Psi za stan - rase pogodne za život u stanu

Saveti

Psi za stan - rase pogodne za život u stanu

Pre nego što dovedete psa u svoj dom, važno je razmisliti o tome koja će se rasa najbolje uklopiti u vaš životni stil i uslove života.

Da li je to mali pas koji liči na igračku i kog možete nositi u rukama svuda sa sobom, ili neki od prelepih lenjih rasa koje će vam se pridružiti u leškarenju, ili ipak želite psa koji će biti spreman za beskrajnu igru sa vama. A možda tražite rasu pasa čuvara koja je povoljna i za stan i koja vam može pružiti duplo više nežnosti i ljubavi.

Skoro svaka rasa pasa, velika ili mala, može da živi u malom stanu sve dok mu pružate negu i pažnju koju zaslužuje i potrebnu da ostane zdrav i voljen.

Veliki ili manji pas?

Što se tiče veličine psa kog planirate da dovedete u stan potrebno je obratiti pažnju pre svega na to koliko aktivnosti odabrana rasa zahteva, tačnije postoje veliki psi koji su mirnog karaktera i koji zasigurno zauzimaju prostor, ali su mirni i neće praviti haos u stanu.

Ono na šta treba obratiti najviše pažnje jeste energija rase koju birate, da li vi možete da ispunite ono što određena rasa zahteva, da li ste u mogućnosti da sa psom izlazite u duge šetnje ili se sa njim igrate u parku. Vaše slobodno vreme igra izuzetno bitnu ulogu jer vaš pas zahteva negu i vaše prisustvo. Psima je izuzetno važno da sa njima provodimo vreme kako u igri tako i u maženju.

Koji psi se ne linjaju?

Kada je u pitanju linjanje bitno je znati da će svaki pas za sobom ostavljati dlake. Neke rase manje, neke više, a neke samo u određenom periodu u godin. Ovo takođe treba uzeti u obzir prilikom odabira rase psa.

Treba obratiti pažnju i na to sa kim će sve pas živeti, ako će živeti sa decom potreban vam je izuzetno tolerantan pas kome neće smetati buka, nagli pokreti i piskave dečije igračke. Biće neophodno i da vaš pas bude druželjubiv kao i da ima blagu narav.

Strašan pas (čuvar) za stan - Bokser

Psi za stan - rase pogodne za život u stanu

Ova rasa deluje pomalo zastrašujuće, što bi moglo uplašiti svaku nepoznatu osobu.

Lako ih je trenirati, tako da se njihov teritorijalni i razigrani stav može kontrolisati. Takođe, ovi psi su dovoljno pametni da budu obučeni da zaštite vas i vaš prostor što je bitno ukoliko ste se odlučili za psa čuvara.

Bokseri su jedni od najboljih pasa za stan jer su stabilni, samouvereni, ljupki i zaštitnički nastrojeni. Uz disciplinu, doslednu rutinu i vežbu, bokseri su odlični psi čuvari za stan. Možete ih ostaviti same duže vreme dok radite. Ovi strpljivi psi se lako prilagođavaju vašem načinu života.

Pas koji se malo linja - Toy pudla

Psi za stan - rase pogodne za život u stanu

Pas koji se slabo linja je prioritet svakome ko ne želi dlake po kući koje su neminovnost ukoliko životni prostor želite da delite sa psom. “Igračka pudla” je sigurno jedan od omiljenih, ljupkih i razigranih kućnih ljubimaca.

Ne samo da će se vrlo malo linjati već su pudlice hvaljene kao jedne od najinteligentnijih rasa pasa. Veoma lako se mogu obučavati, veoma su  odane i razigrane. Iako se ova rasa ne linja, njihova dlaka, međutim, zahteva mnogo pažnje, što obično znači profesionalnu negu, kao i redovno češljanje i četkanje kod kuće.

Lenji pas - Engleski buldog

Psi za stan - rase pogodne za život u stanu

Predstavnik lenjih pasa svakako je Engleski buldog i ovaj pas jednostavno neće zahtevati gomilu prostora za trčanje i igru. Sve dok ima udoban krevet, hranu i igračke, cimer poput ovog biće i više nego zadovoljan.

Naravno, svim psima su potrebne šetnje i neke vežbe da bi ostali u formi. Ali izbor rase sa manje energije je možda bolji potez za ljude koji nisu kod kuće tokom dana, imaju ograničen životni prostor ili su ljubitelji blagih aktivnosti.

Pas introvert - Shiba Inu

Psi za stan - rase pogodne za život u stanu

Neke rase su veoma blisko povezane sa porodicom sa kojim žive i sklonije su brizi ili čak panici kada ih vlasnik ostavi same. Uznemiren pas može biti veoma destruktivan - laje, cvili ili čak žvaće nameštaj te bi trebalo biti oprezan u odabiru rase pasa  i izabrati onu koja će vaše odsustvo bolje podnositi. Shiba inu je japanska rasa psa kojoj neće stvarati paniku ako ih ostavite same i odete na posao. Ova rasa je izuzezno nezavisna i karakterom dosta podseća na mačke samim tim ukoliko izbegavate da imate psa zbog toga što dosta vremena u toku dana niste kod kuće, ne brinite, ovoj gospođi iz Japana vaše odsustvo biće sasvim okej za podneti.

Ljubitelj dece - Bigl

Psi za stan - rase pogodne za život u stanu

Bigl ima veoma veselu narav, inteligentan je, snalažljiv i odan je porodici. Dobro se slaže sa drugim psima. Ovaj pas ima uravnoteženu i blagu narav i dobar je izbor za decu jer tu se dobija dupla korist. Dete dobija četvoronožnog prijatelja, a bigl svu pažnju koju inače i očekuje jer važi za rasu pasa koja ne podnosi dobro da ostaje sama i koja voli aktivnost, šetnju i igru a morate priznati da je to upravo zabava ono što svako dete rado pruža svom ljubimcu.Iako se za mnoge pse smatra da su dobri sa decom, sve pse ali i decu treba naučiti da se međusobno slažu i poštuju i na taj način da budu sigurni kad su zajedno. Uprkos tome, psi i mala deca nikada ne smeju da budu sami a odrasli bi trebalo da ih nadgledaju u igri.

Miljana Veselinović
Miljana Veselinović
PR menadžer
Uhvati dan, živi trenutak
Prodaja stanova Beograd
Zaupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije