Život za vreme vanrednog stanja - pripreme za Uskrs

Saveti

Život za vreme vanrednog stanja - pripreme za Uskrs

Ove godine će Uskrs biti malo drugačiji jer ćemo ga svi provesti bez nekih stvari na koje smo navikli, kao što su odlasci u goste i druženje sa familijom i prijateljima. Ipak, posle svih ovih dana provedenih u nedeljnoj karantinskoj rutini, Uskrs će biti dobrodošla promena. Najveći hrišćanski praznik slavi pobedu života, i zato vam ovde donosimo neke ideje kako da napravite uskršnji dekor za pamćenje, i da se zabavite sa porodicom prilikom priprema.

1. Farbanje jaja

Uskrs nije uskrs bez jaja, a farbanje jaja vam pruža mogućnost da se družite u zajedničkoj porodičnoj aktivnosti. Okupite sve raspoložene ukućane za stolom i pustite mašti na volju uz boje, markere, nalepnice, konfete, šljokice, dekorativne samolepljive “vashi trake”. Deca će sigurno uživati, a odrasli će imati priliku da se prisete dragih uspomena iz detinjstva. Internet je prepun ideja i najrazličitijih mogućih tehnika za farbanje i ukrašavanje jaja, pa smo  izdvojili one koje su nam se učinile zanimljivima:

a) Crtanje flomasterima

Život za vreme vanrednog stanja - pripreme za Uskrs

Ova tehnika je savršena za oslobađanje od stresa, a omogućava vam da budete vrhuski kreativni. Da biste dobili dobar kontrast, koristite bela jaja ili ih izbelite kuvanjem u rastvoru vode i sirćeta.

Potrebno vam je jaje (skuvano i osušeno, drveno ili od nekog drugog materijala) i tehnički flomaster. Možete da koristite stencil podlogu, ili da nacrtate skicu patent olovkom. I onda nacrtajte šta god poželite, detalj ili geometrijske šare, floralne motive (kao na slici) ili apstraktne šare.

Takođe, možete da crtate flomasterima različitih boja ili da crtate po prethodno ofarbanim jajima. Mogućnosti i kombinacije su nepregledne.

Život za vreme vanrednog stanja - pripreme za Uskrs

Deca mogu da vam se pridruže u crtanju. Za njih predlažemo ‘čovečuljke’ jaja. Zadatak može da bude da nacrtaju različite izraze lica - Ili portrete članova porodice.

b) Farbanje prehrambenim bojama

Život za vreme vanrednog stanja - pripreme za Uskrs

Manje je više. Ova tehnika se koristi ako želite da dobijete prava prolećna jaja, nežnih i pastelnih boja. Jaja se prethodno skuvaju, a onda drže delimično potopljena u rastvorenoj boji, na minut ili dva. Prvo ofarbate jedan kraj, pa onda drugi potapanjem u drugu boju. Ako želite, četkicom možete da dodate tufne ili neke druge detalje.

c) Farbanje prirodnim bojama

Život za vreme vanrednog stanja - pripreme za Uskrs

Ova lepa plava boja je dobijena kuvanjem jaja uz crveni kupus. Jaja možete da ofarbate najrazličitijim mogućim namirnicama koje imate u kući: sem tradicionalne lukovine, možete da probate sa kuvanjem ili potapanjem jaja u kafi, vinu, spanaću ili maslačku, cvekli, kurkumi, borovnicama, mlevenoj paprici. Da biste dobili jače boje, potrebno je da jaja duže stoje u boji.

Bonusi:

a) Sve ove slike jaja su nas podsetile na dva stara trika za ukrašavanje jaja. Prvi je kuvanje u najlon čarapi sa listićem (kao plava jaja sa slike) a drugi je crtanje motiva po jajetu belom voštanom bojicom, jer se boja “ne hvata”.

b) Ako imate dom uređen po jednom od vladajućih trendova u uređenju enterijera (boho, modern farmhouse ili industrijski), možete da ga ispratite i preko uskršnjih jaja. Na internetu možete da nađete tutoriale za ukrašavanje jaja u skladu sa ovim trendovima.

2. Ukrašavanje doma

Život za vreme vanrednog stanja - pripreme za Uskrs

Osvežite prostor i unesite proleće u vaš dom uz pomoć veselih cvetnih aranžmana. Prolećno cveće (lale, zumbuli, narcisi, đurđevak) uveliko cveta. Možete da napravite i ikebanu sa grančicama i sa dekoracijom u obliku jaja, pilića, zeka ili bilo kog drugog motiva koji se tradicionalno koristi u vašoj porodici. Tu su još i prolećni venčići za ulazna vrata, koje možete da kupite već gotove ili da ih “sklopite” sami, kao i jednostavna a vrlo efektna dekoracija: baloni. Deca su u pravu što ih obožavaju – baloni unose neku lakoću i radost u svaki prostor. Obični u različitim bojama su već dovoljni, ali možete da nabavite  i balone u uskršnjim oblicima i sa ukršnjim motivima.

3. Svečana trpeza

Život za vreme vanrednog stanja - pripreme za Uskrs

Najvažniji deo Uskrsa je okupljanje porodice oko stola sa tradicionalnim uskršnjim specijalitetima. Dobra ideja je da sto za ovu priliku prati uskršnju temu i bude postavljen drugačije nego obično. Potrebni su vam stolnjak, jednostavan i elegantan ili sa uskršnjim motivima, tanjiri, čaše, papirne salvete sa uskršnjim motivima i centralno postavljen cvetni aranžman ili korpica sa ofarbanim jajima. Ako nemate specijalan set tanjira za svečane prilike, ne brinite. Uz malo maštovitog savijanja salveta ili uz specijalan, za tu priliku napravljen prsten za salvetu, tanjiri će izgledati dovoljno drugačije i svečano.

Ovaj Uskrs je malo drugačiji od prethodnih, ali baš zato svi treba da se potrudimo da ga proslavimo najbolje što znamo i umemo. Nadamo se da ćete uživati u prazniku sa najmilijima!

Život za vreme vanrednog stanja - pripreme za Uskrs

City Expert
Najniža provizija na tržištu za vlasnike stanova
Kupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije