Uživajte u vinu - na pravi način

Saveti

Uživajte u vinu - na pravi način

Volite da pijete vino, ali niste sigurni koja čaša je najbolja za koju vrstu vina? Iako se čini da je to sve previše složeno i da je cela priča o različitim oblicima čaša samo blebetanje, nije baš tako. Određeni oblici čaša pomažu da se bolje oslobodi pun ukus određenog vina, kao i njegov miris. Potpuno pojednostavljeno, objasnićemo vam kako da odaberete prave čaše za svako dobro vino koje želite da poslužite.

Prvo, razlika između kristalne i staklene čaše. Osim što je čaša od kristala uglavnom skuplja, postoje još dve bitne karakteristike: čestice u kristalnim čašama čine da se svetlo drugačije prelama i dobija se utisak svetlucanja; drugo, kristalne čestice dopuštaju da se izradi značajno tanja čaša. Naravno, značajno je da se kristalne čaše teže održavaju, pa ako se dešava da često lomite čaše, niste baš manijak za poliranje čaša, bolje se odlučite za one staklene.

Čaša bi trebalo da bude bezbojna da bi se lepo mogla videti boja vina, a samim tim iskazala jedna od strana kvaliteta vina. Nožica je tu da bi se vino što manje grejalo i da se čaša ne bi mrljala od prstiju.

Poželjan oblik čaše je uvek konusan, sa užim vrhom. Time miris i ukus ostaju u čaši, a kada zavrtite vino da bi ste bolje videli boju i oslobodili mirise, vino se teže prospe.

Čaše za crveno vino imaju širi balon, što omogućava vinu da diše. Vazno je da vino reaguje sa kiseonikom, jer se onda hemijski pojačavaju ukus i miris. Tipične čaše za crveno vino su Bordeaux i Burgundy.

vino-1.jpgvino-2.jpgvino-3.jpg

Čaše za bela vina su uže od čaša za crveno vino, ali ipak šire od čaša za penušava vina. To je iz nekoliko razloga. Bela vina ne zahtevaju kiseonika koliko složena crvena vina, a i piju se hladnija, pa na ovaj način duže zadrže svoju idealnu temperaturu. Ako je vino laganijeg ukusa, potrebna mu je uža čaša.

vino-4.jpgvino-5.jpgvino-6.jpg

Čaše za šampanjac su sa najužim grlom. To je zato da bi vino u čaši duže penušalo. Mogu imati obllik flaute ili lale.

vino-7.jpgvino-8.jpgvino-9.jpg

Čaše za dezertna vina su manje zapremine i različitog oblika. U njima se služe likeri i šeri na primer koji imaju veći procenat alkohola od belih i crvenih vina.

vino-10.jpgvino-11.jpgvino-12.jpg

I za kraj, vino nemojte sipati više od 2/3 čaše. Tako mu omogućavate da diše, možete ga vrteti u čaši i uživati u mirisu i neće se zagrevati puno dok ga budete ispili. Uživajte i u savremenim idejama dizajna vinskih čaša i nazdravlje!

vino-13.jpgvino-14.jpgvino-15.jpg