Kako tržište reaguje na onlajn model poslovanja?

Novo iz City Experta

Milan Todorović

Razgovarali smo sa Milanom Todorovićem, izvršnim direktorom City Expert-a, o promenama na tržištu, digitalizaciji poslovanja i o tome kako onlajn agenti uspešno vode ceo proces prodaje i izdavanja nekretnina.

1. U 2018. godini City Expert je postala prva onlajn agencija za nekretnine u Srbiji. Šta je to donelo? 

City Expert je od osnivanja imao zadatak da digitalizuje tržište posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti. Prva stvar koja je urađena je izrada najboljih prezentacija u ovom delu Evrope. Prezentacije nekretnina olakšavaju zakupcima i kupcima pronalaženje nekretnine koja im odgovara i time štede vreme i njima i vlasniku.

Ono što je u tom procesu falilo jeste da olakšamo zakazivanje gledanja i otvorimo komunikaciju između uključenih strana. U određenom delu procesa poput zakazivanja gledanja nekretnine ili fizičkom gledanju nekretnine, smatrali smo da je agent samo prepreka. Umesto da komunikacija bude direktna između dve strane, komunikacija i usaglašavanje vremena su se odvijali preko trećeg lica što je dovelo do otežavanja tog dela procesa. City Expert je predstavio rešenje koje prevazilazi taj problem i koje olakšava proces zakupa i prodaje nekretnina. 

2. Kako sada funkcioniše zakupljivanje ili kupovina preko City Expert-a? 

Napravili smo mehanizam preko kojeg (za)kupac zakazuje gledanje direktno sa vlasnikom preko interneta i to uz samo par klikova. Pored toga, agenti više ne idu na teren da pokazuju stan jer zakupac ili kupac jasno mogu sami da vide kako nekretnina izgleda. Na samom gledanju oni će samo potvrditi ono što su videli u detaljnoj prezentaciji na sajtu City Expert-a.

Pored toga agenti su sada mnogo dostupniji jer su uvek pri telefonu i računaru, pa mogu da izađu u susret klijentu u svakom trenutku, što prilikom rada na terenu nije bilo moguće.

Dakle, agent vrši monitoring sistema i prati proces od početka do kraja sa uključivanjem u tačkama kada je zapravo potrebna pomoć jednoj i drugoj strani. Agent u saradnji sa našim pravnim timom donosi iskustvo iz oblasti nekretnina i učestvuje u finalizaciji transakcije u cilju da se zakup ili prodaja nekretnine uspešno realizuju. 

3. Šta je to zapravo donelo kao benefit za obe uključene strane? 

Prelazak na onlajn model rada je doprineo da komunikacija između (za)kupca i vlasnika bude mnogo brža i jednostavnija. Sada nema prenošenja informacija između dve uključene strane, ne postoji mogućnost gubljenja informacija, nema neprijatnosti i barijere u komunikaciji prilikom gledanja jer je tu agent. Pored toga, agent je zapravo mnogo dostupniji i spremniji da odgovori na sva pitanja, da dâ savete i pripremi svu dokumentaciju. Prelazak na onlajn model daje svima veći nivo komfora i opuštenosti u celom procesu.

Naravno, neizostavno je reći da zahvaljujući onlajn modelu poslovanja City Expert može da ponudi svoju uslugu besplatno za zakupce i kupce, dok je vlasnicima usluga jeftinija 25% od tržišne cene. 

4. Kakve su reakcije zakupaca i kupaca sa jedne strane i vlasnika sa druge strane na pomenuti model rada? 

Iskreno, iznenađujuće. Mislili smo da će prelaz na onlajn model rada prouzrokovati ogroman pad svih metrika, ali zapravo možemo da se pohvalimo da imamo rast od 15% u broju završenih transakcija u poređenju sa poslovanjem pre onlajn modela rada. Naravno, uvek ima onih korisnika kojima tehnologija ne leži najbolje, zato su tu naši agenti korisničke podrške koji će pomoći da se ceo proces izvede do kraja. 

Zanimljiva je i statistika koju imamo da je 52% predloženih termina od strane (za)kupaca dogovoreno kroz City Expert platformu. Ostatak, od 48% predloženih termina, (za)kupac i vlasnik dogovaraju telefonskim putem. Možemo da se pohvalimo da je procenat predloženih termina uz pomoć City Expert platforme u poslednjem periodu u porastu. Imamo tim stručnjaka koji je specijalizovan za optimizaciju procesa i praćenje i analizu ponašanja korisnika na svakom koraku na našoj platformi. Njihov zadatak i cilj je da definišu proces koji će doprineti još jednostavnijem koriščenju platforme kako bi efikasnije došli do svog cilja. 

5. Da li bi nešto poručili svojim korisnicima? 

Mi smo dostpuniji od svih drugih agencija i portala zato što imamo detaljnu prezentaciju svake nekretnine i zato što imamo korisnički centar koji je na raspolaganju tokom celog dana. Ovaj model poslovanja nam je omogućio da imamo konkurentnije cene na tržištu. Digitalizacija nam je omogućila da zadržimo isti kvalitet usluge, ako ne i bolji, i da ponudimo korisnicima najpovoljnije cene.
Iza City Expert-a stoje stručnjaci koji prate ceo proces i brinu o bezbednosti usluge. Naši agenti proveravaju pravni status svake nekretnine pre postavljanja na sajt. Ovo je nešto oko čega ne pravimo kompromis i za svaku nekretninu objavljenu na našem sajtu garantujemo istinitost informacija. 

Pratite City Expert i očekujte još svašta nešto novo iz naše kuhinje.