Vukov spomenik - sudar tradicije i mladosti na jednom mestu

Šta pruža Beograd?

Vukov spomenik - sudar tradicije i mladosti na jednom mestu

Nekada je ovaj deo grada smatran za periferiju i nepošteno bio isključen iz svih bitnijih dešavanja. Danas je ta nepravda ispravljena i Vukov spomenik je postao jedno od omiljenih mesta za život u Beogradu.

Gde god krenuli, svi putevi vode do Vukovog spomenika. Razvijena mreža prevoza, podzemni voz ili pak drvoredima omeđene ulice, sve će vas odvesti baš tamo. Raskrsnica kod parka Ćirila i Metodija predstavlja gradski čvor u kome mnogo toga počinje i završava se. I tu, u naselju, imate baš sve što vam je potrebno -  stambene zgrade, kuće, parkove, prodavnice, fakultete, škole, pozorište, pabove, restorane, studentski dom.

Celo naselje, čije su okvirne granice ulica Dimitrija Tucovića, Tršćanska, Bulevar Kralja Aleksandra i Ruzveltova, dobilo je naziv po spomeniku podignutom u parku Ćirila i Metodija. Skulptor Đorđe Jovanović 1932. godine bronzom je ovekovečio velikog reformatora srpskog jezika, Vuka Karadžića, i to na mestu koje se tada smatralo krajnje neprikladnim za spomenik tako značajnoj ličnosti. Zabačeni deo grada sa početka 20. veka, danas je ipak jedan od urbanih centara prestonice, a čuveno „kod Vuka“ omiljeno je sastajalište mnogih Beograđana.

Vukov spomenik - sudar tradicije i mladosti na jednom mestu

Međutim, ovaj kraj nije samo čuvar istorije, već bi mogao da postane i simbol razvoja grada budućnosti. Vukov spomenik postao bi centar modernizacije otvaranjem metroa, na mestu gde se sada nalazi podzemna železnica. Ova stanica najznačajniji je objekat u beogradskom čvoru i predstavlja prvi korak u ostvarenju dugogodišnjeg sna o brzom šinskom prevozu.

Ovo naselje je i svojevrsni studentski i akademski centar. Tu se nalazi pet fakulteta -  Arhitektonski, Građevinarski, Mašinski, Elektrotehnički, kao i Beogradska poslovna škola. A na samom kraju parka, poput još jednog spomenika koji ga krasi, uzdiže se prvi studentski dom u Srbiji, „Kralj Aleksandar I“, odnosno popularna „Lola“. Izgradio ga je još 1926. godine kralj Aleksandar Karađorđević, da bi pomogao u razvoju buduće pameti države. Ova zgrada dočekala je i ispratila mnoge generacije vrednih studenata, od kojih je svako ostavio svoj pečat, koji se oseća u duhu, ne samo doma, već celog naselja.

Kako to obično biva, tamo gde obitava intelektualna elita, tu se stvaraju pozorišta i kulturni centri. Naselje Vukov spomenik može se pohvaliti Ustanovom kulture „Vuk Stefanović Karadžić“, koji već godinama zasmejava, preispituje, vaspitava i aktivira svoju publiku. Na daskama ovog pozorišta igrali su i igraju neki od najpopularnijih glumica i glumaca.

Vukov spomenik - sudar tradicije i mladosti na jednom mestu

A tamo gde su mladi – tu je zabava. Ovo naselje nikad ne spava, a gotovo u svakoj ulici može se naći po nekoliko kafića ili kafana, sa najraznovrsnijom muzikom, ponudom pića i živom atmosferom. Neka mesta su tu veoma dugo i zaslužila su atribut „kultno mesto“ pored svog imena. Takav je pub „Tramvaj“ koji već 14 godina brine o dobroj zabavi i društvenom životu kako studenata, tako i svih drugih koji su zadržali mlad duh i želju za avanturom. Ovaj pub specifičan je po tome što svakog dana, bez presedana, organizuje živu svirku. Čuveni „Orašac“ tu je za sve one koji tragaju za tradicionalnom kuhinjom i pravom kafanskom atmosferom.

Ukoliko vam se dopalo ono što ste pročitali, i smatrate da biste se lepo uklopili u živost i duh ovog zanimljivog naselja, možete pogledati našu ponudu nekretnina za danas. Sigurni smo da ćete naći baš ono što vam odgovara!