Depozit za stan - šta je i kako se određuje visina depozita za izdavanje stana?

Pravni saveti

Depozit za stan - šta je i kako se određuje visina depozita za izdavanje stana?

Depozit za stan predstavlja važan deo procesa izdavanja nekretnine i garanciju za vlasnika stana, ali i stanara da će izdavanje proći bez problema. Depozit je istovremeno i jedini novčani zalog koji postoji pri zakupu nekretnine.

Bilo da ste vlasnik stana i želite da ponudite svoju nekretninu za izdavanje ili ste u potrazi za iznajmljivanjem stana, upoznavanje sa ovim pojmom i čitavim procesom je važno kako bi znali svoja prava i obaveze u periodu zakupa stana i kako bi se zaštititli..

U nastavku teksta saznajte šta je depozit za stan, čemu on služi, kao i kako se određuje njegova visina i od čega zavisi.

Šta je depozit za stan?

Depozit za stan je određena suma novca koju vlasnik stana zahteva od zakupca kao garanciju kojom se osigurava da nekretnina neće biti oštećena, odnosno da će nakon isteka perioda zakupa biti vraćena u prvobitno stanje.

Takođe, služi i kao obezbeđenje zakupodavcu u slučaju da zakupac na kraju stanovanje nije izmirio obaveze plaćanja računa (struje, telefona..), pa iz depozita za stan zakupodavac može pokriti te troškove. 

U slučaju da šteta postoji, vlasnik stana zadržava onaj iznos depozita koji je potreban za izmirenje računa ili saniranje načinjene štete.

Osim zbog neizmirenih obaveza, vlasnik stana može zadržati depozit u celosti ukoliko zakupac otkaže ugovor o zakupnini pre dogovorenog roka, kao i ukoliko ošteti stan ili prekrši neku od dogovorenih odredbi.

Depozit se obično vraća zakupcu na kraju zakupa, ako je on izmirio sve obaveze i ako je stan ostavio u stanju kakvom ga je i primio i nema potrebe za određenim ulaganjima.

Ugovorne strane mogu dogovoriti i da zakupodavac ne vraća zakupcu primljeni depozit, nego da on služi umesto kirije za poslednji mesec stanovanja. Međutim, ukoliko zakupac traži povrat depozita, vlasnik stana je dužan da ga isplati.

Ugovor o depozitu za stan - definisanje uslova za povlačenje depozita

Kako bi se obe strane osigurale, vaćno je da između vlasnika stana i stanara postoji zaključen ugovor o zakupu u kojem će biti definisani svu uslovi zakupa, kao i njihova prava i obaveze.

U ugovoru je potrebno tačno definisati šta je depozit za stan - koja je visina depozita kao i sve situacije u kojima vlasnik stana ima pravo da ga zadrži. Time se štite obe strane, i vlasnik i zakupac, u slučaju da kasnije dođe do spora. Ukoliko stanari i vlasnici ne potpisuju ugovor o zakupu, potrebno je da stanari od vlasnika traže dokaz o uplati depozita u vidu priznanice ili nekog drugog pisanog traga.

Kako bi se zaštitili stanari, pri primopredaji i potpisivanju ugovora o zakupu potrebno je sastaviti i zapisnik o stanju stana. 

Ovo se obično radi kada je u pitanju namešten ili polunamešten stan, a u zapisniku se treba naći popis svih predmeta,  nameštaja, uređaja i bele tehnike koji se u stanu nalaze, kao u kakvom su oni stanju i da li već postoje određena oštećenja. Takođe, potrebno je odrediti i stanje zidova, vrata i ostale drvenarije i svih ostalih nedostataka koje u stanu postoje.

Zapisnik o primopredaji je dokaz šta je u stanu oštećeno tokom boravka stanara, a šta je bilo oštećeno i pre zakupa. Na taj način štite se obe strane - vlasnici od nesavesnih stanara, ali i stanari od nesavesnih vlasnika koji na kraju zakupa mogu da preuveličaju štetu ili pripišu zakupcu neki kvar ili oštećenje koji su postojali i u trenutku ulaska zakupca u posed.

Visina depozita za stan - koliki iznos depozita zakupodavac može da traži?

Visina depozita nije propisana zakonskim odredbama, tako da su ugovorne strane pri sastavljanju ugovora o zakupu slobodne da dogovore visinu depozitu. U praksi se on obično kreće u visini od 1 do 3 zakupnine.

Očekivano je da zakupodavac zahteva veću visinu depozita ukoliko je stan bolje opremljen i poseduje luksuzni nameštaj ili vredne predmete i uređaje, jer je samim tim i veća opasnost od nastanka štete velike vrednosti, dok je u ostalim slučajevima najčešće da depozit bude u visini od 1 mesečne kirije.

Pojedini vlasnici uzimaju i depozit koji je manji od mesečne zakupnine, međutim u tom slučaju iznos depozita nije manji od svih mesečnih računa u stanu - telefon, interenet, infostan, struja i kablovska televizija.

Kako biti siguran da je visina depozita za stan dovoljna za pokrivanje štete?

Iako se depozitom štiti vlasnik stana od potencijalne štete, ponekad depozit nije dovoljan za nastalu štetu. Zato je potrebna redovna kontrola stanara kako do ovoga ne bi došlo.

U ugovoru o zakupu potrebno je sastaviti i odredbu o posetama stanu na određeni vremenski period. Na taj način vlasnik može da proveri stanje samog stana, ali i da li su svi računi redovno plaćeni.

Ono što je važno je da dogovor bude u pisanoj formi u vidu odredbe u ugovoru, jer u slučaju nepoštovanja usmenog dogovora, ni jedna ni druga strana nemaju dokaze koji se mogu upotrebiti na sudu.

Nadamo se da ste čitanjem ovog teksta dobili odgovor na pitanje šta je depozit za stan i sve ostale potrebne informacije u vezi depozita pri izdavanju i vašim pravima i obavezama bilo da ste vlasnik ili zakupac. 

Ukoliko vam je potrebna stručna pomoć pri izdavanju stana, City Expert će biti uz vas tokom celog procesa, a naš tim profesionalaca učiniće da ceo proces izdavanja bude što brži i jednostavniji!

City Expert
Zaupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije