Najisplativije lokacije za nekretnine u Beogradu! Vodič za investicionu kupovinu stana u 2024.

Tržište nekretnina

Najisplativije lokacije za nekretnine u Beogradu! Vodič za investicionu kupovinu stana u 2024.

Oni koji su odlučili da novac pretvore u pouzdanu investiciju, sigurno razmišljaju o kupovini nekretnine koju bi potom izdavali ili pak prodali kada joj vrednost na tržištu poraste. Ovo je svakako dobar plan jer je tržište nekretnina tradicionalno otporno na globalne krize. Drugim rečima, šta god da se desi na geopolitičkom ili ekonomskom planu, povrat investicije je zasiguran.

Poslednjih godina primetna je potražnja za nekretninama u gotovo svim opštinama Beograda. Ovo je dobra vest za one koji planiraju da investiraju, ali je svakako alarm jer će tendencija velike tražnje rasti, a sa njom i cene kvadratnog metra. Ovo znači da trik pitanje nije toliko gde uložiti u nekretninu, već je važnije da to učinite u pravom trenutku.

Za sve koji ulažu, ključno pitanje je - kako da se najmanji ulog isplati u što većoj meri i kratkom roku? Pročitajte naše smernice o investicionoj kupovini nekretnina u Beogradu.

Novogradnja ili renoviranje starogradnje?

Mnogi se okreću novogradnji jer je atraktivnija za potencijalne buduće zakupce i ne zahteva inicijalna adaptiranja.

Iako je kvadrat stana prosečno skuplji u novogradnji u odnosu na starogradnju, većina investicionih kupaca zaljučuje da im je isplativije da kupe stan u novogradnji; jedan deo kupaca zbog povrata PDV na prvi stan, a prvenstveno zbog poskupljenja renoviranja koje bi, kada je reč o starogradnji, bilo neophodno.

Postoje izuzeci kada je starogradnja na određenim lokacijama mnogo privlačnija opcija od novoizgrađenih zgrada. "Najčešći primeri za to su stanovi u gornjem delu Dorćola", kaže Miloš Mitić, izvršni i operativni direktor City Expert kompanije.

"U pojedinim opštinama, kao što je na primer Stari grad, centralni deo Dorćola, pošto se radi o centru, tu je svakako ograničena ponuda i starogradnje i novogradnje. Ukoliko se tu pojavi stan, na primer, od 25 do 45 kvadrata, koji je savršen za investiciju i koji se lako izdaje i osigurava brz povrat investicije, taj stan može da ima cenu koja parira novogradnji, ili čak da bude skuplji", otkriva Mitić.

Šta je onda pravi odgovor za investicione kupce koji su pred dilemom - starogradnja ili novogradnja?

"Odluka zavisi od toga da li su ciljevi dugoročni ili kratkorični. Postoje investicioni kupci koji kupuju namenski stanove u starogradnji koji su pred renoviranje, sa mnogo nižom cenom kvadrata od proseka, baš zbog tog lošeg stanja u kome se nalaze. U pitanju su investicioni kupci brzog povrata: renoviraju stan, učine ga mnogo privlačnijim za tržište, i onda njihova zarada predstavlja razliku između plaćenog i prodajnog kvadrata u tom nekom kratkom periodu", kaže Mitić.

S druge strane, stanovi u izgradnji su odlična prilika da nekretninu kupite po nižoj ceni za kvadratni metar. Ono što se najbrže proda u svakom projektu novogradnje upravo su male kvadrature, do 30-40 m², koje vlasnicima služe najčešče kao investicija. Pogledajte našu trenutnu ponudu novogradnji u svim opštinama Beograda i kontaktirajte agente za detaljne informacije o dostupnim stanovima za prodaju.

Najpopularnije lokacije za stanovanje u Beogradu

Najtraženije opštine kao što su Stari grad, Vračar, Beograd na vodi i Novi Beograd neće gubiti na vrednosti i time su najpouzdanija investicija u nekretnine na tržištu Beograda, bilo da planirate da izdajete kupljeni stan ili ga prodate u nekom trenutku.

Ova informacija vam je sigurno već bila dobro poznata, dok je manje očigledno proceniti koja će nova i periferna naselja biti na ceni uskoro. Već je u ekspanziji novogradnja u Mirijevu, kao i svim delovima opštine Zvezdara, čak i onim dalje od centra.

Kada je reč o novim naseljima, u njih vredi ulagati jer su tek u fazi razvoja, te će im vrednost neminovno rasti. U ovom trenutku najviše se isplati kupovati nekretnine na trasi metroa, od Mirijeva do Makiša. Takođe, pametan izbor može pasti na Surčin, zbog pripreme izložbe EXPO 27 i otvaranja deonice auto-puta „Miloš Veliki“.

Lokacija, lokacija, lokacija

"Ako pričamo o većini investicionih kupaca koji gledaju povrat kroz rentu, odnosno kroz dugoročno i kratkoročno izdavanje, lokacija je definitivno najbitnija, jer ona određuje cenu. Pored toga, ključni faktori su, naravno, kvalitet zgrade i stana, ali je suštinski na prvom mesto lokacija, jer ona određuje maksimalnu vrednost stana.”

On dodaje da, bez obzira na to kakva je zgrada na jednoj opštini van centra grada i koje sve druge dodatne vrednosti ima, ne može nikada dostići cenu kvadrata koja je i prosek centralnih opština.

Mikrolokacija - novo pravilo?

Osim lokacije i kvaliteta zgrade, dodatni sadržaj i mikrolokacija su sledeće stavke koje određuju atraktivnost investicije. Upravo zbog ovog faktora, sve se češće pojavljuju savremeni kondominijumi koji sadrže brojne sadržaje u okviru kompleksa.

Ono što izdvaja bilo koju gradsku lokaciju kao atraktivnu jeste laka dostupnost ključnih sadržaja. Kada se radi o investiciji, nekretnina koju ćete najlakše izdati ili prodati u budućnosti idealno treba da bude u blizini škola, fakulteta, domova zdravlja, trgovina i drugih važnih objekata. Dobra povezanost sa centrom grada, veliki broj linija gradskog prevoza uvek su poželjni kada birate nekretninu za investiciju. Uzevši sve u obzir, jasno je zašto su centralne opštine (Stari grad, Savski venac, Vračar, uža Palilula…) tradicionalno najskuplje lokacije. Novi Beograd je odmah za njima po popularnosti, posebno za ljude iz biznis sfere jer se ovde nalaze najveći poslovni centri.

Da li ste spremni za investiciju?

Ako vam investiranje u nekretnine zvuči privlačno, upustite se u ovaj poduhvat potkrepljeni svim znanjima. Naši agenti će vam potpuno besplatno pomoći da pronađete najbolju ponudu stana za novac koji planirate da izdvojite i pružiti kompletnu pravnu podršku.

Ukoliko ovaj plan nameravate da realizujete uz pomoć stambenog kredita, konsultujte Kreditnog Savetnika za najpovoljniju ponudu kredita koja u ovom trenutku postoji na tržištu.

Ana Dajević
Ana Dajević
Copywriter
Nisu svi koji lutaju izgubljeni.
Najniža provizija na tržištu za vlasnike stanova
Kupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije