Kreativne ideje za uređenje malog stana

Uređenje stana / Saveti

Kreativne ideje za uređenje malog stana

Mali prostori su zapravo veoma laki za održavanje, jednostavni i praktični - ukoliko umete da napravite dobar raspored i maksimalno iskoristite svaki kvadrat. Pronađite multifunkcionalan nameštaj, okrečite zidove, sakrijte nepotrebne detalje i uživajte! Evo saveta koji će učiniti život u malom stanu ili garsonjeri, mnogo udobnijim!

  • Krečenje zidova. Prvi korak ka vizuelnom proširenju stana upravo su zidovi. Ne zaboravite da svetliji prostori izgledaju veće i da deluju gostoprimljivije. Potražite neke hladnije boje koje će učiniti da sobe izgledaju prostrano. Za najbolje efekte, upotrebite nijanse bele, svetlo zelene i plave boje.
  • Vrata i prozori. Ukoliko ste u mogućnosti, sklonite sva vrata i time dodatno otvorite prostor. Videćete koliko stan deluje veće, a i svetlije. Prozore nemojte prekrivati teškim zavesama, kako biste zadržali osećaj dubine u malim prostorijama.
  • Multifunkcionalan nameštaj. Najbolja rešenja se kriju u višenamenskim stolovima i dekorativnim kutijama za što diskretnije skrivanje nereda. Dobre ideje su takođe fotelje i kauči izdignutih nogara, koji ostavljaju utisak većeg prostora i time su pogodniji za male stanove. Nemojte se vezivati za nameštaj, otarasite se svakog komada koji zatvara sobu i zapamtite da su i u ovom slučaju svetlije boje vrlo poželjne.

Kreativne ideje za uređenje malog stana

  • Rasveta. Pustite što više svetlosti u stan kako bi se otvorio prostor. Izbegavajte velike lampe koje će zauzimati mnogo mesta, već ih ugradite u zidove. Time dobijate i prostor i svetlo. Razmišljajte o neutralnim bojama i detaljima koji će dati karakter Vašem kutku. Ukoliko nemate mnogo prirodnog svetla, uvek možete dodati još osvetljenja i ogledala, koji čine našu sledeću stavku.
  • Ogledala. U malim stanovima, ogledala se podrazumevaju. Možete ih staviti na vrata, na plakare, u hodnicima, iznad kauča, zapravo bilo gde. Idealno rešenje je da ih postavite preko puta prozora i time napravite odličan efekat. Vizuelno će drastično učiniti sobe većim i svetlijim. Ogledala reflektuju i prirodno i veštačko svetlo, tako da su idealan saveznik u davanju dubine prostora.
  • Ugradne police. Noćni stočići zauzimaju dosta mesta, te bi bilo bolje da ostavite samo jedan pored kreveta. Zato se odlučite za police za zid! Razmislite i o policama za knjige od poda do plafona – ovo će vizuelno proširiti veličinu sobe, jer police stvaraju utisak da su zidovi još udaljeniji. Dodatan trik – nemojte baš svaku policu ispuniti, neke ostavite polu-prazne za dodatnu dinamiku u uređenju.

Kreativne ideje za uređenje malog stana

Ako smo Vas podstakli da razmišljate o ovim idejama za male stanove, pogledajte našu ponudu na LINK i odaberite sebi kutak koji ćete dodatno oplemeniti na svoj način.