Rekordne cene “stana na dan” u Novom Sadu naglo padaju posle EXIT-a! Da li je vreme za dugoročno izdavanje nekretnine?

Tržište nekretnina

Da li je vreme za dugoročno izdavanje nekretnine?

Najveći muzički festival u regionu EXIT je završen, a Novi Sad je tradicionalno ugostio brojne domaće i strane turiste. Ova atrakcija je očekivano izazvala izuzetnu potražnju za smeštajnim jedinicama tokom prethodne nedelje i poskupljenja cena stanova koji se izdaju “na dan”. Dok posetioci polako napuštaju Novi Sad, postavlja se pitanje: da li je u ovom trenutku isplativije dati stan u dugoročni zakup ili “na dan”?

Koliko je koštao smeštaj tokom trajanja EXIT-a?

Cene nekretnine koje se iznajmljuju na dan bile su osetno skuplje prošle nedelje, te je za jednu grupu ljudi od 4 osobe, koji su odlučili da posete Novi Sad tokom svih pet dana trajanja festivala bilo potrebno i do 1.000 evra. Za dve osobe je uoči vikenda cena po noćenju iznosila oko 200 evra. Ovaj rast cena uslovljen je ogromnom potražnjom i ograničenom ponudom u Novom Sadu, a oglašene cene su većinski bile usmerene na inostrane posetioce preko internacionalnih platformi.

“Svakako ovo ne znači da su sve nekretnine održavale previsoke cene tokom festivala, već da je tražnja bila intenzivna, zbog čega su se povoljnije i atraktivnije opcije izdale ranije, po skoro uobičajenim cenama za Novi Sad, a u ponudi ostali pretežno ekstremni primeri koji se izdaju u poslednji čas”, navode iz City Expert agencije.

Češći su primeri da su cene smeštaja iznosile oko 500-600 € za ceo period festivala, što je u svakom slučaju nekoliko puta više nego uobičajeno.

Najskuplja oglašena nekretnina u Novom Sadu tokom EXIT-a: 3.200 €!

Novi Sad je ponudio i kuće, koje više odgovaraju potrebama grupnih putovanja, sa tri i više spavaćih soba, ali smo takvu opciju pronašli po ceni od 3.200 evra za 5 dana.

Razlog za ovo je retkost većih struktura smeštajnih jedinica za izdavanje na dan. U ponudi kratkoročnog rentiranja dominiraju garsonjere i manji stanovi za jednu do dve osobe. Zbog ovoga je bilo izazovno pronaći smeštaj za grupe, a ne iznajmljivati više nekretnina, što je veći trošak. Smeštajni kapaciteti u Novom Sadu su za vreme trajanja EXIT festivala tradicionalno bili popunjeni, naročito u delu Petrovaradina i užeg centra.  

Šta se stanodavcima više isplati nakon EXIT-a: dugoročno ili izdavanje na dan?

Zakupodavci su se mahom orijentisali na kraktoročno izdavanje u ovom periodu, jer, kako navode, za tih pet dana zarade novca koliko za jedan ceo mesec. Da je rentiranje stana “na dan” u ovom periodu godine profitabilno, govori podatak da mnogi imaju redovne goste koji odsedaju u istom smeštaju godinama.

Ipak, izdavanje “na dan” nije ni približno ovako unosno tokom cele godine.

Nekoliko dana nakon popularne manifestacije cene rente stanova u Novom Sadu vidno padaju i vraćaju se na standardni opseg: oko 20-40 evra po noćenju. Tokom letnje sezone očekivano je zatišje i ne postoji veliki priliv turista, koji su mahom ciljna grupa za zakup stana “na dan”.

Prema informacijama naših agenata, tokom leta u Novom Sadu povećan je rizik da nekretnina ostane neizdata veći deo meseca i time ugrožava prihode vlasnika.

Stoga, mnogi zakupodavci se odmah po završetku EXIT-a orijentišu na dugoročno izdavanje svojih nekretnina. Ovo ne čudi jer izdavanje “na dan” donosi sa sobom veće troškove i obaveze za vlasnike stanova, kao što su: porez, održavanje prostora na svakih nekoliko dana, ulaganje u nekretninu i povećavanje njene atraktivnosti u ponudi, kao i mnogo češće reklamiranje na platformama.

Ukoliko vam je potrebno da izdate stan na duži vremenski period i obezbedite pouzdanog zakupca u kratkom roku, City Expert je pravi izbor za vas. Zahvaljujući profesionalnoj web prezentaciji i sajtu sa milionskim pregledima mesečno, svaka druga nekretnina u Novom Sadu, Nišu i Beogradu izda se preko naše agencije.

U proseku, oglašena nekretnina na City Expert sajtu, koja ima realan odnos cene i kvaliteta, izda se za manje od jednog dana! Štoga, ne propustite da budete deo uspešne priče i izdajte stan u najkraćem roku. Popunite formular ispod i mi ćemo vas kontaktirati.

Ana Dajević
Ana Dajević
Copywriter
Nisu svi koji lutaju izgubljeni.
Najniža provizija na tržištu za vlasnike stanova
Izdajem stan u Beogradu