Kakvu ulogu imaju STAMBENA ZAJEDNICA i SKUPŠTINA STANARA u jednoj zgradi?

Saveti

Kakvu ulogu imaju STAMBENA ZAJEDNICA i SKUPŠTINA STANARA u jednoj zgradi?

Stambena zajednica je, prema Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada, organizacija koju čine svi vlasnici posebnih delova stambene, odnosno stambeno-poslovne zgrade. Poput kompanije, ima status pravnog lica i upisuje se u Registar stambenih zajednica, a takođe poseduje poslovno ime pod kojim se pojavljuje u pravnom prometu, matični broj, PIB i tekući račun.

Upravljanje zgradom - Skupština stambene zajednice i upravnik

Obavezni organi stambene zajednice su skupština stanara i upravnik. Poslove upravljanja zgradom vrši stambena zajednica preko skupštine, dok upravnik predvodi i izvršava izglasane odluke.

Skupštinu stambene zajednice čine svi vlasnici posebnih delova i svako od njih ima po jedan glas prilikom donošenja odluka od značaja za organizaciju života u zgradi. Jedna od ključnih dužnosti jeste odabir i angažovanje upravnika zgrade. Njega skupština može izabrati iz redova vlasnika stanova u toj zgradi ili se može angažovati profesionalni upravnik, nezavisan od stambene zajednice.

U slučaju da skupština stanara ne izabere svog predstavnika, opština će im dodeliti prinudnog upravnika. O novim izmenama u zakonu i prelasku sa individualnog na profesionalno upravljanje zgradama pročitajte detaljno u prethodnom blogu.

Skupština stanara određuje visinu mesečnog iznosa koji stanari plaćaju za troškove održavanja i drugih potrebnih izdataka. Sve odluke o organizaciji poslova održavanja zgrade, preduzimanju radova na zajedničkim delovima, kao i o korišćenju zajedničkih delova zgrade, spadaju u nadležnosti skupštine stambene zajednice.

Prava i obaveze stanara: kome pripada zajednički prostor zgrade?

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada navodi da se jedan stan može koristiti po dva pravna osnova, a to su pravo svojine i pravo zakupa. Dakle, sva lica koja imaju zakonom predviđen pravni osnov za koriščenje posebnog dela zgrade (stana ili poslovnog prostora), smatraju se članovima stambene zajednice, što podrazumeva određena prava i obaveze.

Stanari mogu vršiti radove i adaptacije na svom posebnom delu u skladu sa zakonom. Takođe, imaju pravo da vrše popravke i druge radove na zajedničkim delovima zgrade i koriste zajedničke delove u skladu sa njihovom namenom. Vlasnici posebnog dela mogu pokrenuti postupak pred nadležnim sudom protiv odluka skupštine stambene zajednice koje su donete suprotno Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada. Takođe, imaju pravo prečeg prenosa nad zajedničkim delom zgrade kad se radi o pripajanju, pretvaranju, dogradnji ili nadziđivanju. Pored toga, mogu podneti prijavu za uvođenje prinudne uprave jedinici lokalne samouprave i zahtevati uvid u stanje na tekućem računu stambene zajednice.

Obaveze vlasnika posebnog dela uključuju da korišćenjem svog posebnog dela ne ometaju funkcionisanje drugih delova zgrade, da svoj deo održavaju tako da ne remete stambenu zajednicu, kao i da održavaju zajednički deo zgrade koji je u sklopu njihovog posebnog dela. Vlasnici su dužni da učestvuju u troškovima upravljanja i održavanja zgrade i da dozvole prolaz kroz svoj poseban deo radi izvršenja potrebnih popravki u slučaju održavanja zgrade. Redovno učešće u radu i odlučivanju skupštine stambene zajednice, pridržavanje donetih pravila i propisanog kućnog reda, te obaveštavanje upravnika u slučaju nemogućnosti prisustva na sednici skupštine, takođe su njihove obaveze.

UPRAVNIK STAMBENE ZAJEDNICE

Kao što je pomenuto, upravnika zgrade imenuje skupština stambene zajednice. Upravnik se upisuje u Registar stambenih zajednica i ima zakonom propisan delokrug poslova. Oni uključuju popis posebnih, zajedničkih i samostalnih delova zgrade; evidencija o vlasnicima posebnih delova i licima kojima su izdati u zakup. Na osnovu odluke skupštine stambene zajednice, upravnik raspolaže sredstvima sa tekućeg računa stambene zajednice, organizuje radove hitnih i redovnih intervencija na zajedničkim delovima i zemljištu koje je uključeno u posed zgrade.

PROFESIONALNI UPRAVNIK STAMBENE ZAJEDNICE

Skupština stambene zajednica može u svakom trenutku odlučiti da za poslove upravljanja angažuje profesionalnog upravnika. Profesionalni upravnik vrši poslove iz nadležnosti upravnika zgrade, a pored toga vrši i druge poslove propisane zakonom, kao što su na primer prijem prijava kvarova ili drugih problema (nepoštovanje kućnog reda, buka i drugi štetni uticaji u zgradi) svakim danom u nedelji u periodu od 00-24 časa i obaveštavanje nadležnih organa o problemu, odnosno zahteva preduzimanje odgovarajućih mera od nadležnog organa i tako dalje. Profesionalni upravnik ima pravo na naknadu čija se visina određuje ugovorom o poveravanju poslova profesionalnog upravljanja.

Dakle, svaka zgrada ima svojstvo stambene zajednice, ima skupštinu, a od njenih članova zavisi da li će imati upravnika iz redova svojih stanara ili profesionalog upravnika.

Na kraju, koliko god vam obaveze kao člana stambene zajednice izgledale kao opterećenje i nešto na šta ne želite da trošite svoje vreme, koje nam svima uvek nedostaje, sigurno ćete se saglasiti sa tim da zgrada u kojoj stanujete treba da bude podnošljivo i prijatno mesto za život. Zato nemojte ignorisati svoju stambenu zajednicu čiji ste deo ne samo po zakonu, već i po čistoj logici jer živite u okviru nje.

O ovoj i drugim temama možete se konsultovati sa sa stručnim agentom za nekretnine. City Expert agencija za nekretnine ima stručni pravni tim, predstavnike i licencirane agente koji brinu o svim klijentima i pomažu im da uspešno i brzo prodaju, izdaju ili kupe stan, kuću ili poslovni prostor. Ukoliko vam je potreban stambeni kredit, tu je i naš Kreditni Savetnik, vaš pouzdani partner u procesu traženja kredita, korak po korak, bez stresa - potpuno besplatno. Zato, ukoliko kupujete ili prodajete stan, na pravom ste mestu.

Ana Dajević
Ana Dajević
Copywriter
Nisu svi koji lutaju izgubljeni.
Najniža provizija na tržištu za vlasnike stanova
Kupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije