5 saveta za izbor prave nijanse zidova u vašem stanu

Uređenje stana / Saveti

5 saveta za izbor prave nijanse zidova u vašem stanu

Ljudi različito reaguju na određene boje i to je dokazana tvrdnja. Jedno od najčešćih pitanja koje postavljate sebi kada se uselite u novi stan ili kuću je – koju boju zidova odabrati! S obzirom da su zidovi najveće površine u svim prostorijama, veoma je važno voditi računa o uticaju boja na nas i celokupan životni prostor. Boje nas nadahnjuju, ispunjavaju energijom ili smiruju, prožimaju pozitivnim vibracijama ili uznemiruju; stoga je odabir optimalnih boja za određene prostorije od ključne važnosti ako se prilikom rada, igre, odmora ili drugih aktivnosti želimo dobro osećati.

CRVENA

Crvena je boja akcije i poverenja, koja oslikava intenzivna osećanja i temperament. Ona poručuje da ste spremni za izazove i istraživanje doživljaja izvan zone komfora. U pitanju je takozvana “teritorijalna” boja – ona štiti površine koje označava. Imajte na umu i da crvena otvara apetit, ubrzava disanje i rad srca. Dizajneri savetuju da, ukoliko se odlučite za crvenu, obojite samo jedan od zidova, a ne celu prostoriju.

Crvena je boja akcije i poverenja

Veliki slikar dvadesetog veka, Pablo Pikaso je rekao: “Kad god mi nestane plave, koristim crvenu”, čime joj je pridao izuzetnu važnost u svom stvaralaštvu.

BELA

Belu povezujemo sa svetlošću, dobrotom, nevinošću i čistotom. Smatra se bojom savršenstva. Sa belom bojom nećete pogrešiti, budući da bela osvežava i pojačava efekat ostalih boja u prostoru. Površinski male prostorije izazivaju optičku iluziju o većem prostoru zahvaljujući upravo beloj boji.

Belu povezujemo sa svetlošću, dobrotom, nevinošću i čistotom

PLAVA

Sloboda, okean i nebo dolaze u vaš životni prostor sa plavim zidovima. Ova boja opuštajuće i smirujuće snage je jedna od najčešće korišćenih boja u uređenju prostora, budući da nadahnjuje odanošću i sigurnošću vaše prostorije. Modre nijanse podstiču aktivnost uma, koncentraciju i stvaraju potrebu za kreativnim izražavanjem. Plavu prostoriju slobodno možete napuniti detaljima, jer njena mirnoća odlično podnosi gužvu detalja, čime unosite dinamiku i “otopljavate” prostoriju u pravoj meri!

Sloboda, okean i nebo dolaze u vaš životni prostor sa plavim zidovima.

ZELENA

Zelena boja nas asocira na prirodu, zdravlje, balans i odmor. Nastaje mešanjem žute i plave, i s obzirom na dominantnu boju može biti letnja zelena ili osvežavajuća i tamnija. U pitanju je boja koja dokazano odmara oči i opušta organizam.

U prevelikim količinama zelena može izazvati hiperaktivnost i neodlučnost, pa vam savetujemo da uvek unesete pastelne nijanse kroz detalje, kao i neutralni spektar svetlih sivih i braon tonova kroz druge veće površine.

Zelena boja nas asocira na prirodu, zdravlje, balans i odmor.

BEŽ

Bež zidovi odaju utisak svedenosti i elegancije. Odličan je izbor za minimalističko uređenje životnog prostora i savršeno se slaže uz moderne detalje. Ključ optimalno iskorišćenih nijansi bež, krem i boje slonovače leži u kombinovanju različitih tekstura i dezena.

Bež zidovi odaju utisak svedenosti i elegancije.