City Expert alternativni vodič za Novu godinu

Novo iz City Experta / Zanimljivosti

City Expert alternativni vodič za Novu godinu

Znamo da niste svi ljubitelji velikih gužvi, glasne muzike i velike euforije. Mnogi radije prave kućne žurke, organizuju male proslave i prave večeru sa prijateljima. Iskreno, mi se pronalazimo i u jednoj i u drugoj grupi, ali kako se kućne žurke organizuju u vašim domovima, posebno nam je drago da vam predstavimo City Expert alternativni vodič za Novu godinu. Budite kreativni i napravite proslavu koju će svi pamtiti. 

1. Tematska žurka 

Maskenbali su jedno, a tematske žurke su nešto sasvim drugo. Uplovite u neki drugi svet na samo jedno veče. Izaberite originalnu temu, odgovarajuću dekoraciju i napravite proslavu za pamćenje. Tematska žurka ne samo da diktira modu, već i muziku, hranu i piće. Možda Novu godinu želite da dočekate negde na Kubi, ali niste u prilici da otputujete tamo sa vaših dvadesetak prijatelja, a možda želite da napravite omaž vašem omiljenom naučno-fantastičnom filmu. Koju god temu da izaberete potrudite se da uskladite svaki segment. Ako je u pitanju tropska žurka, onda neka i odeća i kokteli budu u cvetnim, voćnim i letnjim bojama. Za žurku sa temom prohibicije smeštene u 1920-te nabavite originalne kostime (tate, mame i bake će ovde biti od velike pomoći) i zaigrajte čarlston. 

Izaberite omiljenu epohu – pin up iz 1950-ih, suknje sa dubokim strukom i fedora šešire. Ili možda hipi modu i klasični rok iz 1970-ih. Za ljubitelje nešto jačeg zvuka tu su fenomenalne 80-te, kožne jakne, pank rok i velike količine laka za kosu! Ali, tematsku žurku ne morate da vezujete za vreme, to može da bude i žurka inspirisana putovanjima ili filmovima. Ovakve žurke garantuju dobar provod, jer malo uloženog truda zaista doprinosi odličnoj atmosferi. 

2. Kolektivno spremanje ruske salate 

Ne može Nova godina da bude Nova godina ukoliko se na trpezi ne nađe omiljeni specijalitet svih porodica – ruska salata! Pozovite prijatelje na najoriginalniju žurku koju ćete ikada napraviti. Organizujte se za veliko spremanje ruske salate. Izaberite jedan od tradicionalnih recepata, sa šunkom ili pilećim belim mesom, rasporedite se po kuhinji, izvršite podelu dužnosti i seckanje može da počne! Kada napravite salatu odložite je u frižider i započnite vašu žurku. Samo se setite da kupite dovoljno hleba, jer nakon ponoći kada budete poželeli nešto da prezalogajite teško da ćete moći da nađete pekaru koja radi. Isto važi i za sutra dan. Ništa neće biti slađe od dobro ohlađene ruske salate 1. januara nakon dobre kućne žurke. 

3. Vremenska kapsula 

Vremenska kapsula je ime za kutiju uspomena koja se ostavlja sa ciljem da se nakon 5, 10 ili 100 godina otvori. Najveća vremenska kapsula na svetu se zove „Kolevka civilizacije“ i napravljena je 1940. godine u Atlanti, u Americi. Tadašnji predsednik univerziteta Olegtorp u Atlanti je pokrenuo projekat čuvanja predmeta koji su obeležili našu civilizaciju i celu jednu sobu napunio predmetima od istorijskog i kulturnog značaja. Doneto je rešenje da se kapsula otvori tek za 6177 godina, tačnije 28. maja 8113. godine! U kapsuli su sačuvani primerci Biblije i Kurana, posebne skripte za učenje engleskog jezika (ukoliko tada bude zaboravljen), ali i serija neobičnih predmeta kao što su lutke, filmovi, figura Paje Patka, odeća i nakit iz tog doba. 

Od tada je zaživeo običaj da se ostavljaju vremenske kapsule koje će biti otvarane za desetak godina. Možda se pitate zašto? Čuvaju se i otvaraju se sa ciljem da podstaknu razgovore o uspomenama i da nas nauče nešto novo o nama samima iz prošlosti! Nova godina je idealan trenutak da okupite svoje najbliže prijatelje i da sačuvate od zaborava sve vaše najdraže uspomene. Ali to nije jedini cilj ostavljanja vremenske kapsule! Njen zadatak je da vas ponovo okupi za nekoliko godina! Sadržaj vremenske kapsule može biti bilo šta, ali najčešće su to fotografije, predmeti, pisma i ostale sitnice sentimentalne vrednosti. Primer sadržaja jedne vremenske kapsule koja je zakopana 1993. godine je kaseta sa popularnim albumom Majkla Džeksona, fotografije za mature i figurica dinosaurusa koja se delila na premijeri filma „Park iz doba Jure“. Vi ovde možete ubaciti fotografije sa venčanja, predmete od značaja, pisma, školjku sa vaše omiljene plaže gde ste letovali sa društvom, kaznu za parking koja je stigla u najluđem trenutku, bilo šta što je vam je obeležilo godinu. Nakon što napravite „kapsulu“ dogovorite se gde ćete je čuvati i kada ćete je ponovo otvorili. Zamislite samo da ćete u trenutku otvaranja svi imati 10, 15 ili 20 godina više, da ćete se ponovo okupiti i da ćete još jednu Novu godinu slaviti zajedno uz prepričavanje uspomena koje su vam obeležile život. 

4. Veče specijaliteta 

Kada uzmete u obzir prosečnu cenu ulaznica za doček, taxi prevoza (koji će sigurno kasniti) i cenu pića (ako nije uključeno), shvatiće te vrlo brzo da vam se doček u kućnoj varijanti mnogo više isplati. Ali kada već slavite, možete iskoristiti deo budžeta (mali deo) da napravite originalnu žurku posvećenu vašim omiljenim specijalitetom. Da li će to biti veče koktela gde ćete praviti samo najbolja pića po originalnim receptima, ili ćete kupiti najfinije vrste sira i upariti ih sa odgovarajućim vinom – izbor je na vama. Znamo da smo retko u mogućnosti da sebi priuštimo nešto ekskluzivno i originalno, pa je doček Nove godine idealna prilika da sebi ugodimo i da uživamo u lepoj hrani i piću sa našim najbližim prijateljima. 

5. Društvene igre i izazovi 

Tu su neizbežne asocijacije, poznate i kao „papirići“ koje uvek donose dobru zabavu, adrenalin i mnogo smeha. Ali, postoji još mnogo različitih igara koje možete da igrate u društvu, uz kokice i kuvano vino. Nova godina je prilika da izađete van okvira uobičajenog, pa se te večeri potrudite da  smislite nešto originalno. Igrajte TwisterPictionary, pogađajte misterioznu ličnost ili se odlučite za gledanje omiljenih filmova na sasvim originalan način, tj. uz originalan izazov. Ne zna se kako je nastala ova tradicija, ali gledanje filmova uz izazov (challenge) je odličan način da se zabavite. Na primer, svaki put kada glavni junak naruči piće i vi morate da nazdravite (probajte da pijete White Russian koktel uz film Veliki Lebovski). Ovu igru možete prilagoditi svakom filmu! Ako gledate filmove sa superherojima, nazdravite svaki put kada nešto eksplodira, ako gledate Ratove zvezda nazdravite svaki put kada neko izvadi svetlosni mač (lightsaber). Izaberite zabavne i uzbudljive filmove i naravno, konzumirajte piće odgovorno. 

Doček Nove godine u Beogradu je jedinstvena prilika da iskusite pravu prazničnu euforiju i da učestvujete u vanserijskom provodu. Sve što ste ikada čuli da se dešava u prestonici noćnog života u novogodišnjoj noći postaje još intenzivnije. Doček Nove godine ne počinje pre 22h, ne završava se pre 5h ujutru i ne prolazi bez gužve u saobraćaju. Ipak, sve to doprinosi nekoj posebnoj magiji. Za sve one koji ipak žele da se sklone iz gužve tu je naš alternativni vodič. Ne zaboravite da u ponoć zamislite želju! Ukoliko želite novi stan ili novu porodičnu kuću ne čekajte Deda Mraza! Znate kome treba da se obratite – mi smo tu da vam ispunimo novogodišnju želju!