TOP 5 činjenica o prodaji nekretnina

Novo iz City Experta

TOP 5 činjenica o prodaji nekretnina

U 2019. godini nas očekuje još veća ekspanzija novogradnje, dobri uslovi za kupovinu stanova putem stambenih kredita i visoka cena kvadrata u strogom centru grada. Ako kupujete ili prodajete stan ove godine, morati znati ovih pet činjenica o prodaji nekretnina, koje će vam mnogo olakšati ceo proces.

#1 Stambeni krediti su veoma povoljni

U 2018. godini banke su nudile veoma povoljne stambene kredite. Pored niskih kamatnih stopa, banke su počele da ukidaju obračunavanje troškova obrade kredita i samim tim stambene kredite učinile još privlačnijim. Mnoge banke više ne zahtevaju NKOSK osiguranje, pa kupci samim tim već u startu imaju manje troškove. Ako prodajete stan budite apsolutno otvoreni i za kreditne kupce, jer je sada proces dobijanja stambenog kredita znatno jednostavniji.

U 2019. godine nas očekuje slična situacija, gde je vrednost Euribora i dalje negativna, što povlači i niže kamatne stope koje se u zavisnosti od vrste stambenog kredita kreću od 3.19% do 4.5%, a ponekad i više. Veće kamatne stope uglavnom važe ako birate fiksnu kamatnu stopu i kao uzimate kredit u dinarima. Kredit za fiksnu kamatnu stopu možete uzeti uglavnom na 15 i 20 godina, dok je za stambene kredite sa varijabilnom kamatnom stopom moguć period otplate i do 30 godina.

Postoje različita mišljenja o tome da li je bolje kupiti nekretninu preko stambenog kredita ili iznajmljivati nekretninu i pritom štedeti novac, ali u Srbiji je i dalje ova računica u korist kupovine nekretnine putem kredita banke. Iznos mesečne rate za stambeni kredit će vam verovatno biti manji od visine mesečnog zakupa, a živećete u svom stanu.

#2 Kupujte samo proverenu novogradnju

Kada uđete u novu zgradu, sa modernim prilazom, sređenim parkingom i novim liftovima prirodno je da poželite da živite baš tu, a ne u nekoj staroj zgradi. U Beogradu i Novom Sadu vlada ekspanzija novogradnje. Ali, čak i sa tako velikim brojem novih stanova na prodaju i dalje ima više kupaca nego što ima stanova. Jednostavno, ljudi žele da žive u novim stanovima koji su projektovani u skladu sa novim trendovima i potrebama modernog čoveka.

Sada volimo velike dnevne sobe, isključivo ugradne plakare, nipošto zastakljene terase i volimo neutralne tonove koji nam dozvoljavaju da u stanu postignemo udobnost i sklad. Za mnoge je kupovina novogradnje najbolji izbor, bez obzira na visoke cene kvadrata.

Ne možemo da sporimo da je predivan osećaj kupiti nov stan u novoj zgradi, ali moramo da vas upozorimo da birate isključivo kvalitetnu novogradnju. Veliki broj investitora ima i po nekoliko gradilišta u zemlji u isto vreme i veoma kratke rokove za izgradnju objekata, što dovodi do određenih propusta u kvalitetu izgradnje. Raspitajte se o investitorima, pričajte sa stručnim licima koja se razumeju u građevinu i kupite isključivo stan u zgradi za čiju gradnju su se koristili kvalitetni materijali.

#3 Starogradnja kao dobar izbor

Stari stanovi su jednako popularni kao novogradnja, ali više među kupcima kojima se zapravo i ne žuri sa kupovinom stana i koji su voljni da čekaju nekoliko meseci do useljenja. Kada kupujete stari stan morate uzeti u obzir da prosečno renoviranje stana košta od 5000 do 10000 eura za stanove do 70m2. U zavisnosti od toga šte ćete sve renoviranti, cena može biti veća ili manja, ali najvažnije je da renovirate vodovodne i elektro instalacije, kompletno kupatilo i da sredite ili zamenite parket i pločice. Sve drugo možete raditi i nakon što se uselite, a nameštaj možete kupovati i u hodu.

Zašto je starogradnja dobar izbor? Najviše zbog toga što ćete moći da za optimalnu cenu dobijete stan na odličnoj lokaciji i da ga sredite baš po vašem ukusu i vašim željama. Imaćete slobodu da sami birate kvalitetne materijale, cevi, parket i pločice koji će vam trajati godinama i decenijama. Za razliku od novogradnje gde ne možete baš da znate kakvi su materijali korišćeni, u starim stanovima ste vi investitor i vi možete da izaberete ono što vam najviše odgovara.

To što ste se odlučili da kupite stari stan ne znači da će vam cena stana sa renoviranjem biti znatno manja. Međutim, osim ako ne kupujete salonski stan u samom centru grada, ipak bi trebalo dosta da uštedite.

#4 Cena stana nikada nije fiksna

Ovo će vam retko ko reći, ali zaista je nepisano pravilo da se oko cene uvek može pregovarati. Svaka agencija koja posreduje samo za jednu stranu će uvek želeti da izađe u susret svom nalogodavcu kojem i naplaćuje posredničku proviziju, ali zapravo bez izlaženja u susret kupcima i nema uspešne prodaje!

Zato mi u startu vlasnicima stanova nudimo najnižu proviziju na tržištu i u startu naglašavamo da je u redu da krenemo sa nešto većom početnom cenom nekretnine, ali da moramo da budemo otvoreni za to da cena mora u nekom trenutku da se približi tržišnoj. Da ne bi došlo do sukoba interesa, mi organizujemo direktno upoznavanje pri samom gledanju nekretnine, gde kupac može slobodno da da svoju ponudu i da pita sve što ga interesuje u vezi sa nekretninom. Mi smo tu da omogućimo obema stranama da zadovoljno zaključe ugovor o prodaji i da ceo proces završe na što efikasniji način.

#5 Prodaja nekretnina ne mora da bude stresan proces

Svi će vam reći da je prodaja nekretnina veoma stresan proces i da je veoma teško proći kroz ceo proces sa pozitivnim iskustvom. Ali, šta je zapravo ono što može da vas stresira u celom procesu:

  • Veliki broj gledanja - sa nama nema ovoga. Gledanje zakazuju samo već zainteresovani kupci koji su nekretninu već pogledati onlajn i znaju tačno kako izgleda i da li sebe mogu da zamisle u njoj.
  • Veliki iznos provizije - mi nudimo najnižu proviziju ne zato što nemamo puno troškova, već zato što smo iskoristili tehnologiju da ubrzamo i poboljšamo neke procese i tako uštedimo vreme i novac nama samima, samim tim i vama, i da tako možemo da ponudimo konkurentnu cenu usluge.
  • Nedostatak pomoći oko administrativnih procesa - kako je administracija potpuna nepoznanica svakom prosečnom građaninu koji prvi put prodaje ili kupuje nekretninu, mi smo udružili naše agente za nekretnine i naš pravni tim koji proveravaju vašu dokumentaciju, sastavljaju predugovore i ugovore i pomažu vam da na što jednostavniji način prodate ili kupite stan, kuću ili poslovni prostor.

Bilo da prodajete vaš prvi stan jer tražite veći, kupujete prvi stan putem stambenog kredita ili tražite idealnu priliku da kupite stan u novogradnji, iskoristite naše resurse i omogućite sebi da na siguran i pouzdan način dođete do onoga što želite. Mi smo tu da vam pomognemo da kupite vaš stan iz snova i da vam prodaja nekretnina u Beogradu i Novom Sadu bude jedno dobro iskustvo.