Jul u Novom Sadu

Dešavanja u Novom Sadu

Jul u Novom Sadu

Raspust je odavno počeo, dani su duži i leto je u punom jeku. U Novom Sadu se vrše poslednje pripreme za Exit festival. Uskoro će grad biti pun turista iz celog sveta. Pored Exit-a, u julu nas očekuju filmski i pozorišni festivali, letnja sezona na Štrandu i brojne kulturne manifestacije tokom celog meseca. Saznajte sve o dešavanjima u Novom Sadu.

Izložba – Virtuelni svet arhitekte

3. jula u 19h, u Kulturnom centru Novi Sad biće otvorena izložba „Virtuelni svet arhitekte", autora Slobodana Maldinija. Izložba se sastoji iz prikazivanja autorove lične kolekcije u kojoj se nalaze skice i crteži umetnika i arhitekata iz celoga sveta. Zanimljiv je podatak da je Maldini prve skice dobio 1977. godine, a da je svoju kolekciju upotpunjavao i na slučajnim putovanjima i neplaniranim susretima. Posetioci će na ovoj izložbi moći da vide skice postmodernih arhitekata i čuvenog savremenog umetnika Kita Heringa. Izložba traje do 13. Jula.

Novi Tvrđava teatar

U velelepnoj Vili Stanković u Čortanovcima održava se peti po redu festival ambijentalnog pozorišta „Novi Tvrđava teatar“. Ove godine pod sloganom „Pre nego što roboti preuzmu svet“ biće prikazano šest predstava iz zemlje i regiona. Vila Stanković je sazidana 1930. godine u stilu srpskih srednjevekovnih dvoraca. Sam prostor i okruženje predstavljaju dodatnu čar ovog festivala. Karte možete kupiti preko prodajnih mesta Gigs tix-a, a ukoliko vam je potreban prevoz naglasite to prilikom kupovine karte. U cenu karte je uračunat i prevoz. Ako idete sopstvenim prevozom imajte na umu da je stari novosadski put zatvoren zbog radova, tako da koristite alternativnu trasu autoputem do skretanja za Bešku. Sve predstave počinju u 21h.

Festival evropskog filma

Od srede 4. jula do 19. jula održavaće se Festival evropskog filma na dve lokacije, u Kulturnom centru Novi Sad i na otvorenoj pozornici Brod teatra. Brod teatar je projekat Studentskog kulturnog centra Novi Sad i nalazi se na Beogradskom keju pored mosta Duga. Festival se održava po sedmi put, a ove godine pod sloganom „Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost“ predstavlja 17 filmskih ostvarenja sa temom evropskog kulturnog nasleđa. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Exit festival

Od 12. Do 15. Jula na Petrovaradinskoj tvrđavi održava se 18. Po redu Exit festival. Sa 40 bina, sa najraznovrsnijom muzičkom ponudom do sada, Exit festival će pod sloganom „Sloboda“ okupiti sve ljubitelje dobre muzike i dobrog provoda. Ove godine „Exit freedom“ uključuje čak 5 festivala u regionu.

I ove godine će se par dana pre Exita, 10. i 11. jula, održati Opens Youth Fair. Ovaj Sajam omladinskog turizma će kroz ples, muziku, koncerte i sport približiti lepotu Novog Sada i promovisati turizam u regionu. Festival se održava na tri lokacije u centru Novog Sada: na Trgu slobode, u Katoličkoj porti i u OPENS kancelariji u ulici Laze Telečkog.

Novosadsko leto

Novosadsko muzičko leto traje sve do 25. Avgusta. Sa fokusom na kvalitetnu popularnu muziku, ovaj festival će posetiocima omogućiti da uživaju u muzici na otvorenom. Festival se održava na nekoliko lokacija u gradu.

Ljubitelji džez muzike neka požure i prijave se na Letnju Džez akademiju u KCNS. Prijave su otvorene do 13. Jula, a akademija traje od 14. Do 21. Jula. Učešće je besplatno, a džez akademija se organizuje u saradnji sa muzičkom školom „Isidor Bajić“ i profesorima iz Dortmunda.

Uživajte u mnogobrojnim aktivnostima na otvorenom i opustite se omiljeni sladoled na novosadskom Štrandu. Ako dolazite u Novi Sad sa porodicom ili prijateljima potražite stan na dan u Novom Sadu i opustite se u luksuznom smeštaju po odličnim cenama.