Zašto je Kragujevac zaslužio najmoderniji i najluksuzniji kompleks?

Dešavanja u Kragujevcu

Zašto je Kragujevac zaslužio najmoderniji i najluksuzniji kompleks?

Trebalo je vremena da Kragujevac postane prva srpska prestonica i grad koji je po mnogo čemu bio prvi. Trebalo je vremena i da dobije prvi zatvoreni kompleks sa spa i wellness centrom u gradu.

Kako je Kragujevac postao prestonica?

Nakon nekoliko vekova borbi srpskog naroda za slobodu i nezavisnost od Otomanskog carstva, a posle velikih pobeda u Drugom srpskom ustanku, knez Miloš Obrenović je predložio u manastiru Vraćevšnica,  6. maja 1818. godine da Kragujevac postane prestonica, što je od nahijskih knezova prihvaćeno. Tim činom počela je obnova državnosti Srbije, a Kragujevac je postao centar privrednog, kulturnog i političkog života u Kneževini Srbije.

Kragujevac je u to vreme bio mala varoš, "turska kasaba", ali čim je proglašen prestonicom, počinje brzi razvoj grada. Na levoj i desnoj strani reke Lepenice počela je da se stvara nova varoš, koja je bila veoma blizu staroj.

Kulturno-istorijska celina “Milošev venac”

Knez Miloš je naredio da se za potrebe dvora podigne nekoliko zgrada, odakle će knez dugo godina upravljati i koje će činiti centar srpske prestonice. "Milošev venac" predstavlja kulturno-istorijski kompleks u kojem su izgrađene najznačajnije građevine Kragujevca.

Zašto je Kragujevac zaslužio najmoderniji i najluksuzniji kompleks?

Tri konaka sa pomoćnim zgradama i Pridvornom crkvom na desnoj strani Lepenice, činila su dvor kneza Miloša. Knežev konak izgrađen je od 1817. do 1821. godine i bio je dom kneza Miloša, odakle je upravljao, a Ljubičin konak posebno se isticao svojom lepotom, i u njemu se nalazila pratnja knjeginje Ljubice. Momački ili Amidžin konak, nazvan po upravniku dvora Simi Milosavljeviću Paštrmcu, služio je prvobitno za smeštaj momaka koji su činili kneževu ličnu pratnju.

Ipak, prva građevina koja je podignuta bila je Pridvorna crkva, na desnoj strani Lepenice, koja je postala prva mitropolitanska, katedralna i dvorska crkva u oslobođenoj Srbiji. U porti crkve proglašen je i Prvi srpski Ustav.

Evropski izgled grada

Grad je zbog otvaranja mnogobrojnih zanatskih radnji i trgovina, kao i prodoru evropskog načina odevanja i zamenom stare za novu, savremenu izgradnju, poprimao je sve više evropski izgled. Narodna kancelarija, Opštenarodni sud srbski, Sovjet serbski, Državni savet, Glavno kaznatečejstvo, Narodna skupština, samo su neke od institucija koje su bile smeštene u novoj prestonici Srbije.

Savremen grad sa modernom arhitekturom

Kragujevac se gradio i nakon što je izgubio status prestonice, pa je tako zgrada stare skupštine podignuta 1859. godine. Tu je pročitana odluka Berlinskog kongresa da Srbija postaje nezavisna država. Konak kneza Mihaila izgrađen 1860. godine. Danas se tu nalazi uprava Narodnog muzeja i muzejska biblioteka. Kragujevac je bio mesto gde je zasijala prva sijalica 1884. godine.

Zašto je Kragujevac zaslužio najmoderniji i najluksuzniji kompleks?

Prva gimnazija u Srbiji, osnovana 1833. godine, svoju zgradu dobila je 1887. godine, što predstavlja jednu od najmonumentalnijih školskih zgrada podignutih u 19. veku u Srbiji. Zgrada Teatra izgrađena je 1928. godine, za potrebe prvog osnovanog pozorišta u Srbiji, a zgrada gradske tržnice sledeće godine, kao najlepša pijačna hala u Srbiji i jedna od prvih pokrivenih u tadašnjoj Evropi. Kragujevac je tih godina postao savremen grad sa razvijenom infrastrukturom i modernom arhitekturom.

Prvi zatvoreni kompleks sa spa centrom, bazenom i teretanom

Mnogo godina je bilo potrebno da Kragujevac dobije prvi zatvoreni kompleks sa spa centrom, bazenom i teretanom - Tesla Palace. Kompleks je zamišljen tako da se u njemu nalazi sve ono što vam je potrebno za savremen život. U okviru Tesla Palace biće 16 lokala u kojima će biti maloprodajni objekti, pekara, apoteka, drogeria, igraonica za decu, salon lepote i frizerski salon. Sve što vam je potrebno, biće na dohvat ruke i nekoliko minuta hoda i to u centru intelektualnog i kulturnog centra grada. Kompleks čini 290 stanova svih struktura, od malih stanova od 27 m² do ogromnih penthausa i dupleksa od 230 m².

Zašto je Kragujevac zaslužio najmoderniji i najluksuzniji kompleks?

U okviru kompleksa biće podzemna garaža na dva nivoa, koja će imati 236 garažnih mesta sa elektro punjačima i 68 spoljnih parking mesta. Na ulazu u svaku zgradu nalaziće se recepcija sa domaćinom na ulazu, kako bi stanarima kompleksa živeli što lagodnim životom.

U okviru Tesla Palace biće i trim staza, igraonica za decu, wifi zona, ali i obavezan Facility, zimska služba, ali i služba za održavanje objekata, ali i zelenila. Kondominijum će biti pokriven stalnim video nadzorom, ali i profesionalnim obezbeđenjem.

Budite među prvi stanarima kompleksa u kome je sve na dohvat ruke, i u kome ćete moći da uživate u čarima modernog života. Rezervišite svoj dom na vreme.

Miljana Veselinović
Miljana Veselinović
PR menadžer
Uhvati dan, živi trenutak
Prodajem stan u Beogradu
Prodajem stan u Beogradu