7 znakova da je vašem domu potrebno renoviranje

Uređenje stana

7 znakova da je vašem domu potrebno renoviranje

Postoje neki očigledni znaci koji ukazuju na to da je vašem životnom prostoru potrebna promena. Ti neki znaci mogu značiti potpunu ili delimičnu promenu stambenog prostora. Dajemo vam nekoliko osnovnih saveta koji će vam pomoći da dođete do odgovora na pitanje da li je vašoj kući potrebno renoviranje, bilo ono potpuno ili pak parcijalno.

1. Kada je izgrađen vaš dom?

Kada govorimo o starosti nekog stambenog objekta, ne mislimo samo na estetski deo već i na starost ugrađenih instalacija i samu izdržljivost građevinskog materijala. Pored toga, vremenom se menjaju propisi i standardi za kvalitet gradnje i upotrebu materijala. Na primer, ako je vaš dom sagrađen pre više od 20 godina, ti standardi su se sa sigurnošću promenili u poređenju sa današnjim. Zato, obratite pažnju na stanje u kojem se nalazi vaš dom.

2. Da li vam je teško da zagrejete prostorije?

Računi za grejanje su vam sve viši, a prostorije su i dalje hladne? Sigurno je da imate problema sa lošom izolacijom. Najbolji način za rešavanje ovog problema jeste da zamenite prozore, stolariju i podove, kao i da popravite fasadu. Takođe, ukoliko ste često primorani da popravljate kvarove u kući, vašem domu je definitivno potrebna detaljnija obnova.

3. U kakvom su stanju kuhinja i kupatilo?

Ove dve prostorije u vašem domu će vam nepogrešivo reći da li je vreme za promene. Ako kuhinja i kupatilo svojim izgledom ukazuju na prethodni vek, znači da niste ništa menjali dugi niz godina. Razmislite o promenama koje će obogatiti prostor i učiniti ga prijatnijim i funkcionalnijim.

4. Da li su podovi i zidovi u dobrom stanju?

Dobro obratite pažnju da li se kojim slučajem uništio ili podigao parket, ima li pukotina i slomljenih pločica i da li su zidove zahvatile buđ i memla. Sve su to znaci da je vreme za novu izolaciju.

5. Čujete komšije iz susednog stana/kuće?

Ako čujete galamu i korake iz komšijskog doma kao da gotovo žive sa vama, vašoj kući je potrebna obnova koja bi poboljšala prostornu akustiku kuće. Ova stavka ide zajedno sa jednom od prethodnih tačaka, jer menjanje prozora, stolarije i podova omogućava kući poboljšanje kako zvučne, tako i toplotne izolovanosti.

6. Da li su se promenile okolnosti u vašem domu?

Tokom života prolazimo kroz razne faze, a sa njima se i naše potrebe menjaju. Stan kupljen za samca/samicu sigurno mu više neće pogodovati kada otpočne zajednički život sa svojim partnerom/partnerkom. Takođe, stan koji je jedan par delio nije više ono što je potrebno toj istoj porodici kada dođu deca.

7. Da li imate dovoljno prostora za sve svoje stvari?

Ukoliko vam ponestaje prostora za bitne kućne elemente, budite sigurni da je vreme da proširite svoj prostor. Možda će vam dve manje sobe više pogodovati nego jedna velika, a to možete postići pregradnim zidovima. Postoji pregršt opcija kojima možete transformisati vaš prostor, samo je potrebno uneti malo mašte, kreativnosti i praktičnosti.

Miljana Veselinović
Miljana Veselinović
PR menadžer
Uhvati dan, živi trenutak
Prodaja stanova Beograd