Jun u Beogradu

Dešavanja u Beogradu

Jun u Beogradu

U junu dolazi leto, raspust, i velike vrućine, a na beogradsku kulturnu scenu dolazi pravo osveženje. U planu su filmski festivali, koncerti, noćni marketi i još mnogo toga. Počinje sezona bazena, provoda na Adi i zabave na otvorenom. Saznajte šta vas čeka u junu u Beogradu.

Filmovi

U renoviranoj Dvorani Doma Sindikata, sada zvanično Kombank Dvorani, održava se festival 7 veličanstvenih. 14. po redu Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma počinje 8. juna i traje do 14. juna. Na repertoaru su filmovi mladih evropskih reditelja i pobednici festivala u inostranstvu. Tematika varira od života na švedskom selu, do priče o strasti i ljubavi mladog čoveka u svetu korporacija. Ono što povezuje sve junake iz ovog filmskog repertoara jeste slobodni duh i ljubav prema životu.
U Kinoteci 6. juna počinje festival nitratnog filma. Festival otvara nemački film „Stranputica“ iz 1928. Samozapaljiva nitratna traka za filmove se koristila sve do 50-ih godina 20. veka. Zanimljiv je podatak da se u Kinoteci u Beogradu čuvaju filmovi iz perioda 1896. do 1953. godine. Na ovom festivalu ćete imati priliku da vidite retka ostvarenja iz celog sveta. Festival traje do 16. juna.

Bazeni

Sezona bazena je zvanično otvorena! Tokom prvih dana otvaranja na mnogim bazenima su ulaznice besplatne. Posetioci će moći da kupe poludnevne karte za termine posle posla, ili posebne karte za vikend i noćna kupanja. SC Olimp na Zvezdari se otvara 9. juna, sezona na Tašmajdanu počinje 15. juna, dok letnja sezona na popularnom SRC „Milan Gale Muškatirović“ na Dorćolu počinje 6. juna. Takođe, otvoreni su bazeni na Novom Beogradu, Vračaru, i Košutnjaku. I ove godine u Gradskom centru za fizičku kulturu, poznatijem kao Stari DIF, biće organizovana škola plivanja i letnji sportski kamp. Dnevna karta za bazene iznosi od 250 do 400 dinara.

Menjamo noć za dan

Sve je veći broj manifestacija koje se održavaju posle podne i uveče. Tople junske večeri su idealne za noćni provod koji sada ne uključuje samo klasične izlaske, već i kupovinu i sajmove. U petak 8. juna od 17h do ponoći, u knjižarama Delfi i Laguna održava se Noć knjige, regionalna manifestacija koja okuplja ljubitelje pisane reči. Očekuju vas brojni popusti, a za kupovinu 4 knjige platićete čak 40% manje.
Istog dana ispred beogradske Štark Arene održaće se prvi Arena Noćni Bazar koji traje do ponoći. Ovde ćete moći da kupite ručno pravljene proizvode, poslastice, kozmetiku, sireve, vina, rakije i sušeno meso.
Na Trgu Nikole Pašića će od 14. juna do 15. jula biti postavljen video bim koji će svim posetiocima omogućiti da prate Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018.

Ada Ciganlija

Leto na Adi počinje Evropskim prvenstvom u kajaku i kanuu. Prvenstvo počinje 8. juna i traje do 10. juna, tokom kojeg će Beograd ugostiti oko 1000 takmičara iz 40 zemalja. Sezona kupanja na Adi Ciganliji počinje 22. i 23. juna i otvaranje sezone će biti propraćeno koncertima i dobrim provodom. Krajem meseca, 28. i 29. juna otvara se i letnja pivska bašta, koja od ove godine nosi ime SubBeerni Beer Garden. U ovoj lepoj bašti, u prirodnom hladu Makiša, održavaće se brojni koncerti, a punoletni posetioci će moći da uživaju u velikom izboru piva.

Festivali

Na Sava Promenadi 23. i 24. juna biće održan Serbika festival gastronomskih avantura. Posetioci će moći da probaju hranu iz cele Srbije. Biće tu ribljih specijaliteta sa Dunava, pikantnih ukusa Južne Srbije, a na festivalu će biti predstavljeni i Dani Vojvodine. Ulaz na ovaj događaj je besplatan.
I ovo leto će biti obeleženo BELEF festivalom. Od 22. juna do 15. jula biće održan 27. po redu Beogradski letnji festival sa brojnim koncertima zabavne i klasične muzike.
U Domu Omladine se od  26. do 29. juna održava 7. Beogradski festival evropske književnosti pod pokroviteljstvom izdavačke kuće Arhipelag. Na festivalu će biti javnih čitanja, filmskih projekcija i javnih panela gde će čitaoci moći da razgovaraju sa piscima.

Za sve one koji dolaze u Beograd turistički tu su apartmani za kratkoročno izdavanje – Stan na dan. Kod nas možete pronaći stan na dan u centru Beograda ili kuću na Avali za grupu prijatelja. Pogledajte našu celokupnu ponudu stanova za kratkoročno izdavanje.