Priča o balansu, zdravllju i sreći

Naši gosti

Priča o balansu, zdravllju i sreći

Marko, ti puno držiš do zdravog života. To je puno odricanja i naporan i težak trening? Ili je ipak malo drugačije?
Nije naporno. Radim stvari koje volim. Ako ne uživaš u nečemu (bilo da je u pitanju trening, vrsta meditacije ili šta god) to verovatno neće ni potrajati. Za svakoga postoji neki sistem, samo treba tražiti i želeti.

Da li su potrebne neke posebne pripreme da bismo jogu vežbali kod kuće? Koji su idealni uslovi za vežbanje kod kuće?
Potrebno je da pratimo instrukcije (ako radimo uz DVD, knjigu, YouTube. ..). Sami nikad ne smišljajte redosled vežbi ili same vežbe, jer postoje neki vrlo važni principi koji ako se ne primenjuju pravilno postoji rizik od povreda, ili da pogoršate stanje koje ste želeli da izlečite. Najbolje je ići neko vreme na vežbe tako da se nauči kako se pravilno izvode vežbe i koje opcije su za vas lično poželjne, pa tek onda možete to da dopunite/zamenite samostalnom praksom.

Kako izgleda tvoj tipičan dan? Gde voliš da se krećeš? Koje delove grada najviše voliš?
Imam prilično strogu dnevnu rutinu. Trudim se da ustajem rano i da ležem pre 12. Tri dobro isplanirana obroka i meditiram dva puta dnevno. I sve to, jer radim intenzivne treninge koji zahtevaju rutinu i zdrav način života. Čim izađeš malo iz rutine osetiš da telo ne može da daje maksimum na treninzima. Nekada sam baš voleo clubbing, ali mi je to sad postalo dosadno, jer dobri dj-evi retko dolaze, pa radije idem u restorane i na kafe sa prijateljima. Delovi grada... hmm...gde god postoji Coffee Dream :-)

Šta je to što možemo da uradimo da Beograd bude bolje mesto za sve nas? Svi znamo da malim delima možemo puno da učinimo, ali ipak to ne radimo često.
Da budemo ljubazni jedni prema drugima. Da se manemo televizije i politike.

Da li imaš neki savet ili recept za nas: Kako urediti svoj životni prostor da bi bio u skladu sa nama? Kako si ti to uradio? Gde ti nalaziš svoj mir?
Moj stan je moj mir. Obožavam dizajn enterijera i baš volim da trošim novac na stvari za kuću. Uredio sam stan po Vastu-u (nauka o uređivanju prostora; kao feng šui samo poreklom iz Indije i puno starije). I svako ko mi dođe može da oseti taj mir i pozitivnu energiju iako ne znaju zašto. Nekada sam eksperimentisao i sa Feng šuijem ali su mi mnogi principi bili strani. Vastu mi je od starta zvučao razumno i mogao sam malim promenama u životnom prostoru da promenim neke velike stvari u životu. Ono od čega svako može da krene je da otvori i rastereti što više istočni, severni i severo-istočni deo životnog prostora (što manje nameštaja i stvari), a da "zatrpa" jug,  zapad,  i jugo-zapad. Probaš, pa posmatraš kakva promena u životu će da prati to.