Trend rasta cene nekretnina u Beogradu. Osnovano ili ne?

Novo iz City Experta

trend rasta cena nekretnina u Beogradu

U poslednjih par godina, a naročito 2018. godine primećen je znatan rast cena nekretnina u Beogradu. Ekspanzija novogradnje, velika potražnja za stanovima i povoljni krediti kod banaka su glavni razlog za trend rasta cene nekretnina u Beogradu. Da li je taj porast opravdan ili ne?

Zašto cene stanova u Beogradu rastu?

Kao i svake godine, sve je veći broj onih koji kupuju stan u Beogradu. U ostalim delovima zemlje tržište nekretnina miruje, jer je beogradski region i dalje najpopularnije mesto za život. Na to najviše utiče i mogućnost napredovanja u karijeri, bolje prilike za posao i usavršavanje, kao i veći kvalitet života. Velika potražnja za stanovima utiče na porast cena nekretnina. Samo u Beogradu prosečna cena kvadrata novogradnje je u drugoj polovini 2017. godine porasla za 3.7% u odnosu na prvu polovinu prethodne godine. Jedan od velikih faktora za visoku cenu stanova je i rast cene građevinskog zemljišta, kao i cene građenja, ali tu su i povoljni krediti. Stambeni krediti indeksirani u evrima su trenutno jako povoljni, jer su referentne kamatne stope, tj. euribor veoma niske, pa se banke trude da ponude što povoljnije kredite da bi sebi obezbedile sredstva. To takođe utiče na veću potražnju nekretnina u Beogradu.

Kupovina novogradnje u Beogradu

Bez obzira na visoke cene kvadrata, novoizgrađeni stanovi vrlo lako i brzo nađu svog kupca. Najpopularniji kompleksi kao što su Central Garden i A blok nude mnogo više od krova nad glavom. U okviru tih kompleksa se nalaze i prodavnice, lokali, zelene površine, igrališta, ali i video nadzor, obezbeđenje i garaže. To je ono što današnji kupci najčešće traže – vrhunski kvalitet, dodatnu vrednost, komfor i sigurnost. Visoka cena novogradnje utiče i na formiranje cene starogradnje, pa se često dešava da vlasnici starih stanova misle da njihova cena treba da prati cenu novogradnje. U City Expert-u vlasnici imaju mogućnost da sami promene cenu nekretnine, pa ćete često zaista videti nerealno visoke cene stanova.

Oglašene cene zaista jesu visoke, ali cene po kojima se stanovi prodaju zapravo i nisu veće od prosečnih cena. Kada vlasnik postavi visoku početnu cenu stana, kupci su slobodniji da se međusobno nadmeću ponudama. Vlasnik će uvek tu biti na dobitku, ali kupci će moći direktno da pregovaraju i da ponude iznos koji im odgovara. Novi Beograd, Vračar i Stari grad su najpopularnije lokacije i tu su vlasnici u prednosti jer su mnogi kupci spremni da plate veću cenu. Kada kupci žele stan na određenoj lokaciji, u određenom trenutku, spremni su da ponude i veću sumu samo da što pre kupe željenu nekretninu. Veliki broj zainteresovanih kupaca i veliki broj ponuda doprinose utisku da se mora brzo reagovati inače će prilika biti propuštena. Tako se nekretnine prodaju za cenu veću od tržišne. Kada je reč o manje popularnim delovima grada, vrlo je moguće doći do realne cene na tržištu uz malo strpljenja i veštine pregovaranja.

Kako pregovarati oko cene nekretnine?

Naš utisak je da su cene za određene nekretnine već previsoke, ali kasnije se tokom pregovora postigne zadovoljavajuća cena i za vlasnike i za kupce. Zahvaljujući našoj bazi podataka, mi smo u mogućnosti da vlasnicima damo procenu vrednosti nekretnine i da ih savetujemo kako najbolje da formiraju cenu stana. Kada vlasnici prate naše savete najčešće brzo dođe do realizacije kupoprodaje, tako da je i njima u interesu da u startu formiraju cenu za koju se nekretnina može prodati. To skraćuje procese pregovora i na taj način se nekretnina može prodati veoma brzo.

Kada je reč o transparentnosti City Expert nastavlja svoju misiju, a to je menjanje tržišta nekretnina iz korena. Trenutno radimo na pitanju transparentnosti cena i nadamo se da ćemo do kraja godine već napraviti pomak po ovom pitanju.