Vlaga u stanu i buđ u stanu – kako se trajno rešiti ovog problema?

Uređenje stana

Vlaga u stanu i buđ u stanu – kako se trajno rešiti ovog problema?

Vlaga i buđ su česti problemi u stambenim prostorima, bilo da živite u novoj ili staroj zgradi. Prepoznatljivi su po specifičnom memljivom mirisu, a prisutne su vidljive mrlje na zidovima, plafonima i drugim površinama. Ne samo da ovaj problem estetski narušava izgled vašeg prostora, već može predstavljati i ozbiljan rizik po zdravlje ukućana. Srećom, postoje koraci koje možete preduzeti kako biste se trajno rešili ovog problema i stvorili zdraviji životni prostor za sebe i svoju porodicu.

Uzroci vlage i buđi

Pre svega, važno je razumeti uzroke vlage i buđi u stanu kako biste mogli da identifikujete i rešite prvobitan problem. Buđ može biti “akutno” stanje usled iznenadnog curenja vode u zidu, ali tada će problem nastati naglo i uzrok se lako može detektovati od strane stručnog servisa. S druge strane, postoje određeni uslovi u stambenim prostorima koji pogoduju razvoju buđi dugoročno. Neki od najčešćih su neadekvatna ventilacija, slaba građevinska struktura zida, kao i nedostatak sunčeve svetlosti. Leti, kada je spoljnji vazduh topao i vlažan, u kontaktu sa hladnim površinama zida, stvara se voda koja se zadržava u zidovima. Zimi pak, kao posledica velike razlike između spoljašnje i unutrašnje temperature zida, dolazi do kondenzacije vlage u vazduhu.

Kako buđ utiče na zdravlje?

Inhalacija buđi, posebno ako je konstantna, može izazvati respiratorne probleme poput kašlja, otežanog disanja, iritacije očiju i kože. Kod posebno osetljivih i dece može doći do razvoja astme i bronhitisa. Slično dejstvo buđ ima i na životinje koje žive u zatvorenom i kontaminiranom prostoru.

Vrste buđi: koja je najopasnija?

Nijedna vrsta buđi koja se stvara u stambenom prostoru nije bezopasna za ukućane. Jedna od najozloglašenijih je takozvana crna plesan koja proizvodi toksine povezane sa trajnim zdravstvenim problemima, kao što su urušavanje imunog sistema i mentalna oštećenja. Buđ zelenkaste, plave ili žute često možete videti u podrumima i na tavanima. Ona se takođe povezuje sa brojnim neželjenim mentalnim stanjima, lošim pamćenjem i povišenom anksioznošću. Aspergilus je plesan koju ste sigurno videli na bajatom hlebu. Može da bude zelene, bele ili sive boje i najčešći je tip buđi u zatvorenim prostorijama jer njene kolonije uspevaju veoma lako, odnosno nisu potrebni katastrofalno vlažni i zapušteni uslovi za njeno stvaranje.

Kako se rešiti vlage i buđi u stanu?

Iako higijena ne utiče na stvaranje buđi u prostoru, niti se može ukloniti klasičnim sredstvima za čišćenje, svakako zahvaćeno područje na kome vidite plesan treba odmah očistiti specijalnim animikrobnim sredstvom. Za efikasno delovanje ovih proizvoda, neophodno je strogo se pridržavati uputstva. Zavisno od preparata, može biti potrebno nanošenje iz nekoliko puta u predviđenim vremenskim intervalima.

Provera i popravka cevi

Ukoliko postoje izvori curenja vode u stanu, kao što su kapanje s krova ili oštećene cevi, rezultat će biti mokar zid i karakteristične mrlje, vidljive samo na zahvaćenim delovima. Kako ne bi došlo do veće štete i troškova, potrebna je hitna intervencija vodoinstalatera.

Ventilacija i sušenje vazduha

Ventilacija i sušenje vazduha

Ako je prostor podložan stvaranju vlage, jedan od najvažnijih koraka je obezbeđivanje efikasne ventilacije u stanu. Preporuka je ugraditi ventilaciju koja koncentriše vlagu i izduvava je napolje, dok će upotreba apsorbera vlage održavati vlažnost na optimalnom nivou. Takođe, od ključne je važnosti redovno provetravati prostorije. Zimi, kada postoji velika temperaturna razlika unutra i spolja, potrebno je periodično napraviti promaju otvarajući sve prozora i vrata na nekoliko minuta.

Ulaganje u kvalitetnu izolaciju

Ako je problem “sistemski”, odnosno tiče se celog prostora stana zbog loše građevinske konstrukcije, problem se rešava ulaganjem u kvalitetnu hidroizolaciju zidova i plafona koja će sprečiti prodiranje vlage u prostorije. Važno je osigurati da nema oštećenja i pukotina na zidu kroz koje bi se vazduh i vlaga nekontrolisano kretali. Na tržištu postoji mnogo materijala i premaza za hidroizolaciju temelja, podruma, terasa, kuhinja, kupatila, krovova i drugih problematičnih mesta, te za svaki objekat postoji adekvatan tretman.

U pitanju je naporan i ozbiljan problem koji treba da ima prioritet u rešavanju, pre svega zbog štetnog uticaja na zdravlje ljudi i životinja. Kao što smo opisali, razvijanje buđi javlja se usled specifičnih klimatskih uslova, ali i zbog kvaliteta izgradnje samog objekta.  Zahvaljujući kretanju i razmeni vazduha, plesni se prenose do površina gde im pogoduje rast. Na osnovu svega rečenog, najbolje je pozabaviti se kontrolom stepena vlage, temperature i kretanja vazduha u stambenom prostoru. Neke mere zahtevaju ozbiljna ulaganja u kvalitetnu ventilaciju, izolaciju i stolariju, a neke su jednostavne poput čestog provetravanja i izbegavanja sušenja veša unutra.

Nadamo se da su vam uvidi i saveti iz ovog teksta bili korisni, te da ćete rešiti postojeći problem brzo i efikasno. Saznajte druge načine kako možete održavati zdravo okruženje u svom domu iz našeg nedavnog teksta na ovu temu. City Expert agencija za nekretnine je vaš vodič u svetu nekretnina, zato se trudimo da pružimo sve relevantne informacije i znanja u vezi sa vašim domom. Za proverene pravne savete iskusnih agenata i advokata, aktuelne vesti o tržištu nekretnina i teme iz oblasti uređenja stana, pratite naš blog.

Ana Dajević
Ana Dajević
Copywriter
Nisu svi koji lutaju izgubljeni.
Zaupite stan u Beogradu bez plaćanja provizije
Najniža provizija na tržištu za vlasnike stanova