Sve što treba da znate o stambenim kreditima

Saveti

Sve što treba da znate o stambenim kreditima

Ako pogledate na duže staze, kupiti stan je zaista isplativija investicija od iznajmljivanja. Ipak, retko ko je u prilici da jednostavno podigne novac sa računa i obavi kupovinu. Zato su tu krediti – opcija za koju se teško odlučujemo, ali koja nas ipak može dovesti do cilja.

Dinarski stambeni krediti

Nedavno se desilo ono o čemu smo svi mogli samo da sanjamo. Stambeni krediti u dinarima gotovo su se izjednačili sa onima u evrima. Za sada je samo jedna banka u Srbiji napravila ovaj korak, ali se očekuje da i ostale omoguće ovakve uslove.

Dinarski stambeni krediti se odobravaju, kao i oni u evrima, na 360 meseci tj. 30 godina, dok je kamata oko 4.9 odsto, ali nije fiksna. U nju, umesto euribora, ulazi belibor – bazna kamata koja zavisi od visine referentne kamatne stope koju određuje Narodna banka Srbije. Kamata za kredite u evrima jeste i dalje niža od kamate za dinarske kredite, ali se ona prvi put svela na jedan ili dva odsto, pa razlika između rata nije prevelika.

Da biste dobili stambeni kredit potrebno je da budete u stalnom radnom odnosu, ili da imate ugovor o radu na neodređeno vreme – minimum šest meseci, ili status penzionera. Takođe, potreban vam je ukupni radni staž od minimum godinu dana, da u trenutku apliciranja za kredit imate više od 20  ili 23 godine (ovo zavisi od banke do banke), odnosno manje od 70 godina u momentu isplate poslednje rate kredita. U zavisnosti od banke koju odaberete, jedan od uslova može biti i da otvorite račun i prenesete primanje kod davaoca kredita. Banke tvrde da proces odobravanja traje ne više od mesec dana.

Sve što treba da znate o stambenim kreditima

Potrebna dokumentacija za stambeni kredit

Da biste podneli zahtev za dobijanje kredita potrbno je da imate overen zahtev za kredit, koji možete naći na sajtu banke, foto-kopiju lične karte prodavca, predugovor o kupoprodaji nekretnine (ovaj dokument ne mora biti overen) i dokaz o vlasništvu nad hipotekom (izvod iz zemljišnih knjiga, zapisnik o izlaganju, odnosno list nepokretnosti u fazi izlaganja sa napomenom da tereta nema).

Pogodnosti na tržištu nekretnina

Cela ova priča oko kredita zvuči još bolje kada se smesti u okvir stabilizacije u cenama na celokupnom tržištu nekretnina. Prema stručnjacima, 2016. godina je najbolja godina za kupovinu nekretnine, jer je nakon višegodišnjih oscilacija i pada vrednosti nekretnina, tržište napokon oporavljeno i stabilno. Takođe, sledeće godine se očekuje rast cena kvadrata, pa je najbolje iskoristiti priliku za jeftiniju kupovinu sada, jer se ne zna kada će do ovakvih srećnih okolnosti opet doći.

U priču o pogodnostima kupovine stana treba naglasiti i da već neko vreme kod nas postoji povraćaj/refundacija dela sredstava za kupovinu prve stambene nekretnine. Pri kupovini nekretnine pojavljuju se dva poreza, porez na dodatu vrednost (PDV) i porez na prenos apsolutnih prava. Ako kupujete stan iz starogradnje, moraćete da platite porez na prenos apsolutnih prava koji iznosi 2.5% ukupne vrednosti stana, međutim, ako je to prvi stan koji kupujete Zakon nalaže da se vi kao kupac tog poreza oslobađate.

Sve što treba da znate o stambenim kreditima

Zakon o planiranju i izgradnji i uvođenje elektronske građevinske dozvole, takođe je dobra vest za kupce, jer se ovim novinama sada znatno smanjuje vreme koje protekne od kupovine građevinskog zemljišta do završetka objekta.

Ukoliko vam sve ovo zvuči izvodljivo i smatrate da je pravo vreme da dođete do vlastite nekretnine, pogledajte našu ponudu stanova za prodaju  i nađite svoj novi dom već danas!