Zašto kupci ne veruju agencijama za nekretnine?

Novo iz City Experta

zasto kupci ne veruju agencijama za nekretnine

Većina kupaca prvog stana će vam reći da im je proces kupovine stana jedan od najstresnijih događaja u životu. Glavni uzrok tog stresa su nepoverenje prema agencijama za nekretnine i neinformisanost. Zato smo mi još 2015. godine odlučili da promenimo tržište nekretnina i da pomognemo kupcima da se osećaju sigurno.

Slučaj agencija za nekretnine u Beogradu

Četiri godine kasnije, City Expert agencija za nekretnine i dalje sve informacije o nekretninama objavljuje javno. Kupci se najviše plaše prevare i prirodno je da žele što više informacija da dobiju unapred. Strah koji kupci osećaju prilikom kupovine stana je apsolutno opravdan kada pogledamo koliko prevara na tržištu nekretnina postoji.

Prosečan kupac mora dobro da se informiše, da puno istražuje i da unajmi dobrog advokata da bi bio siguran da stan već nije jednom prodat nekom drugom kupcu, da je prodavac stana zaista pravi vlasnik te nepokretnosti i da će im agencija za nekretnine koja posreduje u prodaji stana pomoći da završe ceo proces do kraja. Mi smo želeli da sve to uvrstimo u našu osnovnu uslugu.

Koliko puta ste samo videli oglas gde piše da je stan uknjižen, da biste tek nakon gledanja stana saznali da je u procesu uknjižbe, što ako ste kreditni kupac apsolutno nije opcija za vas.

Koliko ste puta samo videli da na oglasu piše da postoji parking zgrade, da biste saznali da se parking mesto prodaje za nekoliko hiljada evra, a da to prethodno nije naglašeno.

A, šta je sa oglasima za stanove koji izgledaju savršeno, ali vlasnik ima u svom posedstvu samo idealni deo stana dok ostali vlasnici nisu saglasni sa prodajom?

Sve ovo se dešava i dešavaće se sve dok vlasnici i kupci zauvek ne stanu na put ovakvim prevarama. Ako vam treba agencija za nekretnine Beograd zaista ima mnogo registrovanih posrednika u prodaji. Iskusni agenti za nekretnine znaju za sve ovo i zaista se trude da pomognu kako kupcima, tako i vlasnicima. Ali to su pojedinačni slučajevi koji ne utiču na generalnu sliku i nisu deo velike promene na nivou tržišta. Nama je potrebna kolektivna revolucija na tržištu nekretnina.

Oglasi za prodaju stanova

Oglasi moraju da sadrže samo proverene informacije. Kao što mi u City Expert-u proveravamo dokumentaciju za svaku nekretninu pre nego što je postavimo na sajt, tako sve druge agencije treba da provere da li se za određenu nepokretnost može posredovati u prodaji. Uobičajena praksa jeste da agencije krenu da rešavaju pravne začkoljice tek kada zainteresovani kupac izrazi želju da kupi nekretninu.

Da se to ne bi dešavalo, mi za svaku nekretninu ističemo informacije o tome da li je ona uknjižena ili je u procesu uknjižbe. Ne posredujemo za nelegalno sagrađene nekretnine koje nisu u procesu uknjižbe, jer želimo da se kupci nakon kupovine stana preko nas osećaju sigurno.

Kupci takođe ne vole neizvesnost koja ih čeka kada odluče da odu da pogledaju stan za koji su zainteresovani. Ako sam oglas ne sadrži dovoljno fotografija, kupci će biti u strahu da ih možda uživo čeka neko neprijatno iznenađenje.

Posrednička provizija agencije za nekretnine

Svaka agencija za nekretnine koja uspešno pronađe stan za kupca i pomogne mu u vezi sa svim administrativnim procesima, naplaćuje posredničku proviziju. Isto je i u slučaju kada agencija zastupa vlasnika nepokretnosti. Agencije za nekretnine moraju da ostvaruju profit za profesionalne usluge koje pružaju. Međutim, problem nastaje kada agencije ne naglase u startu da bez obzira što su potpisale ugovor o posredovanju sa vlasnikom nekretnine, one očekuju da i kupac plati proviziju za isti stan.

U tom slučaju će jedna agencija za nekretnine posredovati i za prodavca i za kupca i za jednu nepokretnost naplatiti posredničku proviziju u iznosu od 4% od vrednosti nekretnine. Ukoliko agencija želi ovako da posluje ona to mora da naglasi unapred, a ne da kupac to sazna prilikom potpisivanja predugovora ili tek na kraju procesa.

Posrednička provizija je istaknuta u našem cenovniku i pokriva troškove kako oglašavanja, tako i izrade medijske prezentacije. Da ne bismo kupcima nudili samo par fotografija, naš profesionalni tim fotografa pravi video snimak, prezentaciju u 360 stepeni i interaktivni plan stana na kojem se vidi raspored prostorija. Samo jednim klikom na određenu prostoriju prikazuje se fotografja baš te prostorije.

Jedini način da se kupci osećaju dobro prilikom kupovine stana jeste da se osećaju sigurno. Kako oni donose jednu od najvažnijih odluka u životu, najmanje što jedna agencija za nekretnine može da uradi jeste da im transparentno saopšti svoje uslove poslovanja, i da to uradi unapred.

Znamo da postoje pravi stručnjaci u polju nekretnina, koji će prepoznati svoj trud u ovom našem tekstu. Nama je zadovoljstvo da sa takvim agencijama sarađujemo da zajedno menjamo tržište nekretnina korak po korak.

Prodaja stanova Beograd