Zdravije okruženje u vašem domu u nekoliko koraka!

Uređenje stana

Zdravije okruženje u vašem domu u nekoliko koraka!

U vrtlogu brze svakodnevice, dom u koji na kraju dugog dana dolazite treba da bude oaza zdravog okruženja gde se možete opustiti i odmoriti. Sa porastom svesti i interesovanja za poboljšanje kvaliteta života u svim aspektima, odlučili smo se pozabavimo temom kako možete svoj stan ili kuću učiniti zdravijim prostorom za život!

Svi naši predlozi ne zahtevaju krupne promene enterijera, zato ih svako može implementirati u svom domu i brzo osetiti pozitivnu promenu.

Obezbedite čist vazduh

Ono što će odmah učiniti da se osećate prijatnije u svom životnom prostoru je kvalitetniji vazduh. Iako redovno provetravanje jeste preporuka, u gradovima, a posebno tokom grejne sezone, izloženi smo različitim toksinima spolja. Najbolju zaštitu od istih predstavlja profesionalni pročišćivač vazduha. U pitanju je pametna investicija koja poslednjih godina postaje neophodnost. Prilikom odabira birajte aparat koji poseduje HEPA (Hight-efficiency particulate absorbing filter), jer samo njega stručnjaci smatraju delotvornim protiv najopasnijih čestica. Takođe je važno da kapacitet pročišćivača bude adekvatan za kvadraturu vašeg stana.

Druga važna stvar na koju treba da obratite pažnju ako koristite klima uređaj je njegovo temeljno čišćenje jednom godišnje, pre letnje sezone. Na taj način sprečavamo akumulaciju mikroorganizama i njihovo raspršivanje u vazduh prilikom rada klime.

“Uradi sam” prirodna sredstva za čišćenje

Redovno održavanje higijene je stub zdravog životnog prostora. Usisavanje i brisanje površina se podrazumeva, a prilikom čišćenja nije potrebno da koristite teške hemikalije. Sredstva na bazi alkohola, sode bikarbone ili sirćeta, koje možete i sami lako napraviti, dovoljno su delotvorna i osvežavajuća, pri čemu ste sigurni da isparavanja neće naškoditi nijednom članu porodice ni kućnim ljubimcima.

Kupatila redovno provetravajte kako biste izbegli pojavu buđi, što je jedan od najvećih toksina koji se sreću po kućama i stanovima.

Filtriranje vode sa slavine

Kao i vazduh, voda je element koji konzumiramo najviše, zato je njen kvalitet od velikog značaja za zdravlje. Ponekad je zbog starih cevi, primese hlora ili drugih problema u regiji gde živite, korisno filtrirati vodu sa česme, što lako možete obezbediti odgovarajućim priključkom za slavinu ili u vidu bokala sa filterom.

Recite DA minimalizmu

Veliki broj ljudi uviđa koliko je lakše živeti u prostoru sa manje stvari i osloboditi se onih koje koristimo nikad ili veoma retko. Osnovno pravilo minimalizma je da se zapitate: Da li vam određen predmet služi ili znači? Ako je odgovor “ne” na oba, vreme je da ga se rešite. Ukoliko živite unutar manje kvadrature, savetujemo da pročitate naše ideje za uređenje manjih prostora.

Minimalističko uređenje stana je manje zahtevno za održavanje i time čini zdraviji životni prostor. Ne treba zanemariti ni psihološki faktor rasterećenja kada se oslobodite viška stvari koje neretko samo skupljaju prašinu, zato preporučujemo da vam kanta postane omiljen predmet koji posedujete.

Dubinsko čišćenje tepiha i nameštaja

Nekoliko puta godišnje potrebno je temeljno očistiti komade nameštaja koji se redovno koriste. Za površine po kojima gazimo ili sedimo, kao što su tepisi, sofe, fotelje i stolice, najbolje je angažovati profesionalnu pomoć za suvo ili mokro dubinsko čišćenje. Ovaj korak će očuvati vaš nameštaj čistim, sprečavajući nakupljanje prašine, grinja i nečistoće.

Unesite biljke u prostor

Dokazano je da biljke mogu efikasno ukloniti štetne supstance koje se formiraju u zatvorenim prostorima, kao što su formaldehid, benzen i amonijak. Osim toga, biljke povećavaju vlažnost vazduha što je izuzetno važno jer suv vazduh izaziva iritaciju disajnih puteva, posebno kod osetljivih.

Neka vaš dom bude poput vas

I za kraj, važno je da dom u kom živite bude prilagođen vašim navikama i vrednostima. Ovo se odnosi na željeni stil i dizajn enterijera, ali i na one oblasti života koje želite da unapredite. Ako volite da kuvate i posvećeni ste zdravoj ishrani, neka vaš životni prostor bude u službi upravo toga - stvorite funkcionalan i inspirativan enterijer u kuhinji. Ukoliko na kraju dana imate potrebu da se isključite i odmarate u mirnom okruženju, sklonite svu tehnologiju sa vidljivih mesta. Ako ste sportski tip, izdvojite mesto u stanu za svoju fitnes zonu gde ćete smestiti prostirku za vežbanje i sve potrebne rekvizite.

Nadamo se da nakon čitanja imate više motivacije i ideja da se posvetite stvaranju komfornog i zdravog okruženja za život. Ukoliko ste pak trenutno u potrazi za stanom za iznajmljivanje ili kupovinu, pogledajte našu ponudu nekretnina u Beogradu, Novom Sadu i Nišu koja se svakodnevno ažurira novim oglasima.

Ana Dajević
Ana Dajević
Copywriter
Nisu svi koji lutaju izgubljeni.
Prodaja stanova Beograd
Zaupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije