nešto što je nužno i što mora da se desi u svakom segmentu.

“Vremenom će se iskristalisati igrači koji će prvi pokrenuti taj proces i koji će nove tehnologije implementirati u postojeće poslovanje, za razliku od onih subjekata koji ostaju u tom nedigitalnom dobu i koji odbijaju da se prilagode promenama”, zaključuje Mitić.

Miljana Veselinović
Miljana Veselinović
PR menadžer
Uhvati dan, živi trenutak
Najniža provizija na tržištu za vlasnike stanova
Prodaja stanova Beograd