Oktobar u Beogradu

Dešavanja u Beogradu

Oktobar u Beogradu

Oktobar je zlatan, šaren, bogat, dinamičan, svež i zabavan. Oktobar znači da je došla prava jesen i da je vreme za izlaske, pozorište, maskenbal, sajam knjiga i novu studentsku godinu. Sada je takođe pravo vreme da pronađete novi stan i da uživate u toplini svog doma. Pogledajte šta vas očekuje ovog meseca u Beogradu. 

Sajam knjiga

Ove godine održava se 63. po redu Sajam knjiga od 21. do 28. oktobra u halama Beogradskog sajma. Preko hiljadu izdavača predstaviće svoje novitete, klasike i najpopularnije naslove. I ove godine se očekuje preko hiljadu izlagača, a počasni gost ovogodišnjeg sajma biće Maroko. Posetioci će moći da uživaju u promocijama, druženju sa omiljenim piscima i da prisustvuju prezentacijama i predavanjima vezanim za književnost, društvena pitanja i kulturu različitih zemalja. Cena pojedinačne ulaznice je 250 dinara.  

Belgrade Saxperience

Od 2. do 6. oktobra održava se peti međunarodni festival saksofona – Belgrade Saxperience. Pored toga što na ovom festivalu nastupaju najveće svetske i domaće zvezde, ovaj festival je jedinstven i po svojoj formi programa. Veliki koncerti će se održavati u Kolarcu, atrijumu Narodnog muzeja, Kombank dvorani i većim koncertnim halama. Na platoima i trgovima u centru grada će svakoga dana u 14h nastupati Banda saksofonista, omladinski orkestar saksofona iz Srbije. Uveče u 22h će se u Radisson Collection, Old Mill Belgrade hotelu održavati „džem sesije“ (jam sessions) gde će gosti imati prilike da uživaju u neformalnom karakteru koncerta i druženju sa muzičarima. Ono što je najlepše u vezi sa ovim festivalom jeste što će se nakon programa u Beogradu festival nastaviti i u drugim gradovima u Srbiji. 

Belgrade Jazz Festival

Sa čistog saksofona prelazimo na sveobuhvatni džez gde nas tokom 34. beogradskog džez festivala očekuje avangardni program koji zaista pomera granice. Ove godine Beogradski džez festival pod sloganom „Bez granica / No Limits“ imaće prilike da publici predstavi neke od najvećih džez zvezda iz celoga sveta. Granice se prelaze i geografski tako da ove godine nastupaju muzičari iz Južne Koreje, Kube, Italije, Kanade, Australije i Izraela. Čuveni RTS Big Bend ove godine slavi jubilej – svoj 70. rođendan. Koncerti se održavaju u Domu Omladine i u Kombank dvorani.  

Festivali, muzika i zdravlje

U Domu Kulture Studentski grad očekuje nas Balkanima – Festival animiranog filma. Festival traje od 2. do 6. oktobra. Na festivalu će biti prikazan kanski favorit, film „III“ poljske autorke Marte Pajek, nekoliko impresivnih domaćih ostvarenja i najpopularniji animirani filmovi sa evropskih festivala. 

Ako vam je potrebno malo razvedravanje u prvim jesenjim danima posetite osmi po redu Stand Up Fest i uživajte u prvoklasnoj komediji najpopularnijih komičara iz regiona i sveta. Od 8. do 14. oktobra, pod sloganom „Kaži osam… ako smeš!“ StandUp fest će se održati na tri lokacije u Beogradu - u Kombank dvorani, UK „Vuk Karadžić“ i Ben Akiba klubu. 

Bemus – beogradske muzičke svečanosti ove godine slave 50. rođendan. Na nekoliko lokacija u gradu nastupiće virtuozi iz celog sveta i u toku 10 dana trajanja festivala učiniti Beograd svetskim centrom muzike. 

Oktobar za decu

Ovaj mesec počinje sa međunarodnom manifestacijom Radost Evrope koja će biti održana pod sloganom „Nek blista planeta“. U programu učestvuju deca iz 18 zemalja iz Evrope uzrasta od 7 do 14 godina. Za otvaranje je planiran karneval od Trga republike do Pobednika na Kalemegdanu. 

Nekoliko dana kasnije održaće se 14. filmski festival Kids fest u Kombank Dvorani. Cilj festivala jeste edukacija i animacija dece predškolskog i školskog uzrasta kroz filmove edukativnog i zabavnog karaktera. 

Bilo da tražite smeštaj za vreme Sajma knjiga ili želite da provedete lep vikend u Beogradu sa prijateljima, na našem sajtu ćete naći veliku ponudu stanova za kratkoročno izdavanje. Ako ste u potrazi za novim domom, sa nama možete kupiti ili zakupiti stan.