Vodič za planiranje kućne žurke i izbegavanje katastrofe

Saveti

Vodič za planiranje kućne žurke i izbegavanje katastrofe

Leto je idealno za održavanje kućnih žurki. Klubovi su uglavnom zatvoreni zbog vrućine, na splavovima je gužva, a i cene nisu baš blage prema našim budžetima. Za razliku od tog tipa izlazaka, kada se odlučite za kućnu žurku vi ste glavni – birate muziku, goste i vreme za fajront. Čak i ako ne živite sami, velike su šanse da će roditelji ili cimeri otići iz grada bar na nekoliko dana i ostaviti vam prostora da priredite sa svojim prijateljima (i njihovim prijateljima) zabavu za pamćenje.

Naravno, deluje jednostavno samo pozvati ljude, pojačati muziku i dočekati jutro, ali mnogo je stvari koje mogu upropastiti provod. Sigurno se već dogodilo da krenete na „žurku decenije“, da biste ubrzo završili na kauču sa činijom čipsa u krilu ili otišli kući posle dva sata zato što su komšije pozvale policiju.  Zato je važno imati sve pod kontrolom, a u tome će vam pomoći sledećih sedam koraka!

1. korak - dogovor sa komšijama
Niko ne želi da mu umesto gostiju na vrata zvoni policija koju je pozvao iznervirani komšija jer ne može da zaspi, a sutra ustaje u sedam da bi kupio svež hleb. Zato je važno obavestiti sve u zgradi (ili u susednoj kući) da će veče biti malo glasnije. Verovatno neće biti oduševljeni, ali će im biti lakše da prihvate brojne goste koji viču ispod prozora jer ne mogu da pogode zvono.

Razmislite i o poruci obaveštenja; za svaki slučaj napišite obaveštenje u šaljivom tonu i zalepite ga na lift ili ulazna vrata zgrade.

Takođe, mlađe komšije možete pozvati da prisustvuju, što će povećati broj gostiju, ali i olakšati pravdanje ostalim stanarima.

Vodič za planiranje kućne žurke i izbegavanje katastrofe

2. korak - lista gostiju
Trebalo bi imati na umu prostor. Ukoliko živite u manjem stanu, možda nije najpametnija odluka postaviti obaveštenje na Facebooku, jer se party za odabrano društvo lako može pretvoriti u mali festival svoje vrste.

Razmotrite i ponašanje svojih prijatelja i poznanika, kako ko reaguje na alkohol i da li se dobro slaže sa ostalima, da biste izbegli incidente poput zapaljenih bakinih zavesa ili izgaženih ruža koje komšinica brižno neguje na prilazu.

Ako želite veću žurku, recite prijateljima da povedu još nekoga sa sobom, ali zatražite da vam jave ko dolazi s njima, kao i koliko ljudi dovode, kako biste mogli da pripremite sve što je potrebno.

3. korak – nabavka
Odlučite da li ćete se vi pobrinuti za piće i zakusku ili ćete to prepustiti gostima – važno je samo da svi znaju šta im je činiti. Najbolje rešenje je da napravite osnovnu bazu pića i grickalica i kažete svim zvanicama da ponesu sa sobom dodatne zalihe.

Vrlo važna stavka su čaše -  njih nekako uvek zafali, pa se zato potrudite da ih bude dovoljno. Takođe, posude sa ledom (i mnogo leda) jer se piće prebrzo greje u letnjim danima.

Napravite spisak potrepština, jer što je veća količina namirnica koju treba nabaviti, lakše je nešto propustiti.

Vodič za planiranje kućne žurke i izbegavanje katastrofe

4. korak – definisanje pravila
Ako ne živite sami, bilo bi mudro ograničiti posetiocima pristup roditeljskim ili cimerskim sobama. Recite svima da ne smeju ići na drugi sprat ili jednostavno zaključajte vrata prostorija u koje ne želite da se zabava prelije.

Odredite okvirno trajanje žurke, kada se dolazi i kada je vreme za razlaz. Uvek je bolje svima javiti raniji početak u odnosu na ono što ste stvarno planirali – znate već da svi misle da najveće face dolaze poslednje, pa se niko neće pojaviti tačno onda kada kažete!

5. korak – muzika
Izaberite muziku koja će okvirno odgovarati većini gostiju. Napravite raznovrsnu plejlistu kako žurka ne bi postala monotona. Odlučite unapred hoće li se na listi naći narodnjaci, kako biste izbegli nerviranje ljubitelja drugačijeg zvuka i ranije odlaske onih koji ne uživaju melosu šumadijskog kraja. Na početku bi trebalo da budu brže pesme, a sporije je bolje ostaviti za kraj večeri, da ne kažemo - fajront.  

Takođe, treba naglasiti posetiocima da ne menjaju muziku samoinicijativno, jer tako niko neće biti zadovoljan. Odredite jednu osobu koja će biti DJ, a ostalima recite da ne brljaju po računaru.

Vodič za planiranje kućne žurke i izbegavanje katastrofe

6. korak – budite domaćin
Javite svima tačnu adresu i način na koji se do nje stiže. Uputite ljude gde se nalazi posluženje, a gde toalet.

Potrudite se da se da porazgovarate sa svima i uverite se da je sve u redu. Upoznajte goste sa drugim ljudima koje ne znaju, jer će im sigurno biti prijatnije da vi to uradite nego da stoje i posmatraju strance.

Pozovite ljude da igraju ili ih ponudite pićem, jer ne želite da gostima bude dosadno.

Vodič za planiranje kućne žurke i izbegavanje katastrofe

7.  korak – opustite se i uživajte
Kada ste se sredili sve, setite se da ste i vi na žurci. Nemojte brinuti o prosutoj čaši piva ili nekome ko je podigao noge da ivicu kauča. Đuskajte, smejte se i uživajte, jer to je bila poenta svega, zar ne?