Maj u Beogradu

Dešavanja u Beogradu

Maj u Beogradu

Ovaj mesec započinjemo proslavom 1. maja i uživanjem u slobodnim danima sa porodicom i prijateljima. Nakon kratkog predaha čekaju nas brojna sportska dešavanja, fesitivali, manifest beogradske zabave i otvaranje prvog Muzeja Iluzija u Beogradu. Saznajte sve o najvažnijim događajima u maju.

Sport 

Beograd je ovog meseca evropski centar košarke. Od 18. do 20. maja u Štark areni biće održano finale Evrolige košarke – Final Four 2018. Očekuje se dolazak brojnih navijača iz Španije, Rusije, Turske, ali i drugih delova Evrope. 
Pored košarke, novu sezonu sportskih aktivnosti obeležiće i Beogradska biciklijada koja se održava 20. maja. Svi ljubitelji biciklizma započeće vožnju na Trgu republike i zaputiti se prema Beogradu na vodi gde su u planu zabavni program, koncerti, i tribina o zdravom načinu života. Nakon Beograda na vodi, biciklisti će se zaputiti ka Adi Ciganliji gde ih očekuje nastavak dobrog provoda. Biciklijada se održava u cilju promovisanja zdravog života, jačanja kondicije i podizanja svesti o potrebi za smanjenjem saobraćaja.

Industrijska revolucija 4.0

62. po redu Sajam tehnike i tehničkih dostignuća održaće se od 21. do 25. maja u halama Beogradskog sajma. Pod sloganom „Korak u budućnost“ ovaj sajam okupiće sve zaljubljenike u tehniku i profesionalce iz oblasti inženjerstva, informacionih tehnologija i elektrotehnike. Na ovom sajmu su posebno organizovane prezentacije u određeno vreme, kako bi svi zainteresovani mogli da prisustvuju stručnom vođenju. Saznajte više o dostignućima iz sveta robotike, mašinskih alata, softvera za automatizaciju i brojnih drugih dostignuća. Ovaj sajam obeležava i novo doba četvrte po redu industrijske revolucije koju karakteriše automatizacija proizvodnje i internet stvari (Internet of Things).

Festivali 

Od 7. do 14. maja biće održan Beldocs – međunarodni festival dokumentarnog filma, koji će i ove godine imati veliki izbor stranih i domaćih ostvarenja. Festival će biti podeljen u 14 programskih celina, a posetioci će imati priliku da prisustvuju svetskim premijerama domaćih filmova. Ceo festival biće obeležen temom ljudskih prava, jer se ove godine navršava 70 godina od potpisivanja Deklaracije o ljudskim pravima. Filmovi se prikazuju na više lokacija u gradu. 

Ono što svake godine raduje najmlađe je Beogradski Manifest, koji će biti održan od 25. do 27. maja na Kalemegdanu. Ovo je jedinstveni festival zabave, turizma, ekologije i kulture. Održava se sa ciljem da posetioci upoznaju daleke destinacije, planiraju svoje odmore, i uživaju u gastronomskim specijalitetima iz celog sveta i regiona. Predstavnici čak 60 opština iz Srbije i regiona imaće priliku da na svojim štandovima približe lepotu svoga kraja. Dečja zona ovog festivala je ove godine još veća, a ono što decu najviše zanima su veliki baloni koji će proleteti nebom. Ulaz za sve posetioce je besplatan.

Muzej iluzija 

U Beogradu se uskoro otvara jedinstveni Muzej Iluzija u kojem ništa nije onako kao što izgleda i sve je drugačije sa druge strane ogledala. Otvaranje je 22. maja, a muzej se nalazi u Nušićevoj ulici. Koncept muzeja je interaktivno otkrivanje jednog drugačijeg sveta u kojem se naša čula poigravaju sa nama. Ovaj muzej je deo velike franšize, pa se slični već nalaze u Beču, Zagrebu, i Ljubljani. Popularni su među najmlađima koji oduševljeno i hrabro koračaju „vortex“ tunelima i slikaju se u kaleidoskopskim ogledalima. Cena karte za odrasle je 600 dinara, za decu (od 5 do 15 godina) je 450 dinara, dok je porodična karta 1500 dinara. 

Proleće u Beogradu je idealno vreme za odmor, kratak predah i kupovinu. Svake godine je sve veći broj turista koji posećuju naš grad i uživaju u njegovim lepotama. Poslednjih nekoliko godina turisti iz celog sveta biraju apartmane za kratkoročno izdavanje naspram hotela. Ovi apartmani, poznatiji kao Stan na dan nude komfor i luksuzni smeštaj po odličnim cenama. Pogledajte našu ponudu apartmana, i pronađite smeštaj u centru grada ili iznajmite prostrani apartman za celu porodicu.