Septembar u Beogradu

Dešavanja u Beogradu

Septembar u Beogradu

Vreme je za školu, zimnicu, jakne i kišobrane – vreme je za zlatni septembar u Beogradu! Iako leto još uvek nije gotovo, sa dolaskom 1. septembra polako ostavljamo sunce, more i plaže i spremamo se za novi početak školske godine i nove radne pobede. Saznajte više o predstojećim događajima u glavnom gradu.

Festivali 

Od 30. avgusta do 2. septembra biće održan Fish Fest na platou kod Kule Nebojša. Na festivalu će se takmičiti najbolji kuvari iz regiona, a programske celine će biti razdvojene po danima, pa nas tako u četvrtak očekuju Dani sarajevske kuhinje, a sledećih dana slede: Dan mediteranskih specijaliteta (petak), Takmičenje mladih kuvara (subota) i profesionalno takmičenje u kuvanju riblje čorbe u nedelju. Program počinje svakog dana u 10h, a završava se uveče uz koncerte domaćih rok bendova. 

U Domu Omladine će se od 13. do 16. septembra održati Festival nezavisnog američkog filma – IndieBelgrade 2018. Na festivalu će se prikazivati alternativna ostvarenja filmova nezavisne produkcije koja će publici približiti društveno angažovane teme. Specijalni gost je američki reditelj Aleksander Pejn, poznati oskarovac čiji filmovi maestralno ostvaruju veliki upeh, a ne spadaju u kategoriju komercijalnih holivudskih blokbastera.

Oktobarski salon 

Oktobarski salon će i ove godine tradicionalno obeležiti početak jeseni i kraj leta. Sa temom „Čudo kakofonije“ na ovom salonu će široj publici biti predstavljen koncept kakofonične strukture umetnosti koja prevazilazi razlike i kategorije. Domaći umetnici starijih i mlađih generacija će prestaviti svoje radove koji se bave temama istorije, ličnog shvatanja sebe, umetnika u svetu, problemima vizuelne umetnosti i koji se poigravaju različitim konceptima i strukturama umetničkih dela. Svoje radove će izložiti i čuveni umetnici iz inostranstva Joko Ono, Takaši Murakami, Anselm Kifer, Tom Saks, Sidni Šerman, Lari Bel, Helen Marten i mnogi drugi. Salon će biti održan od 15. septembra do 28. oktobra na nekoliko lokacija u Beogradu.

Muzika 

Leto je rezervisano za festivale pod otvorenim nebom, ali se zato s početkom jeseni polako pripremamo za koncertnu i klupsku sezonu. 7. septembra u Štark Areni nastupa Brajan Feri, nekadašnji frontmen benda Roxy Music i harizmatična legenda britanske rok scene. 

U četvrtak 13. septembra će na Kalemegdanu nastupiti čuveni muzičar Femi Kuti zajedno sa filharmonijom iz Makedonije. Koncert je besplatan, a imajući u vidu da je ovaj nigerijski muzičar virtuoz na saksofonu i trubi i da je neverovatan pevač, možemo očekivati pravi spektakl.

Tokom leta otkrili smo veoma interesantan koncept tajnih koncerata u Beogradu – Sofar Sounds. Naime, u pitanju su koncerti na tajnim lokacijama za koje morate da se prijavite email-om. Zatim, nekom vrstom lutrije možete biti izabrani da baš vi i još jedan vaš prijatelj dođete na koncert. Tada ćete dobiti informacije o lokaciji, a nećete znati ko nastupa sve do samog početka koncerta. Ovakav koncept promocije alternativnih koncertnih prostora i novog načina uživanja u muzici je veoma popularan u drugim evropskim gradovima. Naročito je uzbudljivo što koncertima prethode iščekivanje i neizvesnost. Potencijalne lokacije mogu biti knjižare, krovovi zgrada, čak i kancelarijski prostor. 

U nedelju 23. septembra u 20h u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine nas očekuje svečano otvaranje festivala ArtLink. Ovo je festival mladih talanata koji svake godine okuplja mlade umetnike, prvenstveno muzičare, sa željom da publici približi autentični umetnički sadržaj.

Pozorište 

Od 13. do 22. septembra u Beogradu će se održati 52. po redu Bitef pozorišni festival. Ove godine tema je „Svet bez ljudi“ koja referiše na svet bez „pravih“ ljudi, bez moralnih vrednosti i vrlina koje su ljudima potrebne. Predstave će publici približiti velike probleme današnjice koji dolaze iz samih sistemskih grešaka modernog doba, nedostatka empatije i altruizma među ljudima. U Beograd će stići pozorišne trupe iz Francuske, Nemačke, Hrvatske, Srbije, Estonije, Švajcarske, Izraela, Belgije i Rusije. 

Za decu 

U petak 28. septembra od 17h do 22h u Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima u Srbiji, ali i 250 gradova u Evropi, biće održana Noć istraživača – veče nauke i istraživanja kulturnog nasleđa posvećeno deci. Ulaz na događaj je besplatan, a pored Beograda i Novog Sada, festival će se održati još i u Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Požarevcu, Petnici, Inđiji, Zrenjaninu, Šapcu i Subotici. Deca će imati priliku da upoznaju naučnike i istraživače, da sa njima uče kroz zabavu i igru i da prisustvuju i asistiraju u velikom broju eksperimenata. Noć istraživača će biti održana na popularnim gradskim lokacijama kao što su Savsko šetalište, Letnja scena na Kalemegdanu, nekoliko muzeja i galerija, kao i strani instituti. 

Sa prestankom sezone godišnjih odmora i mi se polako ponovo aktiviramo i spremni smo da istražujemo, učimo, slušamo i saznajemo. Đaci kreću u školu, studenti uveliko traže stanove za izdavanje u Beogradu, a mi nastavljamo da radimo na tome da vam pružimo aktuelni sadržaj i naravno, najbolju ponudu stanova za izdavanje kao i nekretnina na prodaju.