Lista stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom useljenja

Saveti

Lista stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom useljenja

Nakon što ste pogledali osnovne stvari u vezi sa stanom koji hoćete da iznajmite, uverite se da će vam boravak sigurno biti prijatan. Smanjite nepredvođene neugodnosti time što ćete biti detaljni i obratiti pažnju na ovih nekoliko stvari:

Kako se sređuju hitne popravke? Kako redovne popravke?
Dobro je proveriti sa vlasnikom kako će se sređivati hitne popravke. Ne želite da dođete u situaciju da vam se zapuši kanalizacija u pola noći i da ne znate šta ćete. Dogovorite se sa gazdom na početku koje su vaše dužnosti u vezi sa popravkama u stanu. Da li gazda ima nekog majstora kome veruje, koje popravke snosi gazda, a koje vi. Da li postoji mogućnost da vlasnik refundira troškove koji nisu nastali vašom krivicom, već zbog stanja u kome je stan zatečen? Nije dobro ako konstatujete da morate da zovete vodoinstalatera jednom mesečno i da ga plaćate, jer je kanalizacija loše izvedena.

Koje su promene koje možeš da uradiš u stanu?
Saznajte odmah da li možete da menjate boju zidova ili da li smete da menjate raspored u stanu. Ako postoje ograničenja, dobro je to proveriti na početku.

Lista stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom useljenja

Pritisak vode  Da li rade sve slavine? Bojler?
To bar nije teško. Samo proverite u kuhinji i kupatilu sve česme, vodokotlić, bojler. Ako nemate dovoljan pritisak za npr. pranje sudova ili tuširanje, to može biti problem. Uzmite u obzir da u zgradama pritisak može varirati u toku dana ili nedelje.

Stolarija
Pogledajte da li je stolarija drvena, pvc, aluminijumska. Da li su stakla dupla i da li dobro dihtuju? Da li su sve brave u stanu ispravne i da li se vrata lako zatvaraju? Da li se svi prozori otvaraju? Problem može biti i leti, kada ne možete da izluftirate stan, ali i zimi kada možete gubiti veliku količinu toplote zbog loših prozora ili kada osećate košavu iako je sve zatvoreno.

Lista stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom useljenja

Da li rade svi štekeri?  Da li rade sijalice?
Možete glinericom lako proveriti ima li struje u svim štekerima i da li su ispravne i one svetiljke u kojima nema sijalice.

Ima li buba?
Ovo je jedna od većih neprijatnosti. Bube se obično vide noću, jer se kriju u mraku, ali obavezno otvorite kuhinjske elemente i pogledajte da li se negde primećuje njihov trag, kao što je na primer izmet. Koliko god zvučalo neprijatno, još je neprijatnije da to primetite nakon potpisanog ugovora i useljenja.

Čišćenje snega?
Proverite u zgradi ko je zadužen za čišćenje snega ispred zgrade i kako se čisti parking. Dobro je biti informisan o takvim stvarima.

Da li je prokišnjava ili ima vlage?
Ako je u pitanju potkrovlje ili prizemna kuća, pogledajte da li ima tragova curenja ispod krova ili ispod prozora. Proverite da li se oseća miris vlage ili se negde prepoznaju fleke na zidovima, pogotovo ako se radi o nižim spratovima ili suterenu.

Lista stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom useljenja

Da li se čuje buka iz hodnika, sa ulice, iz komšiluka, iz lokala, lifta?
Oslušnite šta se sve čuje kada je tišina u stanu. Obratite pažnju na lift, ulicu, hodnike i stepeništa zgrade. Primetite ima li lokala koji bi mogli da budu bučni noću i da li je saobraćaj nepodnošljiv.

Koje su stvari u blizini stana? Da li je lako dostupno sve što je potrebno?
Raspitajte se gde se nalaze mesta koja bi vam bila potrebna svakog dana: samoposluga, brza hrana, menjačnica, banka... Ako imate dece, raspitajte se o parkovima, terenima i igralištima. Možda je u blizini i bazen. Ako imate psa, vidite gde je najbliži park i koja su pravila u njemu.

Bonus:

  • Da li je zgrada u zoni poplava?
  • Da li imate gde da skladištite biciklu?
  • Da li je bilo krađa u kraju?
  • Takođe, bilo bi dobro da fotografišete sve što je neispravno ili oštećeno i da napravite zapisnik prilikom useljenja.