Kako da maksimalno iskoristite prostor u malom stanu

Uređenje stana / Saveti

Kako da maksimalno iskoristite prostor u malom stanu

Vrlo često ćete čuti da su mali stanovi nešto što se preraste u jednom trenutku. Kako porodica postaje brojnija, tako mnogi krenu u potragu za većim stanom. Međutim, i mali stanovi imaju svoje prednosti. Lakši su za održavanje i uz malo truda mogu da budu veoma komforno mesto za život. Pogledajte kako da maksimalno iskoristite prostor u vašem malom stanu.

Dnevna soba 

Vaš prvi korak bi trebalo da bude detaljno čišćenje prostora. Poklonite sve što vam više ne treba, zamenite sve što je dotrajalo i otarasite se starog glomaznog nameštaja. Ako živite u iznajmljenom stanu, možete se sa vlasnikom dogovoriti da stari nameštaj zamenite novim, ili da jednostavno sklonite ono što vam ne treba.

U dnevnoj sobi izaberite multifunkcionalan nameštaj koji može da posluži i za odlaganje stvari. Stočići za kafu sa dodatnim prostorom za odlaganje su idealno rešenje! Nameštaj pomerite ka centru sobe. Iako nam deluje logično da sav nameštaj gurnemo do zida, ovakav raspored može vizuelno smanjiti prostor.

Radni prostor 

Za one koji žive u garsonjerama i spavaća soba je pravi luksuz, dok je radna soba uglavnom modifikovani trpezarijski sto. Da biste uredili vaš radni prostor možete da izaberete jednostavni radni sto koji ne zauzima mnogo mesta. Odvojite radni deo policom za knjige. Na taj način ste zonski odvojili sobu na dnevni i radni deo. Umesto jednog velikog tepiha, izaberite dva ili više manja, različitih boja i oblika, kako biste dodatno naglasili funkcionalnu razdvojenost ovih delova.

Spavaća soba 

Ukoliko nemate ugradne plakare, izbegnite da ceo jedan zid „zatvorite“ ormanima. Torbe i odeću koju često nosite možete okačiti na zid ili napraviti žičani čiviluk gde će vam sve stvari biti na dohvat ruke. Sve što okačite na zid, učiniće prostor većim i čistijim. Vaš krevet takođe može biti odlično mesto za odlaganje zimske odeće i prekrivača. Ramovi za krevet sa fiokama su odličan izbor, ali i kutije za odlaganje koje ćete gurnuti ispod kreveta mogu da budu dobro rešenje. 

Dečja soba 

Ako imate nekoliko školaraca, znate koliko je važno da svako ima mir i tišinu za učenje. Njihove radne sobe treba da budu čiste i uredne da bi ih motivisale na učenje, ali i dovoljno tople i ušuškane za odmor i san. Da biste što bolje iskoristili prostor izaberite višenamenske stolove sa krevetom na sprat. Ovaj maštoviti komad je veoma popularan među najmlađima jer nudi puno mogućnosti za rad, odmor i kreativnu zabavu. 

Kuhinja 

U kuhinji sigurno već imate viseće elemente. Ukoliko ste tek kupili stan i spremate se da renovirate kuhinju, razmislite o elementima koji idu sve do plafona. Na taj način ćete imati gde da držite sve male aparate koje i ne koristite baš često i da odložite svečani escajg za 16 osoba koji upotrebljavate jednom godišnje. Na svim vratancima možete postaviti kukice za vešanje ili mrežice za odlaganje gde možete odložiti poklopce. Napravite zidni panel sa čvrstim kukama za kačenje tiganja i šerpi. Ne samo da ćete uštedeti prostor, nego ćete i vi delovati kao ozbiljni profesionalni kuvar. 

Kupatilo 

Zidni ormarići nisu samo rezervisani za ogledala i prostor iznad umivaonika. Možete ih postaviti u celom kupatilu i tu odložiti peškire, kozmetiku i sve što inače držite svuda po kupatilu. Jedino na šta bi trebalo da obratite pažnju jeste izbor materijala, jer mora biti otporan na vlagu. Na ormariće možete staviti saksije sa cvećem, a ako nemate prozore u kupatilu izaberite jednostavnu dekoraciju koja oplemenjuje prostor. 

Iskoristite zidove, plafone i sve neupotrebljive ćoškove. Na zidove okačite police, biljke i čiviluke. Dodajte više svetla tako što ćete okačiti ukrasne lampe, lustere i svetiljke. Ćoškove iskoristite za odlaganje kofera, i drugih kabastih predmeta koje ne koristite baš često. Ako ništa od ovih trikova ne pomogne, možda je vreme da se posvetite gledanju kuća za prodaju u Beogradu ili da se preselite u veći stan. Pogledajte našu celokupnu ponudu stanova za izdavanje i pronađite vaš novi (veći) dom.