Filip Faust Gacić - Novi Beograd, raskoš i rad

Naši gosti

Filip Faust Gacić - Novi Beograd, raskoš i rad

Filipe, ti praviš divan nakit kojim su devojke vidno oduševljene, među kojima ima i puno slavnih ličnosti. Uspeo si da razviješ izuzetno uspešan online biznis. Svakako, ti imaš puno posla i "iza kulisa", ali šta ti misliš da su prednosti online posla?
Jedna od stvari zašto je online trgovina dobra, jeste to da virtuelna prodavnica nije ograničena prostorom i da dnevno u nju može ući 5000000 ljudi! Naravno, ako imaš kvalitetan sadržaj. Mušterije mogu biti iz Čačka, Beograda, Beča, Pariza, a ne moraju da prelaze pola sveta da vide tvoj proizvod.

Filip Faust Gacić - Novi Beograd, raskoš i radFilip Faust Gacić - Novi Beograd, raskoš i rad

Kao neko ko se bavi stilom, kako si ti uticao na svoj stan da on bude u skladu sa tobom? Kako izgleda deo u kome radiš? Šta je to što mu daje tvoj lični pečat?
Ono sto je vrlo interesantno jeste da ja nemam zelju da trenutno svoj lični prostor prilagodim svojim estetskim zahtevima, jer nemam dovoljno materijalnih mogucnosti za ono sto bih ja hteo. Tako da ja zivim u svojoj radionici, nemam fotografije u stanu, ništa što se meni dopada kako, nikakve detalje. Ne sviđa mi se ni tepih, ni krevet, ni sto, ni prozor, apsolutno ništa, jer sam neko kome je trenutno samo posao život.

Filip Faust Gacić - Novi Beograd, raskoš i radFilip Faust Gacić - Novi Beograd, raskoš i rad

Kako bi izgledao tvoj idealan stan?
Idealan stan u kome bih ja živeo morao bi da bude prepun prozora. Ukoliko je moguće, da bude ceo od prozora. Ja volim da delim svoju intimu sa javnošću i prija mi interakcija sa ljudima u svakom smislu.

Svetlost mi je bitna. Ja ne volim veče i noć. Prija mi isključivo hladna svetlost, tako da bi sve sijalice morale da budu hladne. Sve bi bilo sterilno, belo, minimalistički, sa nekim crnim detaljem ponegde.

Već dugo živiš na Novom Beogradu. Zašto ti se dopada ovaj kraj? Šta je to što Beograd čini mestom koje je dobro za život?
Volim ravnicu. Ja most ne prelazim. Kad god bi mi neko rekao: „ Ajmo na kafu!",  nikad ne bih prihvatio da idem na drugu stranu grada.

Novi Beograd poseduje sve što je jednom poslovnom čoveku potrebno, sve što je jednom porodičnom čoveku potrebno, ili penzioneru i detetu. Od parkova do prelepog keja, urbanih kafića, modernih šoping centara itd. Čovek nema potrebu da pređe most, kao što je u mom slučaju. Od kada živim u Beogradu, prešao sa na drugu stranu samo kad je to apsolutni imperativ, što je bilo možda 5 puta.

Kako izgleda tvoj idealan dan u Beogradu?
Moj idealan dan na Novom Beogradu bi izgledao ovako:

  • 08:00-09:00 / setnja psa, kupovina namirnica
  • 09:00-10:00 / odgovaranje na mejlove, poruke, i organizacija daljih obaveza 10:00-11:00 / dorucak + kafa + cigarete
  • 11:00-19:00 / posao (dizajn i izrada)
  • 19:00-20:00 / vecera
  • 20:00 -00:00 / gledanje nekog rijalitija, u ovom slucaju parovi (volim da gledam rijatije, jer mi prijaju „lako stivo"i analiza raznih karaktera)
  • Negde u međuvremenu se ubacuje i šetnja psa. Šetam ga bar 5 puta dnevno, oko zgrade ili po keju.

Imaš ljubimca. Da li misliš da je Beograd pet friendly grad?
Novi Beograd je apsolutno pet friendly. Kad idem u poštu, mole me da uvedem kera. Obliznji Costa Coffee u koji idem je pet friendly, kao i moj omiljeni splav Kota 70. I naravno Delta City šoping centar.

Šta se može  učiniti da Beograd bude mesto koje je još bolje za život?
Što se tiče unapređenja Novog Beograda, zaista nema šta da se unapredi, sem gradskog prevoza. Ja ne koristim gradski prevoz, ali se dosta ljudi koje poznajem i koji ga koriste žale  na konstantne gužve i smrad.

Filip Faust Gacić - Novi Beograd, raskoš i radFilip Faust Gacić - Novi Beograd, raskoš i rad

Mnogi se dive nakitu koji izrađuješ. Da li možeš bliže da nas uputiš u sam proces?
Sam proces izrade scenskih komada je zanimljiv, jer zahteva veliku kreativnost i prilagođavanje određenog komada telu klijenta. Takođe zahteva veliku spretnost kad su u pitanju alati (klesta, makaze, secice...)

Što se tiče skiciranja i crtanja dizajna, toga nema. Oduzima vreme i nije mi potrebno.

U suštini, svaki komad nakita počinje sa osnovom, tj. formom. Na tu osnovu dodaju delovi da bi bilo raskošno i kič.