Da li izdavanje stanova u Beogradu može da bude unosan posao?

Novo iz City Experta

Da li izdavanje stanova moze da bude unosan posao

Mnogi vlasnici stanova smatraju da je izdavanje stanova unosan posao od kojeg mogu dobro da zarade. Takođe, često se pominje i upoređuje oročena štednja u banci i investiranje u kupovinu nekretnine. Šta se više isplati, kako napraviti unosan posao od izdavanja i kako izračunati da li se izdavanje stana isplati saznajte u našem blogu.

Kada se izdavanje stanova isplati?

Izdavanje stanova u Beogradu može da bude veoma unosan posao u zavisnosti od toga gde se stan nalazi i koliko je dobro opremljen.
Neki od glavnih faktora koji utiču na visinu mesečnog zakupa su:

  • Lokacija

Ako se vaš stan nalazi u centru grada ili na aktraktivnim lokacijama kao što su Vračar i Novi Beograd, onda automatski imate velike šanse da ga izdate po dobroj ceni. Mesečni zakup manjeg stana na Novom Beogradu iznosi oko 400€, dok ekskluzivni stanovi u blizini Hrama Svetog Save dostižu cenu i do 600€ mesečno. Penthausi i veliki stanovi su po pravilu duplo skuplji.

Stanove možete izdavati mladim parovima, zaposlenim ljudima i porodicama. Ovi tipovi stanara uglavnom traže dobru lokaciju, blizinu gradskih atrakcija, ali i blizinu škola, vrtića i domova zdravlja. Takođe, veliku ulogu imaju i supermarketi, pijace, banke i pošte. Što se stan nalazi na boljoj lokaciji, biće atraktivniji većem broju potencijalnih zakupaca i samim tim imati konkurentniju cenu.

  • Opremljenost

Zaboravite na ono da je novac od izdavanja stanova u Beogradu pasivan prihod koji samo mesečno dopunjuje budžet. Ukoliko vaš stan nije renoviran i opremljen, nećete moći da ga izdate po dobroj ceni.

Kao primer uzimamo dva stana, oba na Vračaru, od 50m2. Jedan je poptuno opremljen, ima veš mašinu, mašinu za sudove, frižider, šporet, mikrotalasnu pećnicu, usisivač, sokovnik i druge male kućne aparate. Sva tehnika je novija, srednje klase i u veoma dobrom stanju. Ovakav stan se mesečno izdaje za 450€.

Drugi stan, koji se isto kao i prvi nalazi u starogradnji, iste površine, samo bez nove i očuvane tehnike, sa puno starih stvari, ukrasa, posuđa, ormana punih nepotrebnih predmeta, na istoj lokaciji, može da se izda za svega 250€. Zakupci jednostavno ne žele zastarele mašine za veš, minijaturne frižidere i ormane prepune posteljina i starih knjiga. Oni žele čist i opremljen prostor kako bi mogli da dom urede po svoj ukusu i da u njemu dobiju maksimalnu funkcionalnost za svoj novac.

Luksuzni stanovi Beograd

Termin “lux stan” je nešto što korisnike najviše nervira, jer pod tim vlasnici i agencije najčešće podrazumevaju okrečen i pristojan stan, što se, složićete se, ne smatra luksuzom, već osnovnim stavkama. Zato mi nikada ne koristimo taj termin osim kada je u pitanju pravi luksuz.

Ukoliko imate mogućnosti da stan opremite najsavremenijom tehnologijom i da enterijer vašeg stana isprojektujete sa stručnim licem, onda znatno možete podići cenu zakupa. Luksuzni stanovi imaju đakuzi, najsavremenije kućne aparate, velike televizore, parking mesta, garaže i skladan i uređen enterijer.

Da bi stan stvarno bio luksuzan potrebno je da bude i velike kvadrature, pa će takve stanove najviše tražiti ljudi zaposleni u ambasadama koji su zainteresovani za dugoročni zakup, zatim oni koji su poslom došli u Beograd i planiraju da ostanu neko vreme i mladi parovi sa karijerama u usponu koji zajedno traže stan. Takvi stanovi se izdaju i za preko 600€, pa čak i za 1000€.

Da li izdavanje stanova može da bude unosan posao ili samo dodatni prihod?

Da bi izdavanje stanova smatrali unosnim poslom bitno je da preračunate da li bi vam se kupovina tog stana isplatila za desetak ili dvadesetak godina.

Ukolko kupovinu stana finansirate putem stambenog kredita, a planirate da ga izdajete, onda računajte da cena mesečnog zakupa mora da bude jednaka, ako ne i veća iznosu mesečne rate za kredit.

Ako je u pitanju kupovina starog stana, morate da uračunate i troškove renoviranja, dok o troškovima opremanja svakako treba uvek da mislite. Računica je jednostavna, ako stan lepo opremite, ako renovirate instalacije i ako uvek imate stanare, kupovina će vam se uvek isplatiti. Da bi izdavanje stanova za vas zaista bilo unosan posao, potrebno je da u startu uložite u opremanje, da odredite realnu cenu zakupa kako biste uvek imali stanare i da stan redovno održavate. U tom slučaju možete računati na zadovoljne stanare i solidan mesečni prihod.